Sad si me podsetio zašto možda ne volim toliko FI.
Pre 10-ak godina sam sam pravio ormane i kuhinju tako što sam sve dimenzije izračunao (bez ikakvog programa, nego lepo, peške, papirom i digitronom), otišao u Agaciju i sam bušio, sklapao, spajao, šrafio i, najvažnije za ovu priču, kantovao i to običnom peglom.
Mnogi su govorili da je to nepotrebno, zašto ne odem u FI i slično, ali ja sam bio tvrdoglav, ovako me je izašlo jeftinije, a i volim alat, pa sam od razlike koju sam uštedeo, kupio novu bušilicu, aku šrafilicu i dosta ostalog alata.
I tako ja završim taj orman (od poda do plafona koji ne bih ni mogao kupiti po merama) i kuhinju. Nisam glup, pa su sva vrata bila poravnata, ako je i neka daska štrčala, to je bilo bukvalno za milimetar i svako ko je video to što sam uradio nije verovao da sam sam uradio.
U međuvremenu sam bio par puta u FI i gledao kako su oni odradili neke spojeve, koliki im je razmak između vrata, koje šarke koriste i slične stvari i šta sam video. Na izloženim stvarima su skoro sva vrata stajala ukrivo, kant (koji sam ja radio kućnom peglom i obrađivao kuhinjskim nožem) je bio katastrofa, na uglovima je svaka daska štrčala par milimetara (a ja sam radio bez ikakvog šablona, bez industrijske mašine, lenjirom sam merio tačkice gde su rupe, pa bušio odokativno pod pravim uglom.
Posle toga sam napravio (naravno uz pomoć samo svoje lepše polovine) još dve kompletne kuhinje i nekoliko raznih polica gde tek nisam imao nikakve vidljive pogreške. Od peglanja kanta sam odustao jer je Agacija to radila sa zadovoljavajućom preciznošću, a malo su porasli apetiti pa sam počeo i ABS kant da koristim.
I onda sam posetio neku Ikeu i tamo su svi izložbeni komadi izgledali milion puta bolje nego izložbeni objekti u FI. U Ikei se mnogo češće vrata ormana otvaraju, fioke takođe i sve su bile bez vidljivih oštećenja. Kada sam kupio prvi komad nameštaja i video kako je zaštićen i kako je nemoguće da spojiš neki deo tako da nešto štrči, bio sam kupljen.
U međuvremenu sam i dalje obilazio domaće proizvođače nameštaja i dok sam ja gledao kako su tehnički urađeni, lepša polovina je gledala dizajn, i shvatili smo da skoro sigurno nikad nećemo kupiti nešto kod njih.
Neke stvari se ne isplati kupovati u Ikei. Recimo police za ormane, jer ti u Agaciji iseku i kantuju za manje para.
Eto, sada su moji stavovi nekima nadam se jasniji.