Šta je novo?

Hoteli Beograda

Taj hotel u Sv Save, video sam ga juce, ono staklo je katastrofa, gledao sam ga 10 minuta, i nije mi bilo jasno kako nekom ovo moze biti lepo. Pitam se ko je taj arhitekt i da li je podlegao zahtevima investitora ili sam je smilio ovu nakradnu fasadu!

BG: Surova borba hotelijera dostiže vrhunac :kafa:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1112615

Beograd -- Ekspanzija hotela u Beogradu, poslednjih godina, dostiže očigledno, svoj vrhunac. Borba za svakog gosta postala je surovija, a slaba popunjenost donosi otkaze.

U hotelu "Kortjard" rekli su da je prilikom otvaranja takvog hotela praksa da se broj zaposlenih poveća za 10 odsto u odnosu na optimalni broj, kako bi se postigao što kvalitetniji nivo poslovanja. Pola godine posle otvaranja, ističu, oni su taj proces okončali i sveli broj zaposlenih na optimalni nivo za potrebe hotela.
Tako su nedavno, dva prestonička hotela - "Radison blu" i "Kortjard" - otpustili tridesetak zaposlenih. Među njima su bili kuvari, menadžeri, sobarice, pišu Večernje novosti.

Loše poslovanje, kako saznaju “Novosti”, bio je razlog što se hotel "Radison blu" oprostio sa dvadesetak radnika, a jedan od glavnih problema je njihova loša lokacija - prekoputa Beogradskog sajma. Niko od nadležnih, međutim, nije hteo da komentariše otpuštanje.

Hoteli u Beogradu rade tržišno i na osnovu broja gostiju imaju i adekvatnu radnu snagu, smatra Georgi Genov, direktor Udruženja hotela i restoratera Srbije. Svakako, slaba popunjenost glavni je razlog uručivanja radnih knjižica.

“U januaru i februaru u beogradskim hotelima popunjenost je bila 27 i 28 odsto”, ističe Genov.

“Možda je do otpuštanja došlo i zbog racionalizacije, ili su primili više ljudi nego što im je bilo potrebno. Iako broj turista raste, povećava se i broj novih hotela. A kapaciteti se popunjavaju u odnosu na tražnju, pa ako ne pojačamo aktivnosti na sadržaju i promociji Beograda, doći će do propadanja. Više ne preporučujemo otvaranje hotela, osim onih luksuznih sa pet zvezdica. Neregulisano je i pitanje neregistrovanih apartmana, kojih ima dosta, i hostela. Trebalo bi i ta oblast da se uredi, jer i oni odvlače dosta gostiju”, ističe on.

Da Beogradu nedostaje dobar kongresni centar, jer je Sava centar gotovo na izdisaju, potvrdio nam je i Genov. To bi povećalo popunjenost hotela za najmanje 20 do 30 odsto.

“Ukoliko se ne počne s renoviranjem Sava centra, postojeći hoteli neće imati prostora da funkcionišu, a novi se neće otvarati”, kaže Tomislav Momirović, generalni direktor "Mona hotel menadžment".

“Otpuštanje radnika je prvi korak, sledeća faza će biti zatvaranje. Radi se na promociji grada, ima pozitivnih koraka, ali moramo kongresni centar što pre da stavimo u funkciju kakvu je imao pre”, dodaje on.

Prema Momirovićevim rečima, cene u hotelima često nisu srazmerne investicijama. Hoteli koji su na dobrom mestu mogu i da budu popunjeni, ali "Radison blu", iako je dobar, lep i arhitektonski odlično urađen, nema odgovarajuću lokaciju.

Kao што је неко предлагао, Сава центар дати хотелијерима на управљање.

Ja imam drugi predlog.
Zasto samo na upravljanje?
Posto i sami hotelijeri procenjuju da bi dobar kongresni centar povecao popunjenost hotela za 20-30%, onda bi hotelijeri u javnoprivatnom partnerstvu mogli i da uloze u SC, objekat star 40 godina.
Naravno da uz ulaganje ide i upravljanje, ali naravno u proporcionalnom udelu.

Sa druge strane, pa nek se i zatvaraju hoteli.
Prica je slicna sa mehurom u stanogradnji.
Ko god je imao neku ozbiljniju kintu vodio se logikom nekretnine i izdavanja...
A onda je mehur pukao.
Siromasno drustvo, bez proizvodnje nema perspektivu.
Vise od 10 godina siri se mit kako Beograd moze da zivi od usluga.
25 godina se usadjivao kult "trange-frange" ekonomije, sto je rezultiralo opstim propadanjem i sunovratom.
Pojeli smo supstancu.

Da budem surov!
Sta moze napuniti nase hotele?
Pa nazalost samo neki politicki ili oruzani sukob na nasim prostorima.
Za sve drugo smo totalno neinteresantni. Nemamo proizvodnju, nismo politicki niti ekonomski bitni, nismo ni trziste jer smo medju najsiromasnijima u evropi.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

radison blu ima losu lokaciju? Ne slazem se sa tim, ono je idealna lokacija, nesto drugo je u pitanju za to sto nemaju goste. Da li su cene u pitanju, ili losh menadzment?

Мени је чудно како се до скоро на сва звона трубило како имамо слабе смештајне капацитете у односу на потражњу, и сад одједном у јануару и фебруару само 27% попуњених капацитета.

Balon se izduvao.
Godinama broj hotela i kreveta raste duplo, i više nego duplo nego broj turista i noćenja. Trebalo bi da se par godina ne šire kapaciteti a rast noćenja da ostane isti kao do sad da bi svi mogli da budu rentabilni.
Sa druge strane mi izgleda da hosteli posluju odlično iako ih ima 100 i više.

ne cvetaju ruze ni hostelima, zatvaraju se i oni. mozda je to sezonski, ili novi zakon i pojacana inspekcija, videcemo josh to. Hoteli i hosteli medjusobno nisu konkurencija, svaki ima svoje goste, ali i tu je bio naduvan balon, otvarali se naveliko, pola Dorcola je bio pod hostelima.

izlgeda da najbolje posluju stanovi koji se izdaju na krace vreme, legalni ili ilegalni

A da gazde iz Radissona, recimo kupe BIGZ i pretvore ga u kongresni centar?
Eto gostiju! :)

Дошљак":1d9g3z0f je napisao(la):
Kao што је неко предлагао, Сава центар дати хотелијерима на управљање.
Verovatno će Delta da preuzme i zatvori krug sa Crown Plazom i Intercontinentalom u perspektivi.

Дошљак":1d9g3z0f je napisao(la):
Мени је чудно како се до скоро на сва звона трубило како имамо слабе смештајне капацитете у односу на потражњу, и сад одједном у јануару и фебруару само 27% попуњених капацитета.
Popunjenost hotela u proteklih nekoliko godina u BG bez obzira na silne hotele koji su izgradjeni kreće se u rasponu oko 33-35%,ova da kažem malo slabija cifra je više sezonska (januar,februar)

nensav":1d9g3z0f je napisao(la):
radison blu ima losu lokaciju? Ne slazem se sa tim, ono je idealna lokacija, nesto drugo je u pitanju za to sto nemaju goste. Da li su cene u pitanju, ili losh menadzment?
Mislim da je cena u pitanju koliko sam upoznat daju ekstra popuste firmama tako da smeštaj plaćaju skoro duplo manje od standardnih cena.

tragac":1d9g3z0f je napisao(la):
Balon se izduvao.
Godinama broj hotela i kreveta raste duplo, i više nego duplo nego broj turista i noćenja. Trebalo bi da se par godina ne šire kapaciteti a rast noćenja da ostane isti kao do sad da bi svi mogli da budu rentabilni.
Sa druge strane mi izgleda da hosteli posluju odlično iako ih ima 100 i više.
nensav":1d9g3z0f je napisao(la):
ne cvetaju ruze ni hostelima, zatvaraju se i oni. mozda je to sezonski, ili novi zakon i pojacana inspekcija, videcemo josh to. Hoteli i hosteli medjusobno nisu konkurencija, svaki ima svoje goste, ali i tu je bio naduvan balon, otvarali se naveliko, pola Dorcola je bio pod hostelima.
izlgeda da najbolje posluju stanovi koji se izdaju na krace vreme, legalni ili ilegalni

U proteklih nekoliko godina dosta se hotela izgradilo,kao nikada do sada ali je popunjenost ostala ista na godišnjem nivou cca 33-35%.Sa hostelima je situacija drugačija jako se mnogo izgradilo,stan dva u zgradi i eto hostela (po nekim nezvaničnim podacima pominje se brojka od oko 150 hostela u Bg),te ima dosta njih koji su se zatvorili.Za sada ne znam koji se hotel zatvorio u Bg (ako isključimo neke sa nerešenim vlasničkim odnosima i tome slično).

Nece dati sava centar miskovicu sigurno niti to njega interesuje

Koлико ли ће опасти попуњеност капацитета ако заживи и овај хотел, а заврши се и онај други на Зеленом венцу?

Ništa značajno.S obzirom na konstantan rast stranih turista cca 15% godišnje i rekordnu izgradnju hotela u Bg u proteklih par godina popunjenost je 33-35%.

Предпоставља се да ће овде бити хотел са три звездице, идеално за туристе који долазе са речних крузера, могу сви да се сместе у један објекат тј. један хотел.

Beogradu fale veći gradski hoteli 3*,treba uzeti u obzir i broj parking mesta prema kategorizaciji.

Neki pristojni Best Western bi odgovarao

Ne znam zašto, ali imam neki osećaj da bi Accor sa Ibisom mogao da stupi na pozornicu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=383049#p383049:350bu5f2 je napisao(la):
Гага » Mon Apr 25, 2016 8:45 pm[/url]":350bu5f2]Предпоставља се да ће овде бити хотел са три звездице, идеално за туристе који долазе са речних крузера, могу сви да се сместе у један објекат тј. један хотел.

Turista sa kruzera borave na kruzerima, i ne koriste hotelske usluge.

Vrh