Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Pa zar nije srpski san zastakljena terasa?! Ovaj projekat se preračunao u tome što je unapred zastaklio terase, misleći da je ime obezbedio veliku prednost. Zapravo srski san je da sam zastakliš terasu, onako kako niko drugi oko tebe nije.
 
Ja bih kupio stan bez terase tamo u toj takvoj zgradi. Ne vidim u cemu je problem da postoje i takvi stanovi kod nas.
Ako mi dune da sedim na otvorenom, spusticu se dole i prosetati kejom.
 
Да има тераса, Срби би кренули масовно да их застакљују, па би коначни резултат био исти :D . Само што би свако радио за свој грош. Овако су макар једнообразне.

Престравио сам се кад су кренуле пљувачине. Фала Богу, па је Делија храбро вратио причу у нормалу.

Баш бих био срећан када би се одрадило по овом пројекту. Прострујала би нова енергија десном обалом Дунава.
 
Meni se projekat ne sviđa, jer ne volim fore sa bliznakinjama - dosadno je. Mnogo bi bolje bilo da je jedna kula 30% viša od druge, i sa minimalno drugačijim dizajnom.
 
"Форе са близнакињама" су последњих 10-20 година толико ретке у свету да би градња истих била данас прилично оригинална. Својеврсни ретро-футуризам. Но, ово нису близнакиње. Облик кула је различит, само су архитектонски израз и висина исти, а што опет и те како има утемељење у урб-арх наслеђу Новог Београда.

Свака част аутору пројекта. Очигледно је урадио домаћи задатак и истражио околно урбано наслеђе пре него што је кренуо у цртање.
 
Mislim da bi to utemeljenje u nasleđu imalo smisla sa većim brojem solitera, ali dve skoro iste kule mi nekako ne pašu.
 
Meni su gabariti preterani, ali sve ukupno daje vrlo pristojan rezultat.
Ono cega se ja plasim, je da ce inace mirni blokovi 9 i 11 postati javni parking za ovaj projekat.
 
Nije problem sto se tu prave kule kao simbol kapije, vec sto je forma nezgrapna.
Zar nije moglo da bude malo vise originalnosti umesto ova 2 brutalna kubusa?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412403#p412403:2kvl49sn je napisao(la):
GOJE » Mon Oct 24, 2016 1:30 pm[/url]":2kvl49sn] ne volim fore sa bliznakinjama - dosadno je.

Ja bas volim fore sa bliznakinjama :wink:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412429#p412429:2fsyw7v7 je napisao(la):
mekbejn » 24 Oct 2016 03:14 pm[/url]":2fsyw7v7]Meni su gabariti preterani, ali sve ukupno daje vrlo pristojan rezultat.
Ono cega se ja plasim, je da ce inace mirni blokovi 9 i 11 postati javni parking za ovaj projekat.
Цео Нови Београд и његови габарити у две водоравне осе су "претерани". Сад је ред да се "претера" и у трећој (Z) оси.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412441#p412441:2fsyw7v7 je napisao(la):
spatiotecte » 24 Oct 2016 03:47 pm[/url]":2fsyw7v7]Nije problem sto se tu prave kule kao simbol kapije, vec sto je forma nezgrapna.
Zar nije moglo da bude malo vise originalnosti umesto ova 2 brutalna kubusa?
Ни сам не бих могао да смислим овако тачан и леп опис највећег квалитета овог пројекта. :vops:
 
Delija,
Ti se i dalje drzis izvorne ideje Novog Beograda iz 1945 koji je konceptualni proizvod arhitektonskog pravca brutalizma.
Da li je Novi Beograd i dalje takav? Naravno da nije! Izmenio se i to duboko, njegova arhitektura, njegove arhitektonske smernice kao i njegov urbanizam su pratili evoluciju i tranziciju naseg drustva.
Kao sto danas centar grada ne moze biti muzej predratne arhitekture pa da se u njemu prave samo zgrade sa raskosnom ornamentikom, tako i NBG ne moze biti samo sklop brutalnih modernistickih kubusa.
I zasto i dalje forsirati fragmentaciju Beograda na 2 potpuno razlicite celine, jednu staru i homogenu i jednu modernisticnu otvorenu i manje gustu?
Grad treba da bude jedna homogena celina ali sa nijansama, sa raznim visinama, sirinama, daljinama ali ne i sklop 2 grada koji veze jednim sa drugim nemaju.
Nek budu kule, nek budu otvoreni blokovi nek budu i brutalni ali nek budu proizvod jedne prave potrebe a ne da bi se radilo to iz fazona.
I ne treba da se jos vise forsira cepanje grada i da se otudji jedna strana reke u odnosu na drugu iz razloga sto je ta jedna strana pripadala jednom vremenskom periodu koji danas vise ne postoji.
 
Dajte bre, ovakve rendere smo gledali već sto puta, da su izgradili sve što su najavljivali, Beograd bi već imao 100 zgrada sa preko 50 spratova. Da se udaramo u dupe ako ovo stvarno naprave, a ne još da izvoljevamo da l' ima i terasu.
 
To su samo usminkani kubusi radi urbanistickih parametara a ne arhitektura objekata
 
Nisu to kubusi to je završni arhitektonski izgled. Možda su bili primer planiranja ovog prostora, ali su planeri izrazili svoj arhitektonski završni oblik.Ovo su urbanistički kubusi. Kada su objekti samo u veličini i oblika bez završnog detalja na planu:


file.php


Plan centralne zone Novog Beograda blok 25, deo bloka 22 i deo bloka 29, iz 1996 godine. Pored autoputa.

file.php


Plan centralne zone Novog Beograda, blok 24 i blok 25 iz '70-tih godina. Pored autoputa.
 
Mair ne moj da pricas o onome sto neznas bio sam svojevremeno na prezentaciji tog projekta i upravo je onako kako sam rekao usminkani kubusi radi prezentacije naknadno je trebalo da se radi arhitektura
Na konkursu
 
@director
Razumem ja tebe, nego sam hteo da ti kažem da su ti idejni početni urbanistički parametri (kubusi) veoma verno i arhitektonski izražajno napravljeni za ovaj projekat rekonstrukcije hotela. Tako da se to ne može nazvati samo geometrijskim oblikom, već je to i arhitektonski izraz. To su bukvalno do detalja nacrtane zgrade. Neosporavam ja to što ti kažeš da je sve to bilo za potrebe usvajanja detaljnog urbanističkog (regulacionog) plana ove lokacije.
 
Nek mi neko kaze koji je projekat na Novom Beogradu koji je u realizaciji kvalitetniji od ovog za Jugu? Cisto neko poredjenje
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412969#p412969:1f3289v2 je napisao(la):
spatiotecte » Sre Okt 26, 2016 1:46 pm[/url]":1f3289v2]Na koji projekat juge mislis, cekic ili ovaj postavljen iza?
Misli na čekić. Onaj drugi je, da ne kažem šta - čisto zezanje 3D modelara sa viškom slobodnog vremena.
 
Pa mislim da bi bilo tesko uporediti projekat te velicine sa bilo cim na Novom Beogradu, mozda sa hotelom interkontinental?
 
On je pitao za projekat u realizaciji. Trenutno ova rekonstrukcija ovog hotela još nije počela. Takođe ovaj hotel se nalazi na opštini Zemun. Tako da je tamo prvi po ideji, a kada krene gradnja onda će nesumljivo biti i po realizaciji. Realno je vreme da rekonstrukciju i gradnju ovog hotela već jednom završe.
 
Vrh