Mali savet za izbor stolara( majstora i za drugo generalno) da vas manje boli glava i novcanik
Svaki majstor,dobar,los,jeftin ,skup ce tvrditi da je najbolji.
Ja to ne tvrdim i ovo nije reklama vec procitaj pa mozda ti nesto koristi u buducnosti.
1. Uvek birajte lokalnog majstora.
Nemam nista lose da kazem zasto da ne angazujete majstora sa strane ali u praksi uvek se desi neki problem ( procuri slavina npr.) I majstor sa strane nece doleteti odmah da sanira kvar bio on kriv ili los materijal.
2. Sve dogovorite unapred i detaljno.
Ne placajte unapred , pogotovu ruke ili ako vam je nesto sumnjivo.
3. Ne trazite hitno i brzo iz dva razloga:
Ili cete platiti vise ili ce majstor zbog brzine losije uraditi .
4 . Cena je bitna ali nije presudna.
Bitno je da je dobar odnos cene u odnosu na dobijeno.
Ako je nesto jeftino sigurno je na ustrb necega.
5. Ima losih, prosecnih i dobrih majstora.Los i prosecan majstor moze da vam bude najjeftinije resenje. Dobar majstor je uvek skuplji jer ceni i zna kako radi i uvek ima posla. Kod njih mozete proci jeftinije jedino kad imaju " rupu" u terminima.
6. Kod kompleksnih poslova uvek prepustite majstoru nabavku svih komponenti za ugradnju. Ako je dobar on zna koji su kvalitetni i pouzdani. Dobar majstor na materjalu nece zaraditi jer i kad ima popust u veleprodaji, koji vi nemate, on mora da ga donese,vrati ako ne valja i dr.
7. Budite tolerantni jer nije majstor uvek kriv kad posao ne ide kako je dogovoreno. Problem moze biti dobavljac, skrivene mane u materjalu, greske u projektovanju,ostecenja u transportu,montazi itd. Dobar majstor ce uvek resiti problem.
8. Izbegavajte uslugu "djuture", jer ce svaki dobar majstor tada ponuditi vecu cenu a ako pak potceni morace da negde ustedi da ne okrnji zaradu.
9. Ako imate majstora i zadovoljni ste sa njim ne trazite boljeg jer imate bar 50% sanse da nadjete goreg.
10. Mozete verovati necijoj preporuci ali istrazite i druge opcije.
11. Ispravka i prepravka poslova koje je neko drugi lose uradio kosta mnogo vise nego da ste odmah nasli strucnog i iskusnog majstora.
Ja sam stolar ali radim i struju,vodu i sve druge usputne usluge. Ne zato sto zelim da uzmem sve te poslove ,vec da musteriji pruzim kompletnu uslugu bez stresa. Danas , kada je sve manje dobrih majstora nagledao sam se svakakvih likova koji ne umeju ni cekic da drze a rade sve. Da bi neko bio dobar majstor ne treba da zavrsi fakultet ( mada koristi ako ga imas), to je zanat,treba afinitet i znanje ( citaj iskustvo). I ne moze da kosta vise od hirurga