Šta je novo?

Iskustva sa majstorima

I ja moram da pohvalim vodoinstalatera Tomasa koji je ovde preporucen🙂 sjajan majstor, mada kod mene je bilo jednostavno, samo je menjao bojler i cesmu u kuhinji.

I da ponovim pitanje za bravara, ako imate da mi nekog preporucite (zamena brave i cilindra), centar je u pitanju.

Bravar Musić, Bulevar Despota Stefana, odličan je, ako vam bude trebao bravar. Konačno sam zamenila bravu🙂

Mali savet za izbor stolara( majstora i za drugo generalno) da vas manje boli glava i novcanik
Svaki majstor,dobar,los,jeftin ,skup ce tvrditi da je najbolji.
Ja to ne tvrdim i ovo nije reklama vec procitaj pa mozda ti nesto koristi u buducnosti.
1. Uvek birajte lokalnog majstora.
Nemam nista lose da kazem zasto da ne angazujete majstora sa strane ali u praksi uvek se desi neki problem ( procuri slavina npr.) I majstor sa strane nece doleteti odmah da sanira kvar bio on kriv ili los materijal.
2. Sve dogovorite unapred i detaljno.
Ne placajte unapred , pogotovu ruke ili ako vam je nesto sumnjivo.
3. Ne trazite hitno i brzo iz dva razloga:
Ili cete platiti vise ili ce majstor zbog brzine losije uraditi .
4 . Cena je bitna ali nije presudna.
Bitno je da je dobar odnos cene u odnosu na dobijeno.
Ako je nesto jeftino sigurno je na ustrb necega.
5. Ima losih, prosecnih i dobrih majstora.Los i prosecan majstor moze da vam bude najjeftinije resenje. Dobar majstor je uvek skuplji jer ceni i zna kako radi i uvek ima posla. Kod njih mozete proci jeftinije jedino kad imaju " rupu" u terminima.
6. Kod kompleksnih poslova uvek prepustite majstoru nabavku svih komponenti za ugradnju. Ako je dobar on zna koji su kvalitetni i pouzdani. Dobar majstor na materjalu nece zaraditi jer i kad ima popust u veleprodaji, koji vi nemate, on mora da ga donese,vrati ako ne valja i dr.
7. Budite tolerantni jer nije majstor uvek kriv kad posao ne ide kako je dogovoreno. Problem moze biti dobavljac, skrivene mane u materjalu, greske u projektovanju,ostecenja u transportu,montazi itd. Dobar majstor ce uvek resiti problem.
8. Izbegavajte uslugu "djuture", jer ce svaki dobar majstor tada ponuditi vecu cenu a ako pak potceni morace da negde ustedi da ne okrnji zaradu.
9. Ako imate majstora i zadovoljni ste sa njim ne trazite boljeg jer imate bar 50% sanse da nadjete goreg.
10. Mozete verovati necijoj preporuci ali istrazite i druge opcije.
11. Ispravka i prepravka poslova koje je neko drugi lose uradio kosta mnogo vise nego da ste odmah nasli strucnog i iskusnog majstora.
Ja sam stolar ali radim i struju,vodu i sve druge usputne usluge. Ne zato sto zelim da uzmem sve te poslove ,vec da musteriji pruzim kompletnu uslugu bez stresa. Danas , kada je sve manje dobrih majstora nagledao sam se svakakvih likova koji ne umeju ni cekic da drze a rade sve. Da bi neko bio dobar majstor ne treba da zavrsi fakultet ( mada koristi ako ga imas), to je zanat,treba afinitet i znanje ( citaj iskustvo). I ne moze da kosta vise od hirurga🤔

kako se krecu cene trenutno za ruke? ono, materijal + procenat za ruke?
beograd je u pitanju i ne preterano veliki plakar od univera.

Imas svasta. Neko po metru ,neko odoka,neko po napumpanoj listi ,neko po pravoj kvadraturi. Ja 25 do 30% zavisno od obima i tezine posla. Na materijal svi majstori imaju nekih 5 do 20% rabat. Ja ga nemam jer sam promenio firmu u kojoj secem. Davali su 15 do 20% popust ali su napumpali cene pa mi je skuplje od firme gde nema popusta. Sve dobre kolege su pobegle. Ostali su im samo ?????
Opet kazem cena nije bitna, bitan je kvalitet i materjala i usluge. Obraz nema cenu.

Da li neko zna nekog majstora za gipsarske radove u Bg? Ja ne mogu da nadjem nikog ko hoce prosecan manji posao. Svi ili ne odgovore na mejl ili na telefon kad cuju sta treba, zbrzaju razgovor uz pozvacemo kasnije, sada smo u guzvi, i naravno nikad ne pozovu...

Олош тражи “велики посао” и брзу лову. Преовћлађујући менталитет неморалног и неетичног радног народа. А уче од старијих лопова. Срећно.

Premisa da su svi lopovi ti je potpuno pogresna. Veliki posao ne znaci nikad brzu i laku lovu. Veliki posao znaci da imas manje troskove i mogucnost da ponudis nizu cenu. Kad radis ceo stan onda jednom unesem sav alat i zastitim ceo stan. Zar mislis da cu veliki posao bataliti upola i sav alat preneti za sitnije? Ja za razliku od tih lopova koje pominjes uvek iskreno kazem kad mogu. I vise volim te manje poslove jer normalno da se oni naplate vise zbog manipulativnih troskova. A manji je stres i umor uraditi za dan nego 30 dana raditi veliki posao.
Nisam moler ili gipsar ali kazi za koliko bi ti nosio ploce na 17 ti sprat peske bez lifta? I kazi koliko kosta vreme i gorivo da odes 150 km da uradis nesto. Na sitnom poslu je to veliki trosak a na velikom nije. Ja ih nosim kad mogu ali platim uvek nezalno mladjima. Nije fer da generalizujes sve majstore. Ima raznih.

Premisa da su svi lopovi ti je potpuno pogresna. Veliki posao ne znaci nikad brzu i laku lovu. Veliki posao znaci da imas manje troskove i mogucnost da ponudis nizu cenu. Kad radis ceo stan onda jednom unesem sav alat i zastitim ceo stan. Zar mislis da cu veliki posao bataliti upola i sav alat preneti za sitnije? Ja za razliku od tih lopova koje pominjes uvek iskreno kazem kad mogu. I vise volim te manje poslove jer normalno da se oni naplate vise zbog manipulativnih troskova. A manji je stres i umor uraditi za dan nego 30 dana raditi veliki posao.
Nisam moler ili gipsar ali kazi za koliko bi ti nosio ploce na 17 ti sprat peske bez lifta? I kazi koliko kosta vreme i gorivo da odes 150 km da uradis nesto. Na sitnom poslu je to veliki trosak a na velikom nije. Ja ih nosim kad mogu ali platim uvek nezalno mladjima. Nije fer da generalizujes sve majstore. Ima raznih.
Ne znam sta je danas za majstora sitan posao. Treba mi da se na pravi spusteni plafonski skrivac 3×4m, gletovanje celog plafona oko 50m2, zavrsna obrada pregradnog knauf zida oko 7m2, krecenje skoro celog stana, ugradnja oko 20 spot svetala, 2 ugradne magnetne sine, istureni dodatni zid od knaufa za TV.

I to je njima mali nebitni posao. Ispada da treba da gradim hotel da bih bio interesantan.

U zemlji slepih, jednooki je kralj.

U zemlji "intelektulnih rdnika" kralj je onaj sa šrafcigerom.

"Uči fakultet da ne budeš propalica sa zanatskom školom".

Ovo je najskuplja srpska rečenica, skuplja od reči "Kosovo".
U zadnje 2 nedelje radim kao pomocni majstor keramicarima. Iako imam drzavni fakultet cesto se setim "uci sine da budes gospodin covek". Ali posto danas samo majstori i IT imaju pare, morao sam da se presaltam.

@shadestudio naci cu ti majstora ako ne nadjes. Samo racunaj da su mnogi i dobri popunjeni do nove godine.

Shadestudio, slazem se sa tobom, nebi trebalo da bude veliki i mali posao . Reko sam ranije, biti majstor nije nuklearna fizika. Malo skole afinitet i iskustvo. Stvar je kakav si covek. Isto kao i sto musterija bira majstora i majstor ako mu se moze bira posao. Po meni posteno je reci necu ili ne mogu a ne odalamiti cenu ili javicu se kad mi ponestane posla.
I to sto si opisao je velik i dobar posao.

Evo i zasto treba ispostovati svaku musteriju. Pre par godina covek me je kontaktirao da mu napravim neki ormaric u kupatilu i to brzo. Otisao sam posle par dana da uzmem mere na adresu koju je ostavio.
Usao sam u novu zgradu i u njegov stan koji je bio potpino prazan. Nije mi bilo jasno sto ce mu samo taj ormaric u kupatilu kad je sve bilo bez namestaja. Uradio sam mu u naredna dva dana i odneo. Pogledao je platio i onda ugovorio za 3 stana koja dobio od investitora sav namestaj . Taj covek mi je posle poslao jos nekoliko musterija . Eto, ponekad malo postane ogromno.

Evo i zasto treba ispostovati svaku musteriju. Pre par godina covek me je kontaktirao da mu napravim neki ormaric u kupatilu i to brzo. Otisao sam posle par dana da uzmem mere na adresu koju je ostavio.
Usao sam u novu zgradu i u njegov stan koji je bio potpino prazan. Nije mi bilo jasno sto ce mu samo taj ormaric u kupatilu kad je sve bilo bez namestaja. Uradio sam mu u naredna dva dana i odneo. Pogledao je platio i onda ugovorio za 3 stana koja dobio od investitora sav namestaj . Taj covek mi je posle poslao jos nekoliko musterija . Eto, ponekad malo postane ogromno.
Ozbiljni ljudi tako rade.
Kao i što i uvek govorim poverenje i reputacija se stiču.

U zadnje 2 nedelje radim kao pomocni majstor keramicarima. Iako imam drzavni fakultet cesto se setim "uci sine da budes gospodin covek". Ali posto danas samo majstori i IT imaju pare, morao sam da se presaltam.

@shadestudio naci cu ti majstora ako ne nadjes. Samo racunaj da su mnogi i dobri popunjeni do nove godine.
Pa moze, videcu jos, a trebace mi i keramicari, za nekih 8m2 60*120cm. Tek to cu verovatno cekati i traziti.

Ja trazim nekog pedantnog molera. Slobodno u DM ako imate preporuke.

Imao sam neke molere koji su bili ocajni. Nestrucni ili prevarantni. Sad moraju da se ispravljaju njihove greske. Nije mi problem ni da cekam, ni da platim, samo da urade ono sto trazim umesto da lazu ili zure da zavrse sto pre. Ono sto sam definitivno naucio je da pare ne dajem unapred, osim za materijal ili da eventualno placam po danu.

Vrh