Ambassador":1gyi98d3 je napisao(la):
@ hazard Pa da, ali i drugi se vode pod seal (npr. Cornell), na žalost se ne vide najbolje, ali između ostalog pokazuje kako postoje "svetski" univerziteti koji nemaju takav model. Druga stvar je u tome da mi "grbom" zovemo sve i svašta, tačnije uvek ćemo reći grb neke države, čak i ako on ne ispunjava "heraldička" pravila, dok će amerikanci za to reći emblem.
Pa mi kolokvijalno "grbom" zovemo sve i svasta ali i u nasoj strucnoj literaturi "grb" ima specificno znacenje - za pocetak, mora da postoji stit, a onda se prate i druga pravila.
Ali ono što je zapravo problem je u tome da se nameće potreba nekog univerzitetskog grba, čija simbolika, a i sličinost, je vrlo upitna (Obraz i Lomonosov).
Mislim da ovaj grb nema veza ni sa Obrazom, ni sa Lomonosovim - nije valjda da jedna minorna (u smislu broja clanova) asocijacija kao sto je Obraz ima tapiju na plavo, crveno i belo? A grb Lomonosova je takodje sablonski univerzitetski grb. Kao i ovaj beogradski - za koji smatram da je mogao ipak mnogo bolje da se odradi. Ovako izgleda kao da je nekog mrzelo da se trudi.
Crveno i plavo na univerzitetskom grbu je sa grba Beograda (a na Obrazovom grbu navodno sa neke prve zastave Kralja Milutina, koja je navodno bila plava i crvena, ili tako oni tvrde, ali nebitno), to je bar jasno, crveno ide gore jer je grb grada na plavom polju, a tako je i na srpskoj zastavi (crveno pa plavo), gore imamo knjigu (sablonski simbol za univerzitet) i neki staroslovenski tekst jer je to osnova nase pismenosti, dakle opet je logicno. Ne vidim sta je upitno u simbolici, ona je vrlo jasna i rekoh sablonska.
Takođe, to otvara jedno drugo pitanje, zbog čega je prvobitno menjan grb Beograda, a kasnije uvedeno onih milion grozomornih dodataka grbu, odnodno šta je falilo ovom grbu?
http://www.zastave-grbovi.com/simboli/images/rs)bg-old.gif
Grb grada je vracen na njegov originalni oblik od pre drugog svetskog rata (crtez Dj. A. Kuna koji je izabran na konkursy 1931.), a to je ovaj:
Grb koji si postavio je posleratna modifikacija - jedno vreme je bio aktuelan Kunov grb sa petokrakom iznad srednjeg "spica" na stitu, a onda je uveden ovaj grb koji si ti postavio.
Originalni grb, danas zvanicno "mali grb", je i taj koji se koristi u vecini slucajeva.
Na detalje, verovatno mislis na ovo:
Ovo je tzv. "srednji grb", ova 'kruna' je heraldicki simbol grada i uobicajena je na mnogim evropskim gradskim grbovima.
Ima i veliki grb, a to je onaj s orlom:
Tu su dodate stvari kao sto su ordeni dodeljeni Beogradu, prvi istoriji poznat grb grada kao i orao koji predpostavljam simbolise status sprske prestonice.
U heraldici postoji ta gradacija mali-(srednji)-veliki grb, i ideja je da se koriscenjem odredjenog grba odmah zna ko "stoji" iza njega - da li gradonacelnik, sekretar za nesto, neka niza gradska sluzba itd. Koliko sam ja primetio veliki grb koristi se samo kada se pojavljuje gradonacelnik. Sve je definisano odlukom grada (Službeni list grada Beograda 18/2003), ako je neko ima mozemo i da vidimo kako je tacno propisana upotreba kog grba u kojoj situaciji.
Ali svejedno se daleko najvise koristi ovaj mali, ili osnovni grb koji je i jednak originalu iz 1931. Postojanje ovog "velikog grba" je mozda nepotrebno, ali ne vidim da se on nesto mnogo forsira niti da "smeta".
Postoji tendencija u nasoj novijoj heraldici da se previse "kiti" i da se drzi vrlo tradicionalnih formi, ali mislim da je to razumljivo nakon komunistickog perioda kada su forsirane neke druge forme. Mislim da ce to vremenom leci na svoje mesto, i da ce gradski grbovi postati manje kitnjasti kada se budu usvajala resenja o 'osvezavanju' istih za nekih 15-20 godina.