Šta je novo?

Izbori 2024

Ma čovek je rekao neukom dovoljno.

A onaj ko želi da mu parira knjigu u šake o Belorusiji jedno mesec dana i imao bi šta da mu argumentovano odgovori, al to nije niko od nas ovde... i zato kažem da mu je nastup infantilan i nabeđen.

Saću ja vama da rečem!

Da li ima neke istine u besplatnom zdravstvu i besplatnim udžbenicima ako ih vratiš neoštećene i te sekcije za sve od prvog osnovne, pa naravno da ima
ali samo bu**** može na osnovu toga da kaže - Eto! Čovek je sve rekao! Verujmo čoveku!

Samo bu****.

Šta reče još besplatni bazeni i poklon kartice za studente, to kao Šapić da im pravio državu. Neverovatno kako im dobro ide. Svi Nemci pozavideli a tek Italijani, pa oni južno tek nerazvijeni jedva čekaju u Belorusiju da se presele.

Са своје стране да додам да сматрам веома штетним тежње да се од Србије евентуално начини некакво хиперуређено "северозападно" европско друштво. Наш природни цивилизацијски круг је Медитеран и у том оквиру треба да водимо своју политику. Нити Белорусија, а нити Данска, Србија никад не може, нити треба да буде.

Mator sam za promenu zemlje, ali da sam godina mlađih i da mi treba posao, otišao bih gore da ga tražim. Da se neuk još malo obrazujem.

Naravno da ima i dobrog u Belorusiji niko to nije negirao. Rado bih i tu zemlju obišao kao što sam Rusiju i Ukrajinu. Drage volje.

Odgovarao sam MC da nisu suvereni barem u meri u kojoj i zemlje na zapadu kojima je MC zamerao nesuverenost. Ništa drugo. I ovaj otpočeo traktat.

Piši ga nezavisno od mog citata.

Са своје стране да додам да сматрам веома штетним тежње да се од Србије евентуално начини некакво хиперуређено "северозападно" европско друштво. Наш природни цивилизацијски круг је Медитеран и у том оквиру треба да водимо своју политику. Нити Белорусија, а нити Данска, Србија никад не може, нити треба да буде.
Mediteran prestaje vec izmedju Podgorice i Kolasina.
Kad covek pogleda pejzaz u Srbiji, on je sve samo ne mediteranski.
Centralna Srbija je kod kuce sa Azerbjdzanom, Turskom i slicnim zemljama.
Vojvodina je vise u mittel europa fazonu.

Да, краљу, немој да се расправљаш само да би се расправљао; и у Војводини становништво великим делом динарско, из бивше римске провинције Далмације. Чак има и неки професор што се презима Далмација на Новосадском универзитету.

Živite svoje učmale živote zadojeni kokardom i bratom iz majke rusije kog samo malo još da sačekamo, boli me uvo. Lažite sebe i maštajte da će svet da igra po vašim notama, i šeretski zažmurite da je i smrdljiva hrvatska postala 3 puta bolja država od srbije, a krenuli smo iz istih govana.
Хрватска има бољу инфраструктуру, јачи стандард и генерално је уређенија од Србија по многим параметрима, али да је 3 пута боља, није.

Да смо кренули из истих гована је велика неистина. Прво Хрватска је и за време СФРЈ има већи доходак по глави становника од Србије. Друго, полазне основе Србије и Хрватске нису биле исте ни 1945. ни 1918. ни 1804. Нити су доживели материјална и људска разарања у два светска рата попут нас, нити су у 20. век ушли са истом полазном основом као и ми. Док смо ми са почетком ослобађања од Турака морали све од нуле да градимо, они су били део развијене и уређене царевине која је имала и инфраструктру и индустрију, и на територији Хрватске се ни приближно није ратовало колико на територији Србије током 18. и 19. века. Посебно је трагично што се заборавља да је Србија и 1918. и 1945. почињала из дебелог минуса у односу на Хрватску.

Ако неко мисли да се историјске економске разлике лако бришу, нека погледа само пример источне и западне Немачке 30 и кусур година након уједињења. Да се фигуративно изразим, Хрватска задњих 200 година има већи доходак по глави становника од Србије, и вероватно ће тако остати за наших живота. Све и да се развијамо осетно бржом стопом од њих, требале би деценије да их стигнемо и престигнемо по том параметру.

Но ми не треба да се бавимо тиме. да ли смо развијенији од Хрватске или неког другог, него треба да се бавимо тиме да ли је наша држава пристојно место за живот и да се боримо да нам буде боље, не да будемо бољи од Хрвата.

Poslednja izmena:
Open source мапа за илустрацију мог претходног поста, да се види где је била Хрватска а где ми 1890. године.

Мада је ту Хрватска без оног жутог дела уз обалу, где је живела тешка и убога сиротиња, а Србија без Војводине.

Dolazim kuci kaze cale trazili te na fiksni iz SNS-a :ROFLMAO:
Izgleda pucaju iz svih topova ne bi me cudilo da krenu da salecu ljude po svim ulicama i molovima (MC ne mora da brine) :LOL:

Мада је ту Хрватска без оног жутог дела уз обалу, где је живела тешка и убога сиротиња, а Србија без Војводине.
Тачно, али рецимо Војводина је на овој мапи приказана као део Мађарске које има већи гдп по становнику о централне Србије, и ево 130 година касније Војводина је и даље развијенија од југа земље. Опет потврда тезе да се историјске разлике јако тешко бришу и превазилазе. Једна Румунија и Грчка су и тад биле развијеније од нас, а и дан данас су. У међувремену смо ми претекли Бугаре, да би на крају они опет претекли нас, те смо опет где смо били. Једино смо данас развијенији од Босне а да тад нисмо били.

Једино је истина да смо 1989. ”замало” стигли Хрватску по дохотку по глави становника, односно значајно смо смањили разлику. Од 1991. та разлика се драстично повећала у корист комшија. Али опет, иако разлика јесте била много мања него данас, нисмо били на истом.

1989. NBS izvrsila je upad u platni sistem SFRJ i emitovala novac putem kredita u Srbiji.
Ovo je bio jedan od prvih MIlosevicevih napada na SFRJ.
Skok standarda iz 1989. bio je inflatoran i lazan.

Да, краљу, немој да се расправљаш само да би се расправљао; и у Војводини становништво великим делом динарско, из бивше римске провинције Далмације. Чак има и неки професор што се презима Далмација на Новосадском универзитету.

Nezvanično, ako se uzme u obzir i broj Srba sa austrijskim državljanstvom, u ovoj zemlji živi oko 300.000 ljudi srpskog porekla.
Najviše njih je u glavnom gradu, Beču, oko 200.000.

Pa dragi djecace, u Becu ima vise Srba nego u NIsu. Pa Bec nije srpski grad.

1989. NBS izvrsila je upad u platni sistem SFRJ i emitovala novac putem kredita u Srbiji.
Нисам знао за ово али ми је и било чудно ако смо се толико приближили Хрватској. Но то објашњава.

Milosevic je bio bankar s iskustvom. Trosili smo ono sto nismo zaradili, pomislili da smo bogatasi, s platom od oko hiljadu maraka, kad ono prc. Balon je brzo pukao

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Нисам знао за ово али ми је и било чудно ако смо се толико приближили Хрватској. Но то објашњава.
U to vreme, zavisi da li računaš Srbiju sa ili bez Kosova, jer je ta pokrajina bila na nivou Afrike i snižavala je prosek.

Ali ovo srpsko-hrvatsko poređenje je jedna Vučićevska, nametnuta tema. Zapravo - nije tema.

Мислим да је до 2002. била Народна банка Југославије.

али да је 3 пута боља, није
Suština mog posta je bila da su zemlje koje su se okrenule zapadu bolje prošle, a ne to koliko je puta bolja hr, kao da je to merljiv podatak, ne znam što si se uhvatio oko toga.
A to si i sam potvrdio daljim postom.

Tvoj dalji post govori kako je neko kroz istoriju bio ispred pa je i danas, i da su te stvari nepromenjive. Imaš desetine primera koji govore drugačije. Da hoću da banalizujem rekao bih da ako je tako, onda niko ništa ne mora da radi jer sve je već rešeno. Tolike zemlje su danas simboli uspeha, a pre sto godina bile divljaštvo.

Za 3-4 decenije može država da se preporodi, a ti govoriš da je nečija situacija, koja je tu negde bila s našom nedostižna.

Evo i ovde ako pogledaš podatke, 10-15% bi bila hr u boljoj situaciji, ako isključiš kosovo, pošto mi sve podatke i danas gledamo bez kim. A kakva je sad situacija?

Solidno nam ide ovo "mi imamo nezavisnu politiku", i "ne treba nama jevropa".

12.5.1972: Закон о Народној банци Југославије и отпочињање процеса стварања народних банака република и аутономних покрајина

И даље посматрамо ту земљу као јединствену, а то било 8 држава до 1989, односно 6 од 1989. до 1991.

da. Ali MIlosevic je naredio NBS da emituje novac i kreditira privredu Srbije izvan dogovorenih kvota.
Mislio je kako je mocan.
"Slobo Srbine", orilo se ulicama.
Kao danas "Aco Srbine"

I uzimao je razne poltrone oko sebe. I neuke ljude. Radomana Bozovica i Bidzu.
Mada su svi oni bili doktori za ekipu iz SNS, SPN, Dveri...

I ko je dovojno star i ko pamti, zna da se Srbija ne menja.

Promene republičkog Ustava iz marta 1989. predviđale su, između ostalog, primat ovog srpskog, najvišeg zakonskog akta u odnosu na savezni, jugoslovenski Ustav. To je prvi i pravi separatistički akt jedne republike u odnosu na saveznu državu.
Još je drastičniji, sa još konkretnijim posledicama, upad Miloševićevih srboljubaca u platni promet, finansijski sistem zajedničke države. Taj kriminalni čin, kojim je Srbija otela gotovo dve milijarde dolara od drugih republika, može se smatrati početkom raspada Jugoslavije.

Vrh