Šta je novo?

Grb univerziteta - opet

Lucifer

Higher intermediate
Učlanjen(a)
14.12.2006.
Pohvaljen
4
Mozda se neko do forumasa seca da smo svojevremeno oplakivali stari grb Beogradskog univerziteta koji je zamenjen sa nakaznim kvazicrtezom nekog domaceg strucnjaka za heraldiku.

brand.gif

2eb8gb8.gif

uov46.jpg

Meni je zamena grba, prosto bila neshvatljiva - iz estetskog savrsenstva u kic-djubre. A onda sam pre neki dan ipak bolje sve razumeo kada sam video na koga smo se uzirali.

30c0uhi.jpg

Sa malom modifikacijom, takoreći kombinacijom.
Obraz.png

btw U stilu rečenice na staroslovenskom ("Na početku beše reč", što je možda eventualnod dobro za Filološki), trebalo bi izvršiti modifikaciju motoa za svaki pojedinačni fakultet:
Hemijski fakultet: "Na početku beše vodonik"
Fizički fakultet: "Na početku beše sila"
Matematika: "Na početku beše 0"
Elektrotehnika: "Na početku beše elektron"
Građevina: "Na početku beše opeka"
Mašinstvo: "Na početku beše točak"
FON: "Na početku beše ..."
FPN: "Na početku beše vođa"
Pravo: "Na početku beše zločin"
Tehnološko-metalurški: "Na početku beše legura"
Rudarsko-geološki: "Na početku beše kamen"
Ekonomski: "Na početku beše trampa"
Medicinski: "Na početku beše virus"
Biološki: "Na početku beše ćelija"
Veterinarski: "Na početku beše jaje ili kokoška"
Poljoprivredni: "Na početku beše seme"
Bezbednosni: "Na početku beše haos"
Šumarski: "Na početku beše drvo"
Geografski: "Na početku beše zemlja"
DIF: "Na početku behu spartanci"
Filozfoski: "Na početku behu grci"
Stomatološki: "Na početku beše karijes"
Arhitektura: "Na početku behu svetska čuda"
Saobraćajni: "Na početku behu noge"
Farmaceutski: "Na početku beše druid"
Učiteljski: "Na početku beše kreda"
Bogoslovski: "Mi smo početak"

Bravo,mada ne verujem da bi prihvatili jer zvuci previse jednolicno(to bi sigurno proslo za vreme SFRJ).Svidja mi se :kk:

Hehehe dobra fora Ambasadore!

Za FON bi stavio "na pocetku bese poglavica", mislim da je plemenski poglavica nekakav preteca danasnjeg menadzera. A i ostali su i relikti plemenskog ponasanja :p

Mada je FON takodje poznati i po informatici, pa bi moglo i da bude "na pocetku bese abakus" ili tako nesto.

Btw, ovo prvo (tj. prva dve slike) nije grb, tj. nije pravilan grb, vec nekakav pecat ili amblem, jer ne ispunjava heraldicke norme i pravila koje vaze da bi se nesto grbom nazvalo. A i daleko je od "estetskog savrsenstva" (to je, rekao bih, vec stvar ukusa - no nije los, estetski). Sto naravno ne znaci da je ovaj dole estetski bolji. Novi grb nije sad neki kic (standardna forma za grbove univerziteta), ali je nekako bezlican.

Vidi se imitiraju "svetske" univerzitetske grbove:

216px-Harvard_Wreath_Logo_1.svg.png

200px-Yale_University_Shield_1.svg.png

245px-Oxford_University.svg.png

200px-Cambridge_University_Crest.svg.png

200px-Armes_de_l_universite_de_paris.png

226px-Cornell_Seal.svg.png

PrincetonShield.png

(Harvard, Jejl, Oksford, Kembridz, Pariz do 1970., Kornel, Prinston)

Inace, o novom grbu, u Politici
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/t714.lt.html

hazard":27nu8147 je napisao(la):
Btw, ovo prvo (tj. prva dve slike) nije grb, tj. nije pravilan grb, vec nekakav pecat ili amblem, jer ne ispunjava heraldicke norme i pravila koje vaze da bi se nesto grbom nazvalo. A i daleko je od "estetskog savrsenstva" (to je, rekao bih, vec stvar ukusa - no nije los, estetski). Sto naravno ne znaci da je ovaj dole estetski bolji. Novi grb nije sad neki kic (standardna forma za grbove univerziteta), ali je nekako bezlican.
A kako se na nekim drugim "svetskim" univerzitetima to poklapa sa "heraldičkim pravilima"?
UCLA
Ucla_logo.png

Oslo
Apollo_seal.svg

NYU
New_York_University_Seal.svg

Humboldt
Seal_of_the_Humboldt_University_of_Berlin.svg

Heidelberg
Logo_University_of_Heidelberg.svg

Bologna
Seal_of_the_University_of_Bologna.svg

Vienna
Uni-Vienna-seal.png

Uostalom, u poslednje vreme ta "heraldička pravila" se koriste kao vrlo prigodan izgovor.

Pa zar ne vidis po imenu fajla da se svaki od ovih postavljenih zove "pecat" (seal)?

Uostalom, nigde ne pise da univerzitet mora da ima grb. Samo kazem da nije pravilno ono prethodno nazivati grbom. Nije to nikakav sud o estetici prethodnog amblema/pecata.

nisam mogao a da ne pokusam da smislim ideju za grb :p

@ hazard Pa da, ali i drugi se vode pod seal (npr. Cornell), na žalost se ne vide najbolje, ali između ostalog pokazuje kako postoje "svetski" univerziteti koji nemaju takav model. Druga stvar je u tome da mi "grbom" zovemo sve i svašta, tačnije uvek ćemo reći grb neke države, čak i ako on ne ispunjava "heraldička" pravila, dok će amerikanci za to reći emblem.
Ali ono što je zapravo problem je u tome da se nameće potreba nekog univerzitetskog grba, čija simbolika, a i sličinost, je vrlo upitna (Obraz i Lomonosov). Takođe, to otvara jedno drugo pitanje, zbog čega je prvobitno menjan grb Beograda, a kasnije uvedeno onih milion grozomornih dodataka grbu, odnodno šta je falilo ovom grbu?
rs)bg-old.gif

edit: @bg259, :lol: sveća je do jaja.

hvala, to treba da simbolizuje znanje kao izlazak iz mraka....
ps ono dole sto stoji belo prazno je za motto

Ambassador":1gyi98d3 je napisao(la):
@ hazard Pa da, ali i drugi se vode pod seal (npr. Cornell), na žalost se ne vide najbolje, ali između ostalog pokazuje kako postoje "svetski" univerziteti koji nemaju takav model. Druga stvar je u tome da mi "grbom" zovemo sve i svašta, tačnije uvek ćemo reći grb neke države, čak i ako on ne ispunjava "heraldička" pravila, dok će amerikanci za to reći emblem.
Pa mi kolokvijalno "grbom" zovemo sve i svasta ali i u nasoj strucnoj literaturi "grb" ima specificno znacenje - za pocetak, mora da postoji stit, a onda se prate i druga pravila.

Ali ono što je zapravo problem je u tome da se nameće potreba nekog univerzitetskog grba, čija simbolika, a i sličinost, je vrlo upitna (Obraz i Lomonosov).
Mislim da ovaj grb nema veza ni sa Obrazom, ni sa Lomonosovim - nije valjda da jedna minorna (u smislu broja clanova) asocijacija kao sto je Obraz ima tapiju na plavo, crveno i belo? A grb Lomonosova je takodje sablonski univerzitetski grb. Kao i ovaj beogradski - za koji smatram da je mogao ipak mnogo bolje da se odradi. Ovako izgleda kao da je nekog mrzelo da se trudi.

Crveno i plavo na univerzitetskom grbu je sa grba Beograda (a na Obrazovom grbu navodno sa neke prve zastave Kralja Milutina, koja je navodno bila plava i crvena, ili tako oni tvrde, ali nebitno), to je bar jasno, crveno ide gore jer je grb grada na plavom polju, a tako je i na srpskoj zastavi (crveno pa plavo), gore imamo knjigu (sablonski simbol za univerzitet) i neki staroslovenski tekst jer je to osnova nase pismenosti, dakle opet je logicno. Ne vidim sta je upitno u simbolici, ona je vrlo jasna i rekoh sablonska.

Takođe, to otvara jedno drugo pitanje, zbog čega je prvobitno menjan grb Beograda, a kasnije uvedeno onih milion grozomornih dodataka grbu, odnodno šta je falilo ovom grbu?
http://www.zastave-grbovi.com/simboli/images/rs)bg-old.gif
Grb grada je vracen na njegov originalni oblik od pre drugog svetskog rata (crtez Dj. A. Kuna koji je izabran na konkursy 1931.), a to je ovaj:
bg_grb.gif

Grb koji si postavio je posleratna modifikacija - jedno vreme je bio aktuelan Kunov grb sa petokrakom iznad srednjeg "spica" na stitu, a onda je uveden ovaj grb koji si ti postavio.

Originalni grb, danas zvanicno "mali grb", je i taj koji se koristi u vecini slucajeva.

Na detalje, verovatno mislis na ovo:
COA_Beograd_%28middle%29.png

Ovo je tzv. "srednji grb", ova 'kruna' je heraldicki simbol grada i uobicajena je na mnogim evropskim gradskim grbovima.

Ima i veliki grb, a to je onaj s orlom:
Coat_of_Arms_Belgrade.png

Tu su dodate stvari kao sto su ordeni dodeljeni Beogradu, prvi istoriji poznat grb grada kao i orao koji predpostavljam simbolise status sprske prestonice.

U heraldici postoji ta gradacija mali-(srednji)-veliki grb, i ideja je da se koriscenjem odredjenog grba odmah zna ko "stoji" iza njega - da li gradonacelnik, sekretar za nesto, neka niza gradska sluzba itd. Koliko sam ja primetio veliki grb koristi se samo kada se pojavljuje gradonacelnik. Sve je definisano odlukom grada (Službeni list grada Beograda 18/2003), ako je neko ima mozemo i da vidimo kako je tacno propisana upotreba kog grba u kojoj situaciji.

Ali svejedno se daleko najvise koristi ovaj mali, ili osnovni grb koji je i jednak originalu iz 1931. Postojanje ovog "velikog grba" je mozda nepotrebno, ali ne vidim da se on nesto mnogo forsira niti da "smeta".

Postoji tendencija u nasoj novijoj heraldici da se previse "kiti" i da se drzi vrlo tradicionalnih formi, ali mislim da je to razumljivo nakon komunistickog perioda kada su forsirane neke druge forme. Mislim da ce to vremenom leci na svoje mesto, i da ce gradski grbovi postati manje kitnjasti kada se budu usvajala resenja o 'osvezavanju' istih za nekih 15-20 godina.

btw, interesantne su odredjene slicnosti sa grbom Pariza:

120px-Grandes_Armes_de_Paris.svg.png

hazard":1j6uau7i je napisao(la):
Mislim da ovaj grb nema veza ni sa Obrazom, ni sa Lomonosovim - nije valjda da jedna minorna (u smislu broja clanova) asocijacija kao sto je Obraz ima tapiju na plavo, crveno i belo?
Crveno i plavo na univerzitetskom grbu je sa grba Beograda (a na Obrazovom grbu navodno sa neke prve zastave Kralja Milutina, koja je navodno bila plava i crvena, ili tako oni tvrde, ali nebitno), to je bar jasno, crveno ide gore jer je grb grada na plavom polju, a tako je i na srpskoj zastavi (crveno pa plavo), gore imamo knjigu (sablonski simbol za univerzitet) i neki staroslovenski tekst jer je to osnova nase pismenosti, dakle opet je logicno. Ne vidim sta je upitno u simbolici, ona je vrlo jasna i rekoh sablonska.
Problematika Obraza se često zanemaruje kod nas, pre svega marginalizujući ga po brojnošću (kioja ipak nije za zanemarivanje), opasnost Obraza je veće (pošto su oni koji se javno promovišu kao članovi zapravo topovsko meso bez mozga), i leži u tome ko ih podržava, tačnije ko je i inicirao njihovo osnivanje, a to svakako jeste šačica ljudi - klerofašističkih profesora sa istorije na Filozofskom, koji ipak imaju "određeni" uticaj, te ljudi koji su njima bliski - u njih svakako spada Radoš Ljušić, koji je bio direktor Zavoda za izdavanje udžbenika, nipošto zanemraljiva funkcija - ja bih rekao jedna od odgovornijih u ovoj zemlji. A ta logika da su boje sa grba je apsurdna jer se crvena nalazi na vrhu tačno na polovini - a na zastavi Univerziteta je to više nego očigledno - a s obzirom da je predlog dalo heraldičko društvo "Beli orao", bojim se da je takva koincidencije previše slučajna.

Takođe, to otvara jedno drugo pitanje, zbog čega je prvobitno menjan grb Beograda, a kasnije uvedeno onih milion grozomornih dodataka grbu, odnodno šta je falilo ovom grbu?
http://www.zastave-grbovi.com/simboli/images/rs)bg-old.gif
Grb grada je vracen na njegov originalni oblik od pre drugog svetskog rata (crtez Dj. A. Kuna koji je izabran na konkursy 1931.), a to je ovaj:
http://www.beograd.rs/g/images/bg_grb.gif
Zbog čega se onda navodi ovaj grb:
rs)beograd_kavahag.jpg

Kao novi grb grada Beograda kao novi grb u knjizi iz 1930 i neke? On je ipak različit od tog "novog starog"...

Ambassador":ssnqzn8g je napisao(la):
Problematika Obraza se često zanemaruje kod nas, pre svega marginalizujući ga po brojnošću (kioja ipak nije za zanemarivanje), opasnost Obraza je veće (pošto su oni koji se javno promovišu kao članovi zapravo topovsko meso bez mozga), i leži u tome ko ih podržava, tačnije ko je i inicirao njihovo osnivanje, a to svakako jeste šačica ljudi - klerofašističkih profesora sa istorije na Filozofskom, koji ipak imaju "određeni" uticaj, te ljudi koji su njima bliski - u njih svakako spada Radoš Ljušić, koji je bio direktor Zavoda za izdavanje udžbenika, nipošto zanemraljiva funkcija - ja bih rekao jedna od odgovornijih u ovoj zemlji. A ta logika da su boje sa grba je apsurdna jer se crvena nalazi na vrhu tačno na polovini - a na zastavi Univerziteta je to više nego očigledno - a s obzirom da je predlog dalo heraldičko društvo "Beli orao", bojim se da je takva koincidencije previše slučajna.
Ukratko - paranoises. Da su boje Obraza zuta i crna, a grada crvena i bela, a grb univerziteta onda zut i crn, pa da razgovaramo da li to mozda ima neke veze, ovako je smesno. Postoji pregrst grbova sa dva polja "na pola" razlicitih boja, a grb univerziteta podseca najvise podseca na grb grada. A s obzirom da heraldicari iz "Belog orla" vrlo pazljivo prate heraldicka pravila i vrlo tipski slazu grbove (uvek ako je grad, tipicna obelezja za grad, ako je neka organizacija, tipicna oznaka za esnafe itd.), apsurdno mi je da je neko uzeo grb Obraza kao uzor (za koji bi ti heraldicari iz belog orla verovatno rekli da ne prati heraldicka pravila) a jos manje da bi namerno dizajnirali grb kako bi podsecao na Obraz. U pitanju je jedan tipski, sablonski univerzitetski grb inspirisan grbom grada i drugim akademskim grbovima, to je sve.

Zbog čega se onda navodi ovaj grb:
http://www.zastave-grbovi.com/simboli/images/rs)beograd_kavahag.jpg
Kao novi grb grada Beograda kao novi grb u knjizi iz 1930 i neke? On je ipak različit od tog "novog starog"...
Verovatno je u pitanju greska oko oblika stita, jer je oblik stita beogradskog grba atipican (sto mu i daje nekakav smek, podseca nekako na policijsku znacku). U svim knjigama o heraldici koje spominju beogradski grb a koje sam citao se ovaj sa "znackastim" grbom daje kao original, dok je ovaj sa dugackim ravno-ovalnim stitom posleratna (mislim 70tih) modifikacija, a navodno je razlog bio taj sto takav izduzeni stit odgovara tipu stita koriscenjim u doba Kralja Dragutina, kada je Beograd prvi put usao u sastav srpske drzave.

Takodje, ako nadjes slike starih zelenih GSP autobusa, videces da imaju metalni "znackasti" stit iznad kojeg je petokraka zvezda.

Inace postoje neke indicije da se pre toga sporadicno kao grb grada koristilo resenje koje je danas grb opstine Stari Grad:

rs-bg)stari_grad.gif

To se i nalazi na velikom grbu Beograda (mali stit u dnu, ispod orla) i navodi se da je tu jer je "nastariji poznati grb grada".

Mada, ja sam u jednoj knjizi (koju nazalost nemam pri ruci) video jedan drugi grb, koji potice valjda iz ugarskog perioda, i koji je takodje tvrdjava na brdu (ali bez broda).

Stvar je vrlo prosta. VECINA SVETSKIH UNIVERZITETA KORISTI PECAT KAO GRB, dakle stavlja pecat na vrhu memoranduma, na rektorski lanac isl. A da li je to grb u strogom heraldickom smislu ili ne, to je sasvim nebitno.

Na rektorskom lancu, ili kako se to god zove, kod nas i dalje stoji stari, lepi, grb. :)
Samo su ga na fotografijama sa novog sajta isekli. :D
[img[http://www.bg.ac.rs/img/Obrazovanje_Insignije.jpg[/img]

sticajem okolnosti, pored arhitekture bavim se i dizajnom logotipa (i ilustracijom) - www.milosradulovic.com . J*****, kada imamo tako zivahnu arhitektonsku scenu u drzavi
Elem, u svetu dizajnera logoa, postoji nepisano pravilo da je najbolji logo onaj koji se moze nacrtati jednim prstom u pesku a da i dalje bude jasan i prepoznatljiv. Ovaj novi logo je kichasta, prekomplikovana, necitka tvorevina koja ne govori nista niti formom niti tekstom na sebi (jer je taj tekst vec i na ovoj velichini uzasno mutan). Ovaj logo nece se lepo koristiti na pecatima, memorandima. Deluje kao da ga je napravio neko ko nije video niti jedan drugi tip logoa osim logoa americhkih nba ili nfl timova. Podseca me na nekoga ko hoce da deluje prefinjenije, starije, obrazovanije nego sto jeste.

Bolje da smo zadrzali ovaj stari prosti grb grada i univerziteta nego sto smo bacili pare na nesto sto nema nikakav pozitivan pomak u sebi.
Ako smo vec hteli da menjamo grbove, bolje da smo pokusali nesto svezije, poput grafickog identiteta grada Melburna
http://www.melbourne.vic.gov.au/Pages/default.aspx

btw da li neko mozda zna ime pojedinca ili firme koja je radila ove redizajne logoa?

@ Mradulovic

Srpsko herladicko drustvo - tako pise u Poltici: strucni tim srpskog heraldickog drustva

@ Ambasador

Pre tri dana je na sajtu univerziteta stajao lanac sa starim grbom, a i sada stoji, nego sa nalicjem. haha.

@mradulovic

logotipovi i grbovi nisu ista kategorija.

itekako imaju. logotipovi vuku svoje korene iz grbova iz kojih su se postepeno razvijali, a danas je grb (ovakav kakav ima grad i univerzitet) nista vishe nego logotip sa tradicionalnim, heraldickim, grafickim motivima.

Vrh