Šta je novo?

Hoteli Beograda

С друге стране, док стоји као хотел, не троши гориво, не треба му силесија пловне посаде (они што су стварно морнари, машинисти, навигатори, крмари…), можда може да прође јефтиније с осигурањем за тај период, јер је привезан, па су му ризици мањи, а верујем и да собе у том периоду неће бити ништа јефтиније него док плови… причам напамет, али не бих се изненадио да управо то за некога буде дил.
Prilčam i ja napamet, ali prilično sam siguran da nijedna ozbiljna kompanija neće otpuštati posadu, pa zapošljavati ponovo za godinu dana.
Realno, ako se nekoj firmi više isplati da joj brod bude stacionaran, nego da radi svoj posao, ne treba ni da se bavi tim biznisom. U tom kontekstu, možda im se stvarno posreći pa nađu neku "manje ozbiljnu" firmu, kojoj ne ide dobro, pa im ovo bude isplativije ili se nekom brodu upravo završava radni vek, pa umesto da ga se oslobode, pošalju ga za Bg...ali to je već u domenu slučajnosti, a znajući sa kim imamo posla, ne verujem da se uzdaju u sreću.

Postoje kruzeri hoteli koji se obicno lociraju gde se nalazi luka za kruzere.Npr pocetno stajaliste kruzera je Majami pa onda dolaze putnici iz celog sveta na taj kruzer pa im je potrebno negde da prenoce pre nego sto se ukrcaju na kruzer,tako da se kruzeri hoteli koriste za tu jednu do dve noci.
Postoje i situacije kao u slucaju EXPA 2027, cini mi se da je tako bilo u i slucaju Olimpijade u Sociju kada se oni iznajme na odredjeni period u slucaju nedostatka smestaja za sve goste.Oni i te kako imaju svoju namenu i isplativi su,a uz to i mobilni jer mogu da se pomeraju sa lokacije na lokaciju.

Hotel Fera 3zvezdice,Rige od Fere
600131656.jpg600181670.jpg600182538.jpg600184825.jpg

Jeste lokacija bivša zgrada "Politike" u Despota Stefana. Već je neko iz Arhi Nove potvrdio na nekom skupu, a načuo sam da se sprema i još jedan "Moxy" na drugoj strani reke :)

Vidim da je već krenulo licitiranje sa brojem hotela koji će biti izgrađeno do EXPO 2027. Naravno, brojka od 120 novih hotela je nebuloza kakve predsednik voli poslovično da iznosi u javnost, ali čini mi se da se, s druge strane, u medijima minimizira potencijalni broj novih hotela.

Tako sagovornik Danasa navodi tek šest hotela:

Dok za eKapiju iz PKS iznose nešto realniju brojku od osam do 15 hotela:

Malo sam uzeo i sabrao hotele koji se sada otvaraju, koji su u izgradnji ili čiji se početak izgradnje uskoro očekuje:

1. St Regis (BW)
2. Bristol (BW)
3. InterContinental (Blok 20)
4. Ritz-Carlton (Bivša Juga)
5. AC Marriott (Airport City)
6. Moxy Skadarlija (Despota Stefana)
7. Hotel u bivšoj zgradi Komercijalne banke (Kralja Petra)
7. Dolce Vita (Tošin bunar)
8. Hotel Splendind (Rekonstrukcija)

Dakle, ovih osam hotela (moguće je da sam neki i zaboravio) je trenutno u fazi rekonsrtukcije ili izgradnje. Jedini izuzeci su hotel "Juga" gde se početak radova očekuje do kraja godine, odnosno "St Regis" gde su radovi nedavno okomčani i hotel je (konačno) otvoren prošle nedelje).

Osim ovih, ima još nekoliko hotela koji su u magli, a koji bi mogli da budu izgrađeni do 2027.

8. Neimenovani EXPO hotel u okviru kompleksa u Surčinu (u toku je postupak za izdavanje lokacijskih uslova, trebalo bi da ima 400 soba)
9. Hotel u BW kod Gazele (usvojen urbanistički projekat, imaće 4*, izgradnja bi mogla da počne sledeće godine)
10. Moxy NBG (imaju već lokaciju u poslovnom delu NBG, videćemo da li će je iskoristiti za EXPO)
11. Hilton DoubleTree Jurija Gagarina (ovo je samo trač za plac koji Marbovci imaju pokraj Lastavica)
12. Hotel Granit Invest Zvezdara (4*, projekat je nedavno bio na javnom uvidu)
13. Delta (Delta je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata saopštila da razmatra izgradnju još jednog hotela za EXPO pored IC, ali još ne iznose detalje. Pretpostavljam da je vezano za sudbinu zgrade Rada)

To je ono čega ja mogu da se setim. Isto tako, čini mi se da je bolje da računaju broj novih ležajeva, nego broj novih hotela. Npr. Expo hotel sa 400 soba je baš veliki, a ovi hoteli poput Dolče vite na NBG su dosta mali. Ne mogu isto da se računaju.

Setih se sada da je nekadašnji Life Design hotel u Balkanskoj promenio vlasnika. Renoviran je i nedavno ponovo otvoren pod imenom "Nobel Design".

Nedavno je pordat i hotel "Union" u Kosovskoj, tako da nije isključeno da će i on ponovo otvoriti vrata u narednom periodu.

I da, Vučić je pominjao da će Beograd do 2027. da dobije i "Four Seasons" hotel, ali ja njemu ništa ne verujem, tako da to nisam hteo da stavim na listu.

Naravno Vučić lupeta za 120, ali 30-40 će se otvoriti do 2027. jer ima tu dosta i tih manjih hotela koji se mogu brzo izgraditi, a posebno što se sada mnogima isplati sa ovim subvencijama pa će mnogi umesto ulaganja u stambene/poslovne zgrade da se preusmere na hotele.

Bice u funkciji do tada verovatno i hotel Obrenovac sa nekih 100 soba. Nije Beograd ali je nekih 15 - 20 min kolima udaljen od buduceg sajma.

Nesto se radi u prizemlju hotela Beograd
Hotel posta je ušao u prošireni bnv
Mozda hotel kod glavne poste
...znaci po meni maks 20

Можда заврше коначно и хотел Лику. Беше и Матијевић најавио сређивање хотела Славија. Штета за хотел Дом што је срушен зарад малигне станоградње.
Из угла ЕХПО, треба градити хотеле у зони аеродрома, у Земуну, у Сурчину, Обреновцу, Бољевцима, Прогару, Добановцима, Шимановцима.

Vidim da je već krenulo licitiranje sa brojem hotela koji će biti izgrađeno do EXPO 2027. Naravno, brojka od 120 novih hotela je nebuloza kakve predsednik voli poslovično da iznosi u javnost, ali čini mi se da se, s druge strane, u medijima minimizira potencijalni broj novih hotela.

Tako sagovornik Danasa navodi tek šest hotela:

Dok za eKapiju iz PKS iznose nešto realniju brojku od osam do 15 hotela:

Malo sam uzeo i sabrao hotele koji se sada otvaraju, koji su u izgradnji ili čiji se početak izgradnje uskoro očekuje:

1. St Regis (BW)
2. Bristol (BW)
3. InterContinental (Blok 20)
4. Ritz-Carlton (Bivša Juga)
5. AC Marriott (Airport City)
6. Moxy Skadarlija (Despota Stefana)
7. Hotel u bivšoj zgradi Komercijalne banke (Kralja Petra)
7. Dolce Vita (Tošin bunar)
8. Hotel Splendind (Rekonstrukcija)

Dakle, ovih osam hotela (moguće je da sam neki i zaboravio) je trenutno u fazi rekonsrtukcije ili izgradnje. Jedini izuzeci su hotel "Juga" gde se početak radova očekuje do kraja godine, odnosno "St Regis" gde su radovi nedavno okomčani i hotel je (konačno) otvoren prošle nedelje).

Osim ovih, ima još nekoliko hotela koji su u magli, a koji bi mogli da budu izgrađeni do 2027.

8. Neimenovani EXPO hotel u okviru kompleksa u Surčinu (u toku je postupak za izdavanje lokacijskih uslova, trebalo bi da ima 400 soba)
9. Hotel u BW kod Gazele (usvojen urbanistički projekat, imaće 4*, izgradnja bi mogla da počne sledeće godine)
10. Moxy NBG (imaju već lokaciju u poslovnom delu NBG, videćemo da li će je iskoristiti za EXPO)
11. Hilton DoubleTree Jurija Gagarina (ovo je samo trač za plac koji Marbovci imaju pokraj Lastavica)
12. Hotel Granit Invest Zvezdara (4*, projekat je nedavno bio na javnom uvidu)
13. Delta (Delta je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata saopštila da razmatra izgradnju još jednog hotela za EXPO pored IC, ali još ne iznose detalje. Pretpostavljam da je vezano za sudbinu zgrade Rada)

To je ono čega ja mogu da se setim. Isto tako, čini mi se da je bolje da računaju broj novih ležajeva, nego broj novih hotela. Npr. Expo hotel sa 400 soba je baš veliki, a ovi hoteli poput Dolče vite na NBG su dosta mali. Ne mogu isto da se računaju.
Odlicna analiza Homere(y)
Od hotela koji se moze dodati je i onaj koji se vec godinama pravi na Zelenjaku. Sad malo o brojkama koji se pominju u tekstovima. Ako bi pricali o maksimumu broja gostiju za expo kazu 23.000 smestajne jedinice to bi bilo cca 37 do 40.000 gostiju dnevno.

Kako mi danas stojimo? Broj hotelskih kreveta bi bio cca broj hotelskih soba x1.6,dok kad su apartmani u pitanju koji se izdaju regularan podatak sa booking-a 2600x da racunam 4 kreveta po apartmanu
Znaci ako naprave realno tih 15-tak hotela dosli bi do cca 10.000 soba u hotelima - 16.000 lezajeva,cca 10.000 u apartmanima zvanicno,jos nekoliko hiljada u hostelima koliko se secam cca 3000-4000 kreveta,za sada je planiramo 2 kruzera da racunam cca 1000 kreveta,da kazemo 30.000-31.000 kreveta po zvanicnim podacima.
Onda dolazimo i do neregistrovanih smestajnih kapaciteta,koji se sigurno mere sa par hiljada kreveta,pa oko 4.500 praznih stanova u BG-u itd, i to bi bilo sasvim dovoljno da se pokrije i pik maksimuma gostiju tokom EXPO-a. Poredjenja radi tokom Nove godine BGD poseti cca 50.000 gostiju i svi se oni negde smeste da prenoce:).
Sa smestajnim kapacitetima sigurno da nece bitri problema.
Generalno,za subvencije koje daju za hotele ne postoji bas veliko interesovanje jer se po procenama nekih vlasnika hotela investicija vrati za cca 15-20 godina,a trenutna prosecna popunjenost hotela u bg-u je cca 70%,tako da im se ne isplati da ulazu u nove hotele, Expo ce biti i proci, a sta posle toga? Tako oni gledaju na to, a i te kako dobro analiziraju privatni smestaj koji im pravi ozbiljnu konkurenciju.

Privatni smeštaj nije konkurencija hotelima. To su dve sasvim različite ciljne grupe

Ovde pre svega mislim na neregestrovan privatni smestaj koji pravi nelojalnu konkurenciju hotelima i registrovanom privatnom smestaju

Vrh