[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820853#p820853:1hl02tin je napisao(la):termicar » Sub Feb 06, 2021 5:17 pm[/url]":1hl02tin]
Ja sam kod mene u zgradi (15 stanova) svojevremeno pokusao da uradimo nesto slicno odnosno kako je u zgradi bila napravljena podstanica za daljinsko grejanje ali tada nismo bili prikljuceni na Beoelektrane (ah ti investitori!) probali da vidimo mogucnost da kupimo jedan gasni kotao i jedan prikljucak na gasnu mrezu, za celu zgradu, koga bi prikljucili na podstanicu i sami se grejali. Takva mogucnost je postojala samo teoretski a prakticno je bila neizvodljiva: Srbija gas je odbila tu mogucnost jer su rekli da gas potrosen mora da se plati a ako se ne plati potrosen gas oni ga iskljucuju sto bi znacilo da ako neki stanar ne plati onda moramo mi ostali za njega da platimo jer Srbija gas izdaje jedan racun po prikljucku i da ne zele da oni salju racune za placanje po stanovima. Sledeci problem je bio da bi zgrada (stambena zajednica) morala da se registruje kao distributer toplotne energije kako bi uopste mogla da sklopi ugovor sa njima, zatim problem ko bi bio u zgradi zaduzen za rad kotla i podstanice i kako bi se sve to odrzavalo, da dalje ne nabrajam od te ideje smo odustali!!!
Sta imas od grejnih tela? Ako ides renoviranje od pocetka, a imas krstenu izolaciju i PVC razmisli o toplotnoj pumpi u kombinaciji sa fancoilerima ako ne i instalacija podnog grejanja. Sve zavisi od tvojih finansijaPostovanje svima
Renoviramo kuću pa je potrebno i grejanje. Šta je vaša preporuka, šta staviti? Razmišljamo da stavimo kotao na gas i drugi kao alternativu na struju/cvato gorivo. Kuca je sa dobrom izolacijom i dobrim PvC prozorima. Kuca je u osnovi 100 kvadrata (300 ukupno)
Kada se grejanje plaća po utrošku onda se utrošak meri kalorimetrima, kao i u modernim zgradama priključenim na toplane.Ja sam i tako nešto kontao ali mi uošte nije jasno kako je to planirano. Kod inestitora agenti prodaje samo ponavljaju grejanje po utrošku ali kako je to organizovano oni kažu da nemaju informacije. A u pitanju je zgrada u Beranskoj gradi Vukša Inženjering. A Voždovačka toplana je 300m odatle, zar je priključak toliko skup? ovo je onda prevara u najavi?
Kada se pribavite licencu za distribuciju toplotne energije (ne znam može li stambena zajednica kao pravno lice da bude nosilac licence ili mora DOO, AD i sl.),@Reza, neverovatno ali zaista ima firmi koje u Beogradu daju uslugu grejanja doduse koliko sam do sada procitao o tome dosta neuspesno!
Evo nekih linkova:
https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... ivatnicima
https://dostaje*******ilo.rs/blog/2017/10/20/ ... -kriminal/
https://www.blic.rs/vesti/beograd/folk- ... je/bvrwppq
Kako je sve to organizovano i kako se sprovodi nije mi bas najjasnije.
Ja sam kod mene u zgradi (15 stanova) svojevremeno pokusao da uradimo nesto slicno odnosno kako je u zgradi bila napravljena podstanica za daljinsko grejanje ali tada nismo bili prikljuceni na Beoelektrane (ah ti investitori!) probali da vidimo mogucnost da kupimo jedan gasni kotao i jedan prikljucak na gasnu mrezu, za celu zgradu, koga bi prikljucili na podstanicu i sami se grejali. Takva mogucnost je postojala samo teoretski a prakticno je bila neizvodljiva: Srbija gas je odbila tu mogucnost jer su rekli da gas potrosen mora da se plati a ako se ne plati potrosen gas oni ga iskljucuju sto bi znacilo da ako neki stanar ne plati onda moramo mi ostali za njega da platimo jer Srbija gas izdaje jedan racun po prikljucku i da ne zele da oni salju racune za placanje po stanovima. Sledeci problem je bio da bi zgrada (stambena zajednica) morala da se registruje kao distributer toplotne energije kako bi uopste mogla da sklopi ugovor sa njima, zatim problem ko bi bio u zgradi zaduzen za rad kotla i podstanice i kako bi se sve to odrzavalo, da dalje ne nabrajam od te ideje smo odustali!!!
Koliko znam bajatoviceva privatna firma, tj nekoga od njegovih partnera. Zato i kriju.Da li Vam je poznato ko je distributer gasa za grejanje domaćinstava na Novom Beogradu ?
Zvao sam Opštinu uputili su me na Ministarstvo energetike, zvao sam Ministarstvo rekli su mi da napišem mail ... u prevodu neću od njih ništa doznati.
Ma ne pitam ja da ih prozivam u novinama, nego ne znam kome da se javim oko uvođenja gasa, to me muči.Koliko znam bajatoviceva privatna firma, tj nekoga od njegovih partnera. Zato i kriju.
Beogas, ko drugi.Ma ne pitam ja da ih prozivam u novinama, nego ne znam kome da se javim oko uvođenja gasa, to me muči.
Jel znate možda naziv te firme ?
01.11.2021. | Грејање према потрошњи | ЈКП „Београдске електране” | Инсталисана снага 11,62 дин/kWh дневно Инсталисана снага 1,24 дин/м2 дневно Утрошена топлотна енергија 7,00 дин/kWh дневно | 10% |
Pogledao sam kod mene na racunu, fiksna stavka je 3,67 kw ( u koloni Količina) i to se mnozi sa kolonom (cena JM bez pdv-a).Da li neko zna kako se na infostanu racuna stavka grejanje Instalisana snaga koja se placa preko cele godine, prepostavljam da je ta cena fiksna posto mi je cele godine ista cena i da zavisi od kvadrature grejne povrsine.
Na sajtu infostana https://infostan.rs/cenovnik/ nasao sam ovu stavku
Al mi se nikako ne poklapa sa mojom kvadraturom stana i koliko mi je na racunu.
01.11.2021. Грејање према потрошњи ЈКП „Београдске електране” Инсталисана снага 11,62 дин/kWh дневно
Инсталисана снага 1,24 дин/м2 дневно
Утрошена топлотна енергија 7,00 дин/kWh дневно10%