Šta je novo?

IMT

Sad nesto racunam za plac IMT, 35.8 hektara prodato za 70 miliona, to dodje 20.000 evra po aru. Da su meni ponudili po toj ceni, kupio bih 10 ari i napravio kucu sa koeficijentom zauzeca 0.2. Jos 300-400 ljudi da uradi isto, grad bi prosao i bolje finansijski, ja i ostali kupci bi dobili na kvalitetu zivota a ceo kraj bi bio nemerljivo humaniji. Tek iz ovo moje nerealne price vidim koliko je nadrealno ono sto se desilo i sto ce se tek desiti sa tom lokacijom.
 
Treća imaginarna linija metroa do farme koka nosilja "IMT" (ima mene tu).
 
Slikano danas iz Vojvodjanske. Mislim da su sve posekli osim ovoga sto se vidi u prednjem redu. Steta jer je bilo nekoliko zelenih celina u krugu..nije malo stabala bilo.. sad se vide 70ti blokovi..
IMG_20230307_163453.jpg
IMG_20230307_163551.jpg
 
Jeste, na veliku žalost posekli su sva stabla koja su mi u vidokrugu. Kada je počelo da se priča o projektu IMT ponadao sam se da će probati da sačuvaju dobar deo stabala. To se samo po sebi nadmetalo jer su fabričke hale bile prostrane, a drvoredi po obodima hala i duž komunikacija. Uklanjanjem hala bi bi dobijen ogroman prostor koji može da podrži izgradnju objekata i saobraćajnica, bez narušavanja drvoreda. No, to su ipak bile maštarije. Kreću od ravne ploče, kao u BnV, a dok nove sadnice stasaju do oblika koji pruža kakvu-takvu hladovinu proći će mnogo vode Dunavom i Savom.

Ova fotografija je stara dva dana, ali je stanje ovakvo dobrih mesec dana. Plus, uz ogradu do postojećeg bloka 64 čuju se povremeno mašine.
IMG_20230305_162045.jpg
 
Drvece koje su posekli je staro preko 40 godina, namenski sadjeno i odrzavano. Ispred upravne zgrade je bio bas pravi parkic, nesto se kroz maglu secam da su davno imali i paunove (u vreme kada je fabrika jos radila).
"Drvosecama" zelim sve najgore, od sada pa u par sledecih pokoljenja.
 
Ljudi, ne može se sačuvati svako drvo. Zasadiće se nova, nadam se da će ih zasaditi pametno, tako da im korenje bude usmereno i dobiće se novi drvoredi.

Novo naselje i nove ulice naravno da podrazumevaju seču drveća, pa makar bila stara i 100 godina.
 
Него да ли су дефинисане будуће саобраћајнице унутар овог бившег фабричког комплекса?
 
Да ли је била јавна расправа? Ја се сећам само приче о томе шта све треба да буде на месту покојног ИМТ, али не и конкретниј планова где ће бити паркови, школе, вртићи...
 
Да ли је била јавна расправа? Ја се сећам само приче о томе шта све треба да буде на месту покојног ИМТ, али не и конкретниј планова где ће бити паркови, школе, вртићи...
bio je javni uvid na kome si mogao da se slikaš. sve šta treba da se izgradi definisano je pdr-om. ono što ne valja je što ne postoji neki jedinstveni projekat za ceo prostor već samo osnovni uslovi potrebni da pojedinačni investitor izgradi šta hoće na pojedinačnoj parceli koju uzme. to u praksi znači da će 100 različitih investitora napraviti 100 različitih zgrada sa maksimalnom zauzetošću parcela. objekti od javnog značaja će, naravno, doći na kraju, ako uopšte dođu. znači, fensi favela.
 
Можда ће их преместити у двориште "Водовода" овде на Бежанијској коси. Ту их има већ неколико и лутају свуда около-и изван дворишта Водовода. Можда их пребаце и у Зоолошки врт у Београду или Палићу !
 
Plašim se da ih neće preseliti nigde nego im istrebiti stanište i gnezda, da podsetim da su oni autohtoni stanovnici NBg: ima ih oko toplane, oko FDU, i na Bežanijskoj kosi.
Jadnici tumaraju okolo, ima da ih ovako nezaštićene pocepaju kerovi avlijaneri i mačori i investitor bi stvarno ispao gospodin kad bi ih barem na Adu preselio.
 
Верујем да ће се фазани снаћи. Ја сам их доста виђао око палате Србија, по блоку 26 у Енергопројект овом плацу ближе Арени али и у блоку 42 тј. новој БАС пре радова. Само да безбедно претече Земунску или како се сад зове та улица.
 
Bojim se da će fazani u IMT-u vrlo brzo biti istrebljeni, jer pošto je posečeno sve zelenilo u krugu IMT-a nemaju više gde ni da se sakriju od predatora, niti da naprave gnezda.
 
Могу да се сакрију у шуму код Техничке школе "Змај" или да оду мало даље ка блоку 39.
 
Сналажљиви су то животиње, реално највећи ризик је да их згази ауто. Опет град би морао да има процедуре и за хватање овакве дивљачи и пуштање у дивљину, да ангажују ловачко друштво са мрежама нпр.
 
Vrh