Нема ничег левог у нпр. предаји Косова.
Ni ovde nisi u pravu.
Tipičan levičarski stav bi bio fokus na ljude, građane Kosova. Ne dodavati Metohiju u naziv jer je to dodao Sloba, a funkcionisalo je dobro decenijama unazad u Jugoslaviji kao Kosovo. Bez obzira što desnica ima svoje argumente da to nije tako. Da je Metohija istorijski i geografski pojam. Bla, bla zev. Levicu to ne zanima. Da je ustav iz 74 dao previše ingerencija. Levičarski argumenti se jasno razlikuju, a ti kažeš da razlika nema. Samo o tome sad govorim. Govorim pogled tipične levice na toj temi. Kritika ukidanja autonomije ustavom iz 1990., pogubne ideje o velikoj Srbiji, pogubni ratovi i cene koju danas plaćamo. Pozivanje na odgovornost za ratne zločine kako Srba tako i UÇK.
Kako bi kao desnica branio danas Kosovo? Postoji veliki prostor između "da se vojska na Kosovo vrati" i priznanje Kosova kao nezavisne države. Odgovorna levica, neki levi centar traži mesto između.
Realno i faktičko stanje je da Albance ne možeš privoleti da budu deo zajednice sa Srbima ako to ne žele, sem na silu. Treba iznaći mehanizam suživota, a to nije lako. Priznanje i odricanje bi zahtevalo i promenu ustava. Danas to niko ne može da uradi. Ili što se danas popularno kaže, isporuči. Kao levičar oko te teme, možeš da budeš na stanovištu da formalnog priznanja nema ali da se mora naći životni i pravni modus kako dalje za obe zajednice. Akcenat je na suživotu, progresu običnih građana, da imaju posao, da se poštuju radna prava i ljudska prava i da žive u miru a ne na granicama i teritoriji.
Eto to je levičarski. Naravno to nije bezuslovna podrška vladi iz Prištine niti je priznanje Kosova.
Šta ti smatraš "predajom" Kosova se očigledno razlikuje između levice i desnice.
Jovanovic je daleko talentovaniji i recitiji politicar od Aleksica, jedino Aleksic ima meni prihvatljivije stavove.
Razumem, al ja glasam za stavove i baš kao levičar volim manje taj neki po mom viđenju kvazi odgovoran, "državnički" nastup i manje nabeđenosti. I tu Aleksić odnosi prevagu, stavovi + nastup. Ležerniji je i ima bolje stavove.
A ako voliš te rečitije i teatralne besednike, imaš Matiju Bećkovića ili dobar deo SANU ili takmičare u besedništvu na Pravnom. Ja najčešće dobijam ospice od takvih. Od Jovane Jeremić do Selakovića. Takvi osvajaju nagrade u besedi i nastupu. To su ti koji imaju državnički nastup i uzdignuto čelo a o iskrenim namerama ne znaš ništa. Ja se na to dugo već ne ložim. I onda kažeš ali "samo malo staovi da su im normalniji."
Samo toliko! j**** nastup Jovanovića, slušaj stavove.
Imaš centar. Biraj njih.