Šta je novo?

Hotel "Slavija"

V-sky

Beginner
Učlanjen(a)
14.07.2023.
Poruke
94
Pohvaljen
357
Iz časopisa Arhitektura urabnizam (brojevi 13 i 33-34):

"Izgradnja hotela "Slavija" usledila je iz potrebe Beograda za hotelskim objektima zbog neobično malih kapaciteta postelja u gradu koji se sve više razvija. Novi hotel ima karakter poslovnog ugostiteljskog objekta i služiće uglavnom ljudimakoji se u gradu ne zadržavaju dugo.
Projektom je predviđen ovakav kapacitet soba i postelja: 100 jednokrevetnih, 228 dvokrevetnih soba i 4 apartmana sa ukupnim brojem od 578 postelja. Ovaj broj se maksimalno može povećati i do 664 posteljeunošenjem još jedne postelje u jednokrevetne sobe, koje su istih dimenzija kao i dvokrevetne.
Lokacija budućeg hotela se nalazi na vrlo istaknutom mestu Beograda. na budućem trgu Dimitrija Tucovića na uglu ulica svetog Save i Ratnih vojnih invalida. Međutim, dati prostor je relativno skučen i mali, što je u neku ruku i odredilo karakter hotela - skroman po razmerama i ne mnogo reprezentativan po prostorima, obradi i opremi. Isto tako, bilo je nemoguće stvoriti potreban servis za vozila i parking-prostor.
Budućom izgradnjom objekta iza hotela omogućiće se i zadovoljenje ovih potrebačime će se, svakako, poboljšati uslovi života i rada samog hotela.
Objekat sadrži, između ostalog, i sledeće pogone:
1. restoran sa 200 mesta,
2. salu za doručak za hotelske goste sa 100 mesta,
3. kafe-poslastičarnicu za spoljne goste,
4. letnje terase u mezaninu i prizemlju,
5. jedan mali salon za sastanke u mezaninu,
6. ekonomsko-administrativni deo hotela,
7. kuhinjski prostor sa ofisima,
8. nuzprosotre, magacine, hladnjače, ostave stvari i nameštaja,
9. mašinsku perionicusa svim pogonima za pranje, sušenje, glačanje itd.,
10. kotlarnicu sa prosotrima za klimatizaciju restrana, kafane, sale za doručke i hotelskih vestibila,
11. agregat za elektro-eergiju.

Buduća zgrada hotela je u armirano-betonskom skeletnom sistemu i sadrži dve etaže suterena, prizemlje, mezanin, tehničku etažu, 16 etaža soba i potkrovlje.
Visina objekta od nivoa terena iznosi preko 50 metara.
Fasadna platna visokog dela su u montažnoj aluminjsko-metalnoj konstrukciji prozora u panelima, koji će se gotovi montirati u toku gradnje.
Svi unutrašnji prostoriobradiće se savremenim materijalima. Pregradni zidovi između soba su, isto tako, od montažnih panela sa akustičkom izolacijom.
Scaka soba im ulaz u kupatilo. Za podove u visokom bloku soba izabran je linoleum.
Nameštaj će delimično biti ugrađen.
Predviđaju se 4 brzohodne dizalice za goste, za parne i neparne etaže, jedna za personal i prtljag i 4 za dopremu hrane i pića iz ofisa, kako za salu za doručak tako i za sobe."

- Arhitektura urbanizam, broj 13, 1962. godina

image_2024-02-11_181850485.png


image_2024-02-11_181955650.png


Arhitektura urbanizam 33-34 (1965. godina):



image_2024-02-11_182214904.png
 
Smanjivanjem visine kule, sa nekom modernom, neupadljivom bojom stakla i naravno bez reklama dovesce do toga da ceo trg Slavija znacajno bude uredniji...cak i ako se nista ne promeni sa onim parkinzima i dvorisnim fasadama kod miticeve rupe...zaista oba hotela u trenutnom stanju toliko ruze prostor da je to neverovatno... Za lux je dovoljno samo skinuti reklame i oprati stakla...

Ostaje naravno ona raspad uska zgrada do NBS...nadajmo se samo da je istina da ce je pred kraj ove godine srusiti (kao sto napisa clan foruma koji poznaje stanare)... Sa samo ovim promenama na ova tri objekta dobijamo trg koji ce bolje izgledati nego Piazzale Loreto u Milanu
 
Kada se gleda iz Makenzijeve jos je gore...treba naravno dodati i prosirenje Makenzijeve, rusenje one izbacene kucice dodatno bi upristojilo prostor.

Ja bih se rado prikljucio, ipak vece bi mi zadovoljstvo bilo da je grickam sa CAT 349
 
Vrh