Vidim da je već krenulo licitiranje sa brojem hotela koji će biti izgrađeno do EXPO 2027. Naravno, brojka od 120 novih hotela je nebuloza kakve predsednik voli poslovično da iznosi u javnost, ali čini mi se da se, s druge strane, u medijima minimizira potencijalni broj novih hotela.
Tako sagovornik Danasa navodi tek šest hotela:
Srbiji bi za EXPO bilo potrebno još bar 120 hotela, smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a i deo struke deli to mišljenje. Ipak, sagovornik Danasa Nikola Seneši tvrdi da je do 2027. godine moguće završiti najviše šest hotela, a da pitanje smeštaja za predviđenih tri miliona posetilaca...
www.danas.rs
Dok za eKapiju iz PKS iznose nešto realniju brojku od osam do 15 hotela:
Do 2027. godine Beograd dobija 8-15 hotela - Kada, gde i kako se investicija u hotele isplati
www.ekapija.com
Malo sam uzeo i sabrao hotele koji se sada otvaraju, koji su u izgradnji ili čiji se početak izgradnje uskoro očekuje:
1. St Regis (BW)
2. Bristol (BW)
3. InterContinental (Blok 20)
4. Ritz-Carlton (Bivša Juga)
5. AC Marriott (Airport City)
6. Moxy Skadarlija (Despota Stefana)
7. Hotel u bivšoj zgradi Komercijalne banke (Kralja Petra)
7. Dolce Vita (Tošin bunar)
8. Hotel Splendind (Rekonstrukcija)
Dakle, ovih osam hotela (moguće je da sam neki i zaboravio) je trenutno u fazi rekonsrtukcije ili izgradnje. Jedini izuzeci su hotel "Juga" gde se početak radova očekuje do kraja godine, odnosno "St Regis" gde su radovi nedavno okomčani i hotel je (konačno) otvoren prošle nedelje).
Osim ovih, ima još nekoliko hotela koji su u magli, a koji bi mogli da budu izgrađeni do 2027.
8. Neimenovani EXPO hotel u okviru kompleksa u Surčinu (u toku je postupak za izdavanje lokacijskih uslova, trebalo bi da ima 400 soba)
9. Hotel u BW kod Gazele (usvojen urbanistički projekat, imaće 4*, izgradnja bi mogla da počne sledeće godine)
10. Moxy NBG (imaju već lokaciju u poslovnom delu NBG, videćemo da li će je iskoristiti za EXPO)
11. Hilton DoubleTree Jurija Gagarina (ovo je samo trač za plac koji Marbovci imaju pokraj Lastavica)
12. Hotel Granit Invest Zvezdara (4*, projekat je nedavno bio na javnom uvidu)
13. Delta (Delta je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata saopštila da razmatra izgradnju još jednog hotela za EXPO pored IC, ali još ne iznose detalje. Pretpostavljam da je vezano za sudbinu zgrade Rada)
To je ono čega ja mogu da se setim. Isto tako, čini mi se da je bolje da računaju broj novih ležajeva, nego broj novih hotela. Npr. Expo hotel sa 400 soba je baš veliki, a ovi hoteli poput Dolče vite na NBG su dosta mali. Ne mogu isto da se računaju.