Šta je novo?

IKEA Srbija i AVA shopping park

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470677#p470677:3iaa45cl je napisao(la):
astrodule » 11 Aug 2017 10:58 am[/url]":3iaa45cl]Hot Dog je 50 dinara, i sam sipaš kečap i senf.

Čaša je 89 dinara i sipaš koliko hoćeš.

To je ok cena skroz fer i eto dobro je sto mozes da sipas koliko god mozes da popijes.

Inače negde sam pročitao da je uz ovu Family karticu svakog radnog dana besplatna kafa i čaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470625#p470625:3hvc96qo je napisao(la):
Гага » 11 Aug 2017 01:04 am[/url]":3hvc96qo]

Иначе изгледа да ћемо требати да учимо и шведЦки језик, пошто су нажалост, сви фискални рачуни који се издују за купљену робу са именима производа на том језику. Која срамота од Икеје !!!

file.php

Meni se po slici čini koliko toliko u redu, to su njihovi nazivi proizvoda svuda po svetu, a ovo pored su "skraćenice" šta je taj proizvod. Npr ovo prvo Borja je Kašika za hranjenje i bebi-kašičica". Jedino eto što je to skraćeno pa nije na srpskom kako treba, ali gde bi gurnuli ceo naziv, bili bi ogromni računi za dve stvari.

U Hrvatskoj pise sta je svaki proizvod na hrvatskom. Verujem da ce to srediti uskoro.

Naravno ne ide pun naziv nego samo "kasika"

Poslato sa telefona

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470536#p470536:vvtddjtg je napisao(la):
Пантограф » Čet Avg 10, 2017 4:30 pm[/url]":vvtddjtg]То ти је српски менталитет у најгорем класичном издању.
A je l', a kada Earthmoving to isto napiše odmah salva uvreda na njegov stav.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470677#p470677:vvtddjtg je napisao(la):
astrodule » Pet Avg 11, 2017 11:58 am[/url]":vvtddjtg]Hot Dog je 50 dinara, i sam sipaš kečap i senf.

Čaša je 89 dinara i sipaš koliko hoćeš.

Bože, astrodule, pa nećeš valjda u IKEU zbog ko zna kakvih viršli? :lol:

Jesi li ih probala?

Inače ne idem virše i kupovne mesne prerađevine, pa dozvolim sebi luksuz da ih ponekad pojedem. To mi (nam) je tradicija da u Ikei na izlazu pojedem par viršlica.

Aman čoveče, pa bila sam u IKEI pre deceniju i više u raznim gradovima diljem EUrope. Nije mi palo na pamet da išta jedem a tek ne viršle. U čemu je poenta, otkrij mi tajnu, možda se i uputim do naše IKEEEEEE čim temperatura spadne na podnošljivih 28.
Uzgred, kada god sam putovala da li sat-dva-dvadesetčetiri, uvek sam nosila sedviče sa slaninom i povrćnim dodatkom u zavisnosti od god. doba dok je beli luk uvek bio na repertoaru. :mrgreen:

Ko ne jede beli luk seljačina je najobičnija. Izuzimam one koji su alergični pa im izađe osip po koži, druge alrgije ne priznajem niti postoje. Ako ga neko teško vari bolje je da smiri živce nego da eliminiše blagotvorni beli luk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tb68umZXE-Y[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470738#p470738:2irm5kql je napisao(la):
Пантограф » Pet Avg 11, 2017 4:36 pm[/url]":2irm5kql]Ја тамо једем ћуфте, па не знам какве су виршле.

1791367608.gif

Aman ljudi ko da ste iz gladnih izašli,viršle i sokovi na beskonačno punjenje :D mislim da će da ukinu tu opciju ako se pročuje po gradu...

imam par komsija u zgradi koji jako vole da jedu beli luk i ponose se time. priznajem da me bas nervira kada se sretnemo u liftu ali postujem svacije pravo na izbor. tesko mi je ali trpim i ne bi mi palo na pamet da prigovorim ali mi se ukazala prilika koju nisam mogao da prpustim..zadese se bas dvojica takvih u prizemlju, cekamo lift,i krene neka njihova prica o zdravlju u koju oni ukljuce i mene.. ja u tom trenutku lepo prdnem i izgovorim moju omiljenu narodnu mudrost.. "zdravije je prdnuti nego jabuku pojesti". sve se sklopilo savreseno, i aroma je bila bas kako treba za jedan takav momenat.

da ste mi zivi i zdravi svi vi, al da vam terapija smrdi, smrdi :)

@astrodule
Ma daj, sada si me razočarao. Ne znam ko ti sprema domaće ćufte ali, da sam ti ja devojka/žena/sestra/tetka duboko bih se razočarala. To nisu mesne ćufte već ćufte od soje koja nije preporučljiva. Istina, i mesne ćufte treba izbaciti sa dnevnog menija uz obilje razloga.

Što se IKEEE tiče, nisam zainteresovana, videla sam ih po Jevropi, dovoljno. Što me bude interesovalo pročitaću na BB. Ono u šta verujem jeste da će okolina biti sređena na šta bi se mogli ugledati oni koji su zaduženi da okolina u gradu i prigradu bude isto tako održavana.

Npr. IDEA koja mi je najbliža ali ne i najdraža s desne strane (čeono gledano) očajna je. Pre par dana sam videla pacova ili miša kako kolo vodi. Zato preporučuju da se ambalaža prvo dezifekuje asepsolom pa tek onda koristiti.

Žena pravi ekstra ćufte, ali znaš i sama kako prija nekad hrana posle nekoliko sati vožnje.
Taj osećaj sad nećemo imati jer mi je ova Ikea na 10min vožnje.

Poslato sa telefona

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470747#p470747:31vlanpn je napisao(la):
razgradjevinar » Pet Avg 11, 2017 5:17 pm[/url]":31vlanpn]
da ste mi zivi i zdravi svi vi, al da vam terapija smrdi, smrdi :)

Dégoûtant!

Ја иначе и сам правим ћуфте, а прави их и моја жена, и мајка, и ташта... Такорећи волим ћуфте, а овакве коментаре иначе постављам да до краја обесмислим баналну расправу.

Пре два дана су ми у Икеи дали лососа, следећи пут ћу на виршле.

Svedska hrana je meni ocaj, izuzimam cokolade, lososa i divljac. Meso koje sam jela u Svedskoj (preskupo pritom) ima ukus gume. Ne razlikuje se piletina od svinjetine itd. Njihova kuhinja je generalno krs jer se zasniva na plavoj ribi i otprilike to je to. Kad sam probala sil htela sam da umrem. Glavni desert im je risifruti sto je pirinac/sutlijas sa dzemom. Mi smo za njih gurmanski raj. Doduse mleka i sirevi su im bas dobri.

Jel probao neko sladoled? :mrgreen:

Brateeee.. svi oženjeni a ja mislila poletarci. :lol:
Kakve ćufte, nije IKEA restoran već proizvođač nameštaja pa kada se kupac umori oni mu ponude kojekakve bućkuriše. Nije mi palo na pamet da probam bilo šta od ponude itekakve.

Moja preporuka: prilikom sledećeg odlaska ponesite sendviče ili se dobro naklopajte, slanina i beli luk su zakon.
Moj savet: ako želite da ne mirišite na beli luk jedite ga isključivo svežeg jer samo kad je termički tretiran ostavlja miris luka (koji je prava poezija).
Ko nije oženjen neka traži priliku koja ima mozga u glavi i ne beži od belog luka. :mrgreen:

+ za 11030

Rad oslobađa

Foto: Predrag Trokicić

Na prvi pogled, predsednikova poslanica povodom dolaska švedske kompanije „Ikea“ ne razlikuje se mnogo od njegovih ranijih poruka građanima. Sva opšta mesta su tu – i naš zaostali mentalitet koji treba menjati, i veliki uspeh vlasti koja je „dovela“ (za ruku?) jednu tako uspešnu stranu kompaniju, i neminovni ekonomski procvat koji nas čeka sada kada se to desilo, i Imitatio Weberi kao put ka uspehu, i džabalebaroši koji samo kritikuju na društvenim mrežama umesto da rade.

Međutim, u novom obraćanju postoji i jedan poseban momenat koji do sada nismo imali prilike da vidimo. Ne samo da je „Ikea“ uspešna kompanija koja će preporoditi srpsku ekonomiju, i ne samo da je velika čast što je ona odlučila da nas udostoji otvaranjem svoje prodavnice u našoj zemlji: „Ikea“ u predsednikovom tekstu uopšte nije prvenstveno privredna, već je obrazovna institucija.

Tako će predsednik reći da nas „Ikea“ „uči… da ne postoji nemoguće… niti bilo šta što je nerešivo“, da je „vera u sebe, u svoje mogućnosti, u sopstvene resurse… ono što učimo od ‘Ikee’ i što nam omogućava da više ne pristajemo ni na pomisao da za nas postoji nemoguće“. Na drugom mestu, predsednik će se osvrnuti i na „Testament prodavca nameštaja“, tekst osnivača „Ikee“ Ingvara Kamprada, i reći da je u pitanju „svojevrsni katehizis protestantskog duha“, te da je „Ingvar uspeo da oživi i živi Maksa Vebera u prodavnici nameštaja, u jednom zanatu, kao osnovi bilo kog posla, ali i najbolje moguće uputstvo za izgradnju velike, uspešne kompanije i velikog, uspešnog društva, društva koje stalno ide napred“. Konačno, predsednik zaključuje: „Sve to zajedno, ti fantastični delovi Ingvarovog ‘Testamenta’ jesu danas ono što se zove ‘duh Ikee’ i što stiže u Srbiju, da naučimo, zapamtimo i primenimo. Na sebi“.

Avaj, uprkos predsednikovim naporima da nas uveri u suprotno, „Ikea“ nije obrazovna ustanova, nego prodavnica jeftinog nameštaja. O Veberu se ne uči kupujući, niti pak radeći u „Ikei“, nego u školama i na fakultetima, institucijama koje uskoro očekuje talas otpuštanja. Kupujući ili radeći u „Ikei“, niko neće naučiti da postane uspešan preduzetnik, jer „Ikea“ nije ni kurs iz preduzetništva. Dolazak „Ikee“ u Srbiju sasvim sigurno nas ne uči „veri u sebe, svoje mogućnosti i sopstvene resurse“ – iz očiglednog razloga što „Ikea“ nije domaća firma, nije zasnovana na domaćim resursima, niti pak na uspehu domaćih privrednika. Malo je verovatno da će, kako to kaže predsednik, „duh ‘Ikee’“ nadahnuti građane Srbije da naprave slično čudo u „Kladovu i Vladičinom Hanu“. Mnogo je verovatnije da će se desiti upravo suprotno – da će domaći proizvođači nameštaja širom Srbije morati da zatvore svoje firme pod pritiskom konkurencije.

Čemu onda građane Srbije zaista treba da nauči, ne dolazak „Ikee“ (on nas sam po sebi ne uči ničemu, „Ikea“ ne predstavlja samu sebe kao obrazovnu instituciju, već, sasvim pošteno, kao prodavnicu jeftinog nameštaja, vođenu profitnim motivom) – već sâmo predsednikovo obraćanje tim povodom? Prvo, da se – sasvim u skladu sa politikom dualnog obrazovanja – više neće učiti u školi, nego na poslu. Drugo, da svoje pretvaranje u jeftinu radnu snagu stranih kompanija, građani treba da shvate kao jedino pravedno – tu su gde su, ne zato što ih je tu dovela katastrofalna politika u čijem je kreiranju presudno učestvovao i predsednik koji im se obraća, nego zato što su lenji, glupi i neinventivni, za razliku od svojih novih gospodara koji su oličenje protestantske vrline.

U jednom naročito dirljivom detalju iz teksta, predsednik roni suze nad „Ikeom“ koja je morala da čeka čitavih dvadeset pet godina da se vrati u Srbiju. On piše: „Pre 25 godina otišla zbog rata, da je neuspešno čekala na svoj dolazak više od deceniju posle 2000, a zbog korupcije i nesposobnosti, i da se vraća danas, u vreme našeg rasta i izuzetnih rezultata koje hvale vodeće finansijske instuticije, jasno je o čemu pričam“. U ovom skoro mitskom narativu o progonstvu, žrtva je „Ikea“, nepravedno prognana iz Srbije pre 25 godina. Heroj je sam predsednik, koji je nesrećnoj švedskoj firmi omogućio da se vrati na tržište koje je zaslužila svojom vrlinom i predanim radom. Ali ko su negativci, krivi za „Ikeino“ dvadesetpetogodišnje progonstvo? To su, „korupcija i nesposobnost“ i „rat“. Ko je u predsednikovom narativu zaslužan za „korupciju i nesposobnost“, znamo – to je tzv. „DOS-ovski režim“, ali ko je odgovoran za rat?

Odgovor na to pitanje ujedno je još jedna značajna lekcija koju građani Srbije treba da nauče iz predsednikovog pisma. U usputnoj napomeni o svom novom idolu Ingvaru Kampradu i njegovom „katehizisu protestanskog duha“, predsednik će reći i da je sve moguće, „ako se slede vrlo precizna uputstva koja nam je ostavio isti taj Ingvar Kamprad, koji se u životu borio i sa greškama iz mladosti (bio je član švedskog nacističkog pokreta)… ali koji, u svemu tome, nikada nije prestao da radi“. Lekcija je dakle – rad oslobađa – ovog puta, grehova iz prošlosti. Kampradov rad na izgradnji „Ikeine“ poslovne imperije oslobađa samog Kamprada od odgovornosti za „grešku“ nacizma, a predsednikov rad koji je rezultirao dolaskom te iste imperije u Srbiju, oslobađa samog predsednika odgovornosti za „grešku“ ratnog huškanja i nacionalističke politike. Zarobljeni ostaju samo građani, nekada u logorima, hladnjačama i vojnim transportima, danas na loše plaćenim, izrabljivačkim poslovima. Ali, budući kukavice i lenštine, bolje nisu ni zaslužili.

Peščanik.net, 10.08.2017.

Naježila sam se.

U prilogu TV N1 sa otvaranja Ikee (nažalost, mogu da ostavim samo link jer prilog nije na YouTubeu, već na internom video servisu), u 11. sekundi se u anketi pojavljuje lik koji čeka u redu da se robna kuća otvori i kaže sledeće:

"Dobro je, ali bilo bi bolje da je otvorena neka fabrika, da se proizvodi, ne da se prodaje strana roba".

Čovek je objasnio suštinu Srbije - ustaneš u četvrtak ujutro, na radni dan, i na 30 i kusur stepeni zapališ u Bubanj potok kako bi čekao u redu da se otvori Ikea, i onda dođe TV ekipa, a ti se kao nešto buniš.

Kao i uvek - jedno pričamo, drugo radimo! I kasnije ljudi pitaju "kako niko koga poznajem ne glasa za Vučića, a on uvek pobeđuje na izborima".

Doktori smo licemerja. Dok-to-ri!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470765#p470765:ejomhzvn je napisao(la):
11030 » 11 Aug 2017 04:26 pm[/url]":ejomhzvn]Svedska hrana je meni ocaj, izuzimam cokolade, lososa i divljac. Meso koje sam jela u Svedskoj (preskupo pritom) ima ukus gume. Ne razlikuje se piletina od svinjetine itd. Njihova kuhinja je generalno krs jer se zasniva na plavoj ribi i otprilike to je to. Kad sam probala sil htela sam da umrem. Glavni desert im je risifruti sto je pirinac/sutlijas sa dzemom. Mi smo za njih gurmanski raj. Doduse mleka i sirevi su im bas dobri.

Jel probao neko sladoled? :mrgreen:

Mi smo inače poznati po zdravoj ishrani. Zato nam je prosečni životni vek 75 god a Šveđanima 82 :D

Vrh