Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.891
Većina stvari koje ste rekli o njima su tačne, ali u ovom slučaju nebitne i čak štetne. Naime, moramo se najzad otkačiti od krajnje destruktivne propagandne filozofije koju je toliko popularizovao SNS otkako su na vlasti, da je potpuno iskrivila naše razmišljanje. A to je da kad se o nekome kaže nešto loše, onda se, umesto komentara konkretne optužbe, odmah napadne autor te primedbe. Pa se pita: "A u čemu si ti bolji? Ti si još gori (od mene)! Kakvog prava ti imaš da meni nešto prebacuješ, takav kakav si!" Ovo je logički apsurdna odbrana, ali uspeva u posebnom svetu politike jer se i onaj ko kritukuje posle pojavljuje na nekim izborima, pa je ovako ustvari ucenjen: "Nemoj da pričaš užasnu istinu o meni, jer ću onde ja da pričam loše o tebi, pa nikada nećeš biti izabran pošto nedovoljno obaveštenih i sumnjičavih ljudi UVEK ima više od pola!" Drugim rečima, ovako se formiraju dve mafije koje jedna drugu drže u šahu na naš račun, ali istovremeno i implicitno podžavaju. Kad je u pitanju potaga za istinom ovo je kranje destruktivo i na duži rok će ovaj mentalni haos Srbiji naneti više štete nego mnoge konkterne loše stvari koje su urađene.
Šta god da je zapad loše uradio, a jeste, i to mnogo, to ne znači da i Rusi ne rade slično u meri u kojoj imaju mogućnosti i koliko im je korisno uzimajući u obzir bitno različitu međunarodnu poziciju. Zbog toga su takva poređenja nebitna. Svako sledi svoje intrese i svako laže, to je prosto tako i TO moramo uzeti u obzir bez isčuđavanja i moralnog gneva, ali to ne znači da ne govore i istinu onda kada im to ide u račun. Lagati je štetno i kontraproduktivno onda kada ne morate jer istina radi za vas. Tako da je nebitno kakvi su Rusi i kakav je Njujork Tajms, odnosno ko koju politiku sledi. NT ima veoma kvalitene novinare, dobre veze i puno para, pa onda kada im je u interesu da pišu onako kako jeste ( makar i jednostrano, ali zato smo mi tu) onda to ipak ima znatnu težinu. Ovo što je ovde opisano je nažalost tačno i to se može proveriti i na mnoge druge načine, od strane svih koji su duže pratili međunarodnu politiku, ono što mediji pišu, i kakve je dugoročne posledice to pisanje imalo. A moralni lik i politika Nujork Tajmsa ovde nije previše relevantna.
Šta god da je zapad loše uradio, a jeste, i to mnogo, to ne znači da i Rusi ne rade slično u meri u kojoj imaju mogućnosti i koliko im je korisno uzimajući u obzir bitno različitu međunarodnu poziciju. Zbog toga su takva poređenja nebitna. Svako sledi svoje intrese i svako laže, to je prosto tako i TO moramo uzeti u obzir bez isčuđavanja i moralnog gneva, ali to ne znači da ne govore i istinu onda kada im to ide u račun. Lagati je štetno i kontraproduktivno onda kada ne morate jer istina radi za vas. Tako da je nebitno kakvi su Rusi i kakav je Njujork Tajms, odnosno ko koju politiku sledi. NT ima veoma kvalitene novinare, dobre veze i puno para, pa onda kada im je u interesu da pišu onako kako jeste ( makar i jednostrano, ali zato smo mi tu) onda to ipak ima znatnu težinu. Ovo što je ovde opisano je nažalost tačno i to se može proveriti i na mnoge druge načine, od strane svih koji su duže pratili međunarodnu politiku, ono što mediji pišu, i kakve je dugoročne posledice to pisanje imalo. A moralni lik i politika Nujork Tajmsa ovde nije previše relevantna.