To koliko su tenderi tamo negde transparentni mi ne možemo da znamo, jer se svuda nameštaju samo tako, negde manje negde više, a Kinezi su odavno dosta agresivni, al i sa pravom. Na kraju, i Evropa je perfidna. Kinesko tržište je neviđeni halapljivi monstrum. Godinama su im prodavali sve i svašta i debelo profitirali na tome, pa sad kad je Kina skoro pa svetska sila broj jedan kuku lele. Uvoze vrhunske inženjere kako hoće, jer imaju nepresušne resurse u parama i radnoj snazi. Evropa i Amerika i dan danas koriste i dalje jeftiniju radnu snagu u Kini, i to je ok, al kad treba oni da se šire to nije u redu. Samu tehnologiju je Zapad odavno dao Kini na izvolite na više nivoa, i nema sad tu kukanja. Dekadentni, liberalni Zapad sa primesama teškog sebičluka, ublaženo rečeno, individualizma, moraće dobro da razmisli o svojoj budućnosti, a pod naletom istočnih gigantskih država i ekonomija. Nešto što je predvideo čak i ludi Adolf Hitler. Ja i te kako jesam za očuvanje Evrope u kulturološkom smislu, jesam za našu zaštitu od gore pomenutih naleta, al previše je tu licemerja u evropskim institucijama, povodom ratova, energenata, prelamanja preko kolena. Nećemo ruski gas, hoćemo ugalj u elektranama, nećemo nuklearke, a ovamo mi drve dal vozimo na benzin, gas, struju ili naftu. Bombe u milionima tona bačene zahvaljujući njihovim igrarijama i idiotskoj spoljnoj politici nisu zagađivači, al kola jesu. O zagađenju tek jako mnogo brinu republikanci u Americi. Ja se samo bojim da Evropa već dugo mnogo sebi puca u noge, i jako se slabo prilagođava ogromnim promenama u rasporedu moći među velikim silama. Pare, interes, ogromna birokratija EU, ne može to bez posledica nikako.
Kažem da mi nisu jasni jer nikad ne bih kupovao proizvode od neproverenih proizvođača, pogotovu ako imam svoje. Pa makar čekao par godina dok ih ne usavršim.
Drugi razlog što mi nisu jasni je što su toliko opterećeni električnim vozilima i lažnom ekologijom iza njih.
I treći razlog što to kažem je što drugima s..u kad bi da uzimaju nešto od nekog različitog, a eto sami sad izabraše azijate. Decenijama su nametali našoj i zemljama poput naše njihove proizvode (što je mislim bilo skroz ok jer uglavnom i jesu bili bolji) a sad odjednom gaze sve to i za sebe naručuju azijate.
Imaju električari velikih prednosti u strogo urbanom transportu, al kako što već pisah gore, mnogo šta se radi brzo, bez preteranog osvrta na potencijalne posledice. Ja verujem da dugoročno stručnjaci raznih struka i te kako znaju šta rade, al bojim se da mnogi faktori nisu uzeti do kraja u obzir. Automobilsku industriju Evropa sama stavlja pod neviđeni pritisak, a usput ih izlaže nenormalnim troškovima, što za posledicu daje potencijalnu dominaciju kineskih proizvođača.
BYD nije nikako anonimus. Vrlo je ozbiljna kompanija, verovatno i veća, moguće i bolja do nekih evropskih. ADL (Aleksandar Denis limitid) u Velikoj Britaniji, odavno koristi platforme i šasije BYD-a za svoje autobuse na električni pogon. BYD ima i svoje fabrike u Evropi. Ko zna koga sve još snabdevaju opremom, tehnologijom i gotovim proizvodima u vidu već gore pomenutih platformi. Pošto sama Evropa zagovara reset automobilske industrije, ne može da se buni kad neki tamo mlađi igrači postanu bolji od njih.