Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Potpuno je pogrešno Jugoslaviji poistovetiti sa Titom i njegovom politikom, to je kompleksna tema i svakako ima mnogo pozitivnih stvari koje su proizašle iz tog perioda naše istorije...

Zapravo, Jugoslaviju nisu ni stvorili komunisti, oni su je uništili i sahranili... Ipak, moj inicijalni komentar se odnosio na konkretnu građevinu i besmislene konotacije iste prema bivšoj državi... Nadam se da će rušenjem prestati te bemislice.

Ова зграда искључиво представља комунистички период и ништа друго и ни са чим другим нема везе. Само име је небитно. Све те такве лажно глорификоване творевине проистекле из тог периода треба отклонити.

Ова зграда искључиво представља комунистички период и ништа друго и ни са чим другим нема везе. Само име је небитно. Све те такве лажно глорификоване творевине проистекле из тог периода треба отклонити.
Hajde da srušio ceo NBG, kakve veze ima što je smisleno planiran, i što ima široke bulevara i dosta zelenila, najbitnije je ukloniti komunističko...

Hajde da srušio ceo NBG, kakve veze ima što je smisleno planiran, i što ima široke bulevara i dosta zelenila, najbitnije je ukloniti komunističko...

Ne pričaj besmislice, kakve to ima veze sa bilo čime?

Hotel se zove Jugoslavija i pravi se cirkus oko rušenja istog, jer se tobože ugrožava nekakvo sećanje na bivšu državu, Tita i ostale gluposti.

Jugoslavija nije kreirana od strane komunista već od strane srpskog kralja Aleksandra, zahvaljujući slavnoj borbi kraljevske srpske vojske i njenih zapadnih saveznika. U nju su svoj državotvorni kapacitet uneli srpski, hrvatski i slovenački narod zajedno sa ostalim narodima na tom prostoru. Komunisti su kidnapovali Jugoslovensko nasleđe i izjednačili ga sa svojom retrogradnom ideologijom i kultom ličnosti, što je i dovelo do početka njenog raspada već od 70-ih godina prošlog veka, relativno brzo nakon 2. Sv. rata.

Ne pričaj besmislice, kakve to ima veze sa bilo čime?

Hotel se zove Jugoslavija i pravi se cirkus oko rušenja istog, jer se tobože ugrožava nekakvo sećanje na bivšu državu, Tita i ostale gluposti.

Jugoslavija nije kreirana od strane komunista već od strane srpskog kralja Aleksandra, zahvaljujući slavnoj borbi kraljevske srpske vojske i njenih zapadnih saveznika. U nju su svoj državotvorni kapacitet uneli srpski, hrvatski i slovenački narod zajedno sa ostalim narodima na tom prostoru. Komunisti su kidnapovali Jugoslovensko nasleđe i izjednačili ga sa svojom retrogradnom ideologijom i kultom ličnosti, što je i dovelo do početka njenog raspada već od 70-ih godina prošlog veka, relativno brzo nakon 2. Sv. rata.
@Galeks је написао је да треба отклонити
,, све лажно глорификоване творевине проистекле из тог периода'', то лако могу популисти попут Шапића да искористе и да кажу ,, решимо НБГ јер је комунистички''.

Хотел сам по себи није нарочито посебна грађевина, али та парола уклањања ,,комунистичке'' заоставштине се лако може применити на Сајам, Генералштаб, МСУ...

Чак наилазим на коментаре људи који кажу да треба све комунистичке зграде срушити...

@Galeks напишите овде шта треба рушити да се извучемо из окова комунизма?

Много веће препреке за развој града праве пројекти спроведени након пада комунизма/ социјализма попут Београда на води, К дистрикта...

@Galeks је написао је да треба отклонити
,, све лажно глорификоване творевине проистекле из тог периода'', то лако могу популисти попут Шапића да искористе и да кажу ,, решимо НБГ јер је комунистички''.

Хотел сам по себи није нарочито посебна грађевина, али та парола уклањања ,,комунистичке'' заоставштине се лако може применити на Сајам, Генералштаб, МСУ...

Чак наилазим на коментаре људи који кажу да треба све комунистичке зграде срушити...

Ma pusti te "šta bi bilo kad bi bilo" dedukcije... Ne bavi se budalaštinama poput rušenja Novog Beograda.

U nju su svoj državotvorni kapacitet uneli srpski, hrvatski i slovenački narod zajedno sa ostalim narodima na tom prostoru.
Државотворни капацитет су у Југославију унели хрватски и словеначки народ који до тог тренутка нису имали државу и који су већински ратовали на страни окупатора?
Једину државотворност у Југославију су донели Срби, нажалост, јер су је Срби изгубили распадом исте, а сви остали је добили.

Нови Београд је била социјалистичка бетонска касаба са широким булеварима без трунке зеленила. Када је зеленило порасло, постао је подношљивији за живот. То није ни прво ни последње урбанистички регулисано насеље у Београду. На празној ливади је лако нацртати широке булеваре и зграде.

Старе и нефункционалне зграде треба рушити, где их не можете реновирати. Југо романтичари када кукају да им приватник отима реку, нека узму у обзир да се 500 метара од хотела налазе солитерчине које су такође старим земунцима отели реку. Те зграде су војне зграде. Дакле за ондашњу елиту, која је животом у тим становима добила отклон од потенцијалних револуционарних идеја против ондашњег поретка. Доста личи на ово данас, са поткупљивањем елемената који могу да руше поредак(навијачи, "елита", ...).

Ma pusti te "šta bi bilo kad bi bilo" dedukcije... Ne bavi se budalaštinama poput rušenja Novog Beograda.
Нисам могао ни да замислим да би неко фарбао аутобусе у плаву боју јер је црвена комунистичка.

Приступ урбанизму нових насеља у послератној Југославији, који подразумева велике зелене површине, широке саобраћајнице је свакако позитивна тековина.

Нисам могао ни да замислим да би неко фарбао аутобусе у плаву боју јер је црвена комунистичка.

Приступ урбанизму нових насеља у послератној Југославији, који подразумева велике зелене површине, широке саобраћајнице је свакако позитивна тековина.

Ti izgleda veruješ i u Deda Mraza, ako veruješ da Šapić farba autobuse zbog toga :) Znaš li koliko košta da de ofarba jedan autobus i koliko ima autobusa u Beogradu?

Теза о рушењу Новог Београда је само још једно извртање реченог.

Додуше ако причаш о Новом Београду као одлично планираном, демантује те реалност. Као последицу тога, имали смо сплавове и масу нелагално и полу легално изграђених угоститељко трговинских објеката како би подмирили социјалне потребе друштва НБГ-а. Ал то једноставно није тема.

Што се тиче боје јавног превоза, опет се релативизује. Од зелене, преко бело црвене, црвене, наранџасте, жуте, поново зелене, шарене (рекламе), дошли смо до тамно плаве. Проблем пре видим у приоритизацији него у боји, на страну шта мислим о њој. Ако макар унифицирамо комплетан јавни саобраћај коначно, онда и није тако лоше. Ето са такси превозом је направљен помак.

Ti izgleda veruješ i u Deda Mraza, ako veruješ da Šapić farba autobuse zbog toga :) Znaš li koliko košta da de ofarba jedan autobus i koliko ima autobusa u Beogradu?
Разлог му је такав да придобије одређен број људи за такву расипничку одлуку.

Теза о рушењу Новог Београда је само још једно извртање реченог.

Додуше ако причаш о Новом Београду као одлично планираном, демантује те реалност. Као последицу тога, имали смо сплавове и масу нелагално и полу легално изграђених угоститељко трговинских објеката како би подмирили социјалне потребе друштва НБГ-а. Ал то једноставно није тема.

Што се тиче боје јавног превоза, опет се релативизује. Од зелене, преко бело црвене, црвене, наранџасте, жуте, поново зелене, шарене (рекламе), дошли смо до тамно плаве. Проблем пре видим у приоритизацији него у боји, на страну шта мислим о њој. Ако макар унифицирамо комплетан јавни саобраћај коначно, онда и није тако лоше. Ето са такси превозом је направљен помак.
Ако унифицирамо јавни превоз, зашто мењамо боју када су сви нови аутобуси црвени?
Сплавови и нелегална градња су последица неодржавања и непостојања бриге градских власти за уређењем јавних површина.

Ако унифицирамо јавни превоз, зашто мењамо боју када су сви нови аутобуси црвени?
Сплавови и нелегална градња су последица неодржавања и непостојања бриге градских власти за уређењем јавних површина.
Сплавови и нелегална градња су последице потребе друштва, јер су од истог прихваћене. Можемо се правити да није тако, али је тако. Последњих деценија то се новоградњом нешто променило, али тек након што је ово претходно поменуто настало.

Што се боје тиче, мешаш појмове приоритизације и потребе за унифицирањем. Ми нисмо имали унифицираност, што се може видети по шареноликим трамвајима пре свега. Е сад дал је боја као боја најбоља, лично ми је боља од црвене, мада није ми ни она претерано сметала, али то је само мишљење. Ако је твоја тврдња, а ја то заиста не знам, да је Шапић директно ставио везу црвене боје са комунизмом, па добро и то је скроз легитимно и не видим зашто не би било. (сем наравно оног што ево трећи пут помињем, дефинитивно је да није било потребе да то буде приоритет)

Uz malo sreće, prihvatićemo sve konekcije i objektivno ih analizirati i učiti iz sopstvene istorije, umesto da je zatiremo kao varvari.
Кад смо код варварског затирања ено у Музеју Југославије феноменалне поставке о Краљу Александру ујединитељу. Ја не знам за пример горег и темељнијег затирања историје од оне из периода 1918-1941 које је извршио варварски титоистички режим после рата.

Раскидање свих конекција се титоизмом је ствар пристојности и разума. А да је тај трагични период потребно темељно преиспитати, то свакако.

Nekolicini na ovom forumu nema pomoći. Cenim tvoja mišljenja o urbanizmu, ali istorija, ideologija, politika, tu samo truješ, i ne samo ti.

Koliko ova tema povlaci razne nebuloze lele :)

Elem, NBGD ne treba rusiti, ali gledajuci kako ga stanovnici istog odrzavaju urusice se on sam bez brige.

Sto se hotela tice, daleko mu lepa kuca, nije bio funkcionalan i bio je ruzan po meni.

A sad ko gradi novi i kako... to je vec problem.
Ali super je sto i dalje pricamo o mrtvoj Jugoslaviji u 2025oj godini.

Koliko ova tema povlaci razne nebuloze lele :)

Elem, NBGD ne treba rusiti, ali gledajuci kako ga stanovnici istog odrzavaju urusice se on sam bez brige.

Sto se hotela tice, daleko mu lepa kuca, nije bio funkcionalan i bio je ruzan po meni.

A sad ko gradi novi i kako... to je vec problem.
Ali super je sto i dalje pricamo o mrtvoj Jugoslaviji u 2025oj godini.
Mi moramo izgraditi odnos prema našoj istoriji u razdoblju od 1918. do 1992. godine, isto važi i za period građanskih ratova u Jugoslaviji.
Jednostavno nema ni načina, ni razloga da zaboravimo na deo istorije.

Mi moramo izgraditi odnos prema našoj istoriji u razdoblju od 1918. do 1992. godine, isto važi i za period građanskih ratova u Jugoslaviji.
Jednostavno nema ni načina, ni razloga da zaboravimo na deo istorije.​
Ja bih tu dodao i narednih 30 godina.

Сплавови и нелегална градња су последице потребе друштва, јер су од истог прихваћене.​
Kockarnice su posledica potrebe društva, jer su od istog prihvaćene.​

Nije ovaj dokumentarac sniman skoro, ko zna šta je u međuvremenu nestalo...Prikazani su inserti iz promo filma sa početka sedamdesetih, lepo je hotel tada izgledao.

Vrh