Šta je novo?

Hoteli Beograda

Knez Mihailova je u medjuvremenu već toliko zaštićena da su ladno zamenili dekorativna vrata i prozor od kovanog gvoždja.
file.php

plava%2B6.JPG
 
Ko je iz zavoda dozvolio ovo koji je sebi se***** od arhitekte dao za pravo da skine orginalna vrata
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585459#p585459:2c6kj3m1 je napisao(la):
direktor » 01 Дец 2018 10:21 pm[/url]":2c6kj3m1]Ko je iz zavoda dozvolio ovo koji je sebi se***** od arhitekte dao za pravo da skine orginalna vrata

Дишо, у том Заводу има више историчара уметности него архитеката. Ко зна шта је позадина...
 
Ma nisu ni primjerili da su vrata skinuta treba ih nadubati preko novina ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585582#p585582:33shgyyu je napisao(la):
CASTELBIANCO » Ned Dec 02, 2018 5:18 pm[/url]":33shgyyu]Gazda Havane je ubijen.
Što bi rekli Ameri - good riddance.

Aj sad da se napravi nešto lepo i normalno na tom mestu.
 
da bi se napravilo nesto "lepo i normalno" na tom mestu, pre svega je potrebno da funkcionisu drzava, to jest, institucije i zakonodavni sistem, sto u nasem slucaju jednostavno ne funkcionise vec najmanje 30 godina. Najmanje. E, posto to ne funkcionise i posto je jedan od najupadljivijih gradjevinskih objekata u starom delu grada, a to je hotel "Slavija", vec decenijama u rukama mafije, povezane sa drzavom (naravno), ubistvo nominalnog vlasnika nece nista promeniti, doci ce drugi nominalni vasnik takodje putem sprege kriminala i vlasti. I tako sve dok se ne demontira korumpirani i nefunkcionalni sistem, kako u ovom nakaradnom gradu, tako i u ovoj nakaradnoj drzavi. E tek tada mozemo ocekivati da ce nesto "lepo i normalno" nici na ovom mestu. A da bismo dosli do toga moracemo svi dobrano da se potrudimo, a i nacekamo.
 
Beogradu nedostaje još 3.000 hotelskih soba

Tržište beogradskih hotela obuhvata više od 120 kategorisanih objekata sa oko 7.650 soba, dok glavni gradovi slične veličine, kao što su Sofija, Bukurešt, Budimpešta, Prag i Varšava, raspolažu smeštajnim kapacitetima od nekoliko desetina hiljada hotelskih soba.

Procenjuje se da bi optimalan broj soba u hotelima u Beogradu bio između 10.000 i 12.000, navodi revizorska kuća Kreston MDM.

Broj turista koji posećuju Beograd iz godine u godinu je sve veći, naročito kad je reč o stranim državljanima. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2015. godine srpska prestonica zabeležila je oko 800.000 poseta stranih turista, dok je već 2017. taj broj iznosio 860.000.

Ako se tu uračunaju i posete domaćih turista, čiji broj je već godinama stabilan i kreće se u rasponu od 150.000 do 200.000, dolazi se do podatka da je 2018. godine Beograd posetilo oko milion turista, koji su ostvarili 2.190.000 noćenja.

Imajući u vidu očekivanja da će se ovaj trend rasta nastaviti, postavlja se pitanje kakvim smeštajnim kapacitetima raspolaže glavni grad Srbije.

Pet hotela sa 5 zvezdica

Prema podacima kojima raspolaže Kreston MDM, najveći broj hotela u Beogradu čine oni sa 3 i 4 zvezdice, dok je broj hotela sa 1, 2 i 5 zvezdica znatno manji.

Na osnovu zvanične kategorizacije, sa 5 zvezdica rangirano je svega pet hotela, a oni raspolažu sa ukupno 881 sobom. Reč je o hotelima Hyatt Regency Belgrade, Square Nine, Metropol, Saint Ten i Hilton.

U segmentu hotela sa 4 zvezdice konkurencija je mnogo veća, budući da u Beogradu trenutno postoji više od 70 hotela ove kategorije. Pritom, deset hotela iz ove kategorije pripada internacionalnim hotelskim lancima, a to su Crown Plaza, Radisson Collection Old Mill Belgrade, Courtyard Belgrade City Center Hotel - Marriott, Falkensteiner Hotel Beograd, Holiday Inn, Holiday Inn Express, Best Vestern Šumadija, Best Vestern M, Mama Shelter Belgrade i Mercure Belgrade Excelsior.

Hoteli sa 4 zvezdice raspolažu sa približno 4.350 soba, što čini oko 57% ukupnog broja soba na beogradskom hotelskom tržištu. Kada je reč o hotelima sa 3 zvezdice, u Beogradu ih ima više od 40, a njihov kapacitet je približno 1.950 soba. Neki od najvećih hotela u ovoj grupi su hotel Srbija, hotel N, hotel Park, hotel Tulip Inn i Slavija Garni Hotel.

Najviše hotela u centru grada

Lokacijski, ponuda hotela u Beogradu je prilično široka, ali centar grada se sasvim očekivano pokazao kao najatraktivniji. Od ukupnog broja hotela u Beogradu, 69 se nalazi u centralnom delu grada, 45 je locirano u široj gradskoj zoni, dok se 13 nalazi u prigradskoj zoni. Kada je reč o planovima za budućnost, u Beogradu su u izgradnji tri hotela sa 4 zvezdice i jedan sa pet zvezdica, koji će početi sa radom u naredne dve godine. Takav trend u izgradnji hotela ukazuje na to da su investitori orijentisani na poslovnom i kongresnom turizmu, navodi Kreston MDM.

Pritom, treba imati u vidu da Beograd trenutno nije u mogućnosti da organizuje velike događaje, da Centar Sava još nije rekonstruisan, te da ni kapaciteti postojećih hotela sa 4 zvezdice nisu popunjeni. U tom smislu, može se zaključiti da je tržište hotela sa 4 zvezdice u srpskoj prestonici prezasićeno, naročito kada se uzmu u obzir procene da bi u ukupnoj strukturi trebalo da bude do 35% hotela sa 4 zvezdice, dok ih u Beogradu već sada ima više od 55%. S druge strane, Beograd ne raspolaže dovoljnim brojem kvalitetnih hotela sa 3, 2 i 1 zvezdicom, koji su veoma bitni za turističke grupe. U prilog tome govori i činjenica da se ponuda privatnog smeštaja znatno povećala u poslednjih nekoliko godina i da u glavnom gradu postoji sve više kategorizovanih hostela i apartmana, kako bi nadomestili ovu vrstu objekata, saopštio je Kreston MDM.
https://www.ekapija.com/where-to-invest ... lskih-soba
 
Beogradu fali jedan veliki hotel od 3 zvezdice. Kada dolaze velike grupe u Bg, kao sto su ekskurzije, imaju problem sa smestajem. Njima je u interesu da su im svi u istom hotelu, ali to nije moguce, zato sto nema dovoljno velikog hotela za sve pa zato svoje ljude rsporedjuju po vise manjih.
 
Max15":rs0mhn5z je napisao(la):
Beogradu fali jedan veliki hotel od 3 zvezdice. Kada dolaze velike grupe u Bg, kao sto su ekskurzije, imaju problem sa smestajem. Njima je u interesu da su im svi u istom hotelu, ali to nije moguce, zato sto nema dovoljno velikog hotela za sve pa zato svoje ljude rsporedjuju po vise manjih.
Fali ih i vise. Ta mesta ce popuniti hoteli poput Mone. Takodje fale i superluksuzni hoteli za klijentelu te vrste, ali to mesto ce popuniti svojom izgradnjom St. Regis i Hotel Jugoslavija jednog lepog dana.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=586752#p586752:nnewh4fw je napisao(la):
Max15 » Pet Dec 07, 2018 10:21 am[/url]":nnewh4fw]Beogradu fali jedan veliki hotel od 3 zvezdice. Kada dolaze velike grupe u Bg, kao sto su ekskurzije, imaju problem sa smestajem. Njima je u interesu da su im svi u istom hotelu, ali to nije moguce, zato sto nema dovoljno velikog hotela za sve pa zato svoje ljude rsporedjuju po vise manjih.
Tako je, to se ponavlja već nekoliko godina po medijima, ali se ništa ne menja jer većina investitora neće da se ''bakće'' sa jeftinijim hotelima nego bi svi odma na luksuznu varijantu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=586752#p586752:2yezsy69 je napisao(la):
Max15 » 07 Дец 2018, 10:21[/url]":2yezsy69]Beogradu fali jedan veliki hotel od 3 zvezdice. Kada dolaze velike grupe u Bg, kao sto su ekskurzije, imaju problem sa smestajem. Njima je u interesu da su im svi u istom hotelu, ali to nije moguce, zato sto nema dovoljno velikog hotela za sve pa zato svoje ljude rsporedjuju po vise manjih.


хотел Славија, али мора да се реновира. и још два те величине, категорије 3*, решен проблем
 
Kroz hotele i turizam se najlakse peru pare, ne zaboravite to. Vecina tih hotela su tokom cele sezone poluprazni.

Beogradu nije potrebno toliko hotela sa cetri zvezdice.
 
^^
Tačno tako. Square Nine mi sve više liči na takvu priču. Jednom nedeljno naiđe poneki gost i to je to. Kongresnih turista odnosno posetilaca ima ponekad, ali sve manje i manje. Žurke na krovu odavno ne drže. A opet i povrh svega toga posluju evo već nekoliko godina. Na koju foru...? Pa možda na foru toga što im svakog dana tu prozuji nekoliko gospođica u skupim odevnim kombinacijama sa Mečkama G500 koje ih čekaju ispred...

Johnny, u pravu si za Slaviju. Zaista, tolika zgradurina na tako dobrom mestu a džaba. Mada tako to ide kad mafijaši puste pipke pa grad posle ne može da ih otrese sve i da hoće.
 
Beograd postaje centar investicionih dogadjaja

Posle šest godina održavanja u Zagrebu, jedina međunarodna hotelsko – investiciona konferencija u regionu, Adria Hotel Forum (AHF), biće organizovana 20. i 21. februara 2019. godine u Beogradu, u hotelu Crowne Plaza.

AHF je jedna od pet najvećih konferencija ove vrste u Evropi. Ona predstavlja najnovije trendove u hotelskim investicijama i razmatra aktuelne teme u oblasti hotelske industrije. Veoma je interesantna i međunarodnim investitorima koji dolaze kako bi se informisali o mogućnostima ulaganja u region. Sa druge strane, u Srbiji se u protekle 3-4 godine događa „turistički boom“, otvorena su vrata inostranom kapitalu, prisutan je veliki broj međunarodnih brendova pa je i to bio jedan od razloga zašto AHF investitore i globalne stručnjake sledeće godine dovodi u Srbiju.
„Srbija nas je dočekala s izuzetnom dobrodošlicom i čini mi se da će AHF konferencija biti veća nego ikada.“, kaže organizatorka konferencije Marina Franolić. „Svake godine AHF dovodi svetske investitore, ali i globalne stručnjake. Proteklih godina učestvovala su svetska imena kao što su Christian Giraud, potpredsednik za razvoj u Evropi za Accor Hotels&Resorts, Patrick Fitzgibbon, potpredsednik za razvoj EMEA regije za Hilton Worldwide, Kenneth Hatton, predsednik za globalni razvoj luksuznog brenda Belmond.

U februaru 2019. Beograd postaje centar investicionih dogadjanja. Koliki značaj ova konferencija ima za grad, ali i Srbiju, govori i podatak da su svoj dolazak potvrdili predstavnici globalnih hotelskih kompanija, konsultanti i ministri nekoliko regionalnih zemalja, i investicioni fondovi Starwood Capital i Aina Hospitality.

Tema sedme AHF konfrenecije je „Is the future bright?“, (Da li je buducnost svetla?) Ona obuhvata predvidjanja nove finansijske krize 2020. godine, pitanje birokratije s kojom se investitori susreću u zemljama regiona i ostalim konkurentskim zemljama i kakvi projekti su u fokusu investitora. Neke od tema će biti: ko finansira razvojne projekte u regionu i pod kojim uslovima, na koji način može da se osigura investicija, koliko dizajn hotela utiče na doživljaj gosta, koji su novi lifestyle brendovi koji se okreću savremenim gostima i dr.
 
Hoće li stići Matijević svoj Hotel "Centar" da završi do Nove godine? Deluje kao da im se ne žuri baš nešto.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
Ne zuri mu se, pogled sa njegovog hotela je trenutno vrlo reprezentativan...
 
Izvor: Politika.rs

Beogradu nedostaju hoteli sa jednom i sa pet zvezdica
Najveća konkurencija je među objektima sa četiri zvezdice kojih je 70.

Beogradu nedostaje bar još tri hiljade hotelskih soba, pokazalo je istraživanje revizorske kuće „Kreston MDM”. Do ovakvog zaključka došli su upoređujući glavne gradove slične veličine, poput Sofije, Bukurešta, Budimpešte, Praga i Varšave, u kojima je nekoliko desetina hiljada ovakvih soba. U Beogradu ih ima 7.650, a trebalo bi da ih bude između 10.000 i 12.000.

Najbrojniji su hoteli sa tri i četiri zvezdice, a nedostaje hotela sa jednom, dve i pet. Najluksuznijih je svega pet i oni imaju ukupno 881 sobu. To su hoteli „Hajat ridžensi Belgrejd”, „Skver najn”, „Metropol”, „Sent Ten” i „Hilton”.

Najveća konkurencija je među objektima sa četiri zvezdice kojih je 70. Oni raspolažu sa oko 4.350 soba, što čini oko 57 odsto ukupnog broja soba na beogradskom tržištu. Deset hotela iz ove kategorije pripada internacionalnim hotelskim lancima. Sa zvezdicom manje je 40 ovakvih ugostiteljskih zdanja, a njihov kapacitet je 1.950 soba. Kako istraživanje pokazuje, Beograd nema dovoljno kvalitetnog smeštaja kategorisanog sa tri, dve i jednom zvezdicom, a u prilog tome, dodaje se, govori i činjenica da se ponuda privatnog smeštaja znatno povećala u poslednjih nekoliko godina i da u glavnom gradu postoji sve više kategorizovanih hostela i apartmana, da bi nadomestili ovu vrstu objekata.

– Kada je reč o planovima za budućnost, u Beogradu su u izgradnji tri hotela sa četiri zvezdice i jedan sa pet, koji će početi da rade u naredne dve godine. Takav trend u izgradnji ovih objekata ukazuje na to da su investitori orijentisani na poslovnom i kongresnom turizmu. Pritom, treba imati u vidu da Beograd trenutno nije u mogućnosti da organizuje velike događaje, da Centar „Sava” još nije rekonstruisan, i kapaciteti postojećih hotela sa četiri zvezdice nisu popunjeni. Tržište hotela ove kategorije je prezasićeno, naročito kada se uzmu u obzir procene da bi u ukupnoj strukturi trebalo da bude do 35 odsto hotela sa četiri zvezdice, dok ih u Beogradu već sada ima više od 55 odsto – navodi se u saopštenju revizorske kuće „Kreston MDM”.

Tačno je, smatra Živorad Vasić regionalni direktor „Interkontinental grupe”, da je tržište prezasićeno hotelima sa četiri zvezdice. On to potkrepljuje statistikom prema kojoj je svaka popunjenost ispod 67 procenata nedovoljna, a vikendom kaže čak i do 40 odsto hotelskih kapaciteta znaju da budu prazni.

– Budimpešta, Varšava ili Prag imaju više hotela jer su u Evropskoj uniji, kod njih posluje više multinacionalnih kompanija i turističke posete su daleko brojnije nego u Beogradu. U unutrašnjosti naše zemlje nemamo dovoljno hotela ali uslov da se oni podižu je izgradnja infrastrukture poput puteva – naglašava Vasić.

On dodaje da Beogradu nedostaju jedna ili dva vrhunska hotela sa pet zvezdica poput „Kimptona” i „Ridženta”, ali sve dok ne budemo imali obnovljeni kongresni centar sadašnji broj hotela u prestonici sasvim je dovoljan, tim pre što se sledeće godine otvaraju još tri.

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda kaže da se kategorizacija smeštaja u Beogradu i drugim gradovima razlikuje i da ono što beogradski gosti dobijaju po ceni od četiri zvezdice u drugim zemljama ne mogu dobiti ni po ceni od dve.

– Ovde možete pronaći izuzetan hotel sa četiri zvezdice, naravno pod uslovom da u njemu ima mesta i da ste ga rezervisali na vreme, za novac za koji u Italiji ili Grčkoj ne možete dobiti ni za tri, odnosno dve zvezdice. Pritom je, poređenja radi, kvalitet usluge tog hotela sa četiri zvezdice daleko bolji od hotela sličnog profila sa četiri zvezdice u tim drugim zemljama – naglašava Popović i podseća na različita referentna istraživanja koja su pokazala da se u našoj zemlji, u ovom delu sveta, daje najveća vrednost za potrošeni novac, što se pre svega odnosi baš na hotelski smeštaj.

On navodi da s rezervom uzima podatke istraživanja revizorske kuće „Kreston MDM”, jer nije imao uvid u njega, kao ni u obrađeni uzorak, ali je saglasan da je svake godine sve veći broj turista koji dolaze u Beograd i da moramo raditi još bolje. Osim hotelskom i privatnom smeštaju bi trebalo da se posveti posebna pažnja, koji, kako dodaje, u Hrvatskoj čini 40 odsto ukupnih smeštajnih kapaciteta.

– Dobio sam nezvanični podatak da ćemo ovu godinu završiti sa oko 4.000 novoregistrovanih jedinica privatnog smeštaja – kaže Popović.

Dva miliona noćenja

Pre tri godine srpsku prestonicu posetilo je oko 800.000 stranaca, dok je prošla godina završena sa brojem od 860.000 turista, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Sa posetama domaćih turista, Beograd je tokom ove godine obišlo oko 1.000.000 ljudi koji su ostvarili više od 2.000.000 noćenja.

Jagma za krevet

Kada je ovog proleća najavljen dolazak više od 15.000 navijača i gledalaca košarkaškog takmičenja „Fajnal for” bilo je jasno da svi ovi ljudi ne mogu pronaći smeštaj u Beogradu. U pomoć su priskočili okolni gradovi, poput Novog Sada. Kolika je u to vreme bila jagma za krevete u glavnom gradu, pokazuje i to da je veliki broj mladenaca iz unutrašnjosti, učesnika manifestacije „Kolektivno venčanje” otkazao svoju svadbu, baš zbog toga što u ovom periodu nisu mogli da nađu prenoćište.
 
Vrh