Šta je novo?

Glavni urbanista Beograda

"Муко моја пређи на другога.......Стево,можда ти можеш да му помогнеш." ?! ....by Vlada

U Beogradu o svim stvarima, ipak, odlučuje samo jedan čovek...........a, to nije Steva. ( za sada ;) )
To je Gradonačelnik Grada, pogotovu preko načina korišćenja buđzeta - ' trošenja novca'
Надлежности Градоначелника Београда
Glavni arh.Bgd. ne odlučuje o novcu, tj. šta će da se gradi.
Ђорђе Бобић, главни архитекта Града Београда врши послове који се односе на:
- покретање иницијатива за израду урбанистичких планских аката, као и за њихове измене и допуне;
- давање упутстава при изради архитектонских пројеката у циљу заштите архитектонских вредности и очувања амбијенталних вредности појединих градских делова и објеката;
- сарадњу са установама заштите непокретних културних добара и заштите природних добара посебних вредности;
- давање мишљења на архитектонске пројекте од великог значаја за Град
- врши и друге послове по налогу Градоначелника.
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=522005

Grad.arh. Đ.B. ne odlučuje, već samo predlaže Gradonačelniku koji odlučuje i 'daje pare'.
Gradonačelnik se bira direktno na izborima, pa zato ima velika ovlašćenja, a između ostalog
on imenije i Glavnog grad.arhitektu, koji se ne bira na izborima već postavlja.

Znači, mora ćemo Stevu da izaberemo za Gradonačelnika da bi pomogao Đ.Bobiću. :)
 
dragan":21ar15q8 je napisao(la):
Grad.arh. Đ.B. ne odlučuje, već samo predlaže Gradonačelniku koji odlučuje i 'daje pare'.
Па добро Драгане немојмо бити буквалисти. Па неће Богдановић донети одлуку шта ће се радити на ТТ.
Па и Бобић рече да о ТТ одлуку не треба да донесе један, ма ко то био. Тражи визије на све стране, помиње пролаз из пешачког пролаза на Теразијама као везу са парком, па рекох ако је већ тако могао би Стева (пошто је то блиско његовом размишљању) да му понуди своју визију. Чисто да олакша човеку :)
А паре поред Дирекције даје и Мали колектив који има и представника у жирију. Значи по тој логици треба да седну Богдановић и Хамовић и да реше проблем. Не верујем да је тај сценарио најпожељнији ;)

Иначе у Политици је објављен још један текст о ТТ http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=27363

п.с.
А да, умало заборавих, Стеву за градоначелника!!! :)
 
Pa, nisam bukvalista, ali kod Gradonačelnika je 'ključ od kase' i ako on ne potpiše......jbg. :D

A, što se tiče Hamovića, ovo je citat iz tog članka :
O ulozi preduzeća „Mali kolektiv”, koje će delimično finasirati uređenje Terzijske terase i koje takođe ima svog predstavnika u žiriju, gradski arhitekta kaže:

"Sami su ponudili da sa Direkcijom finansiraju uređenje parka, ali bez ikakvih obaveza kasnije.
To je i dalji gradski prostor i nema šanse da bilo koji investitor bilo šta gradi."
Стеву за градоначелника!!! ......ako ne će da betonira park. :D
 
Nova tema
Novi Beograd - dali je to novi centar Beograda
Đ. Bobić":3kyzd1jo je napisao(la):
...Moja vizija je decentralizovan Beograd sa centrima, pored starog grada i Novog Beograda, i na Banovom brdu, Zemunu i u budućnosti u zoni Trećeg Beograda na drugoj obali Dunava. Ako je tema Novi Beograd pitanje je šta tamo nedostaje da bi to zaista bio deo centra Beograda...
...
Došlo je vreme da se razmišlja i o drugim sadržajima, iz oblasti kulture na primer, pa zašto ne i nova opera. Takođe, postojeći sadržaji treba da se revitalizuju i uključe u gradsku strukturu. Park prijateljstva gde je Muzej savremene umetnosti sve tamo do hotela Jugoslavija je opstao i neizgrađen i takav treba i da ostane ali je prazan, građani tamo ne idu. Kako ga obogatiti i kojim sadržajima da bi građani bili motivisani da koriste najlepši zeleni prostor u gradu na obali Save i Dunava. Dali treba promeniti zastarelu odluku urbanista o visini zgrada. Ima svakako mnogo pitanja i razgovor o tome može da bude inspirativan.
http://blog.b92.net/node/5761#comment-198496
 
Park prijateljstva i obale reka

Novi sistem bloga pa i nova tema. Park prijateljstva na Novom Beogradu. Ogroman zeleni prostor od hotela Jugoslavija, duž obale Dunava I Save do Brankovog mosta pa do Bulevara Mihaila Pupina. To obuhvata I prostor gde je zgrada Palate Federacije zajedno sa temeljima nekada započete izgradnje Muzeja revolucije.

Mislim da je taj javni prostor velika vrednost Novog Beograda ali sada nedovoljno aktivan I nekaqko otuđen iz matrice grada. Pored Muzeja savremene umetnosti I splavova na rekama nikakvog sadržaja, osim nedovoljno uređenih zelenih površina, tamo nema I građani, osim vikendom, ne odlaze često tamo. Zaista je potrebno takvu dragocenost urediti I učiniti je dostupnom ne samo u pogledu tehnološke pristupačnosti već I sadržajima po ugledu na velike parkove iz evropskih gradova. Nije dobro imati u gradu ogroman park koji se ne koristi dovoljno, ne samo za stanovnike Novog Beograda već za sve građane Beograda a da o turističkoj atrakciji I ne govorim.

Zbog toga sam inicirao javni anketni konkurs za stvaranje programa sadržaja za ceo ovaj prostor. Zamislio sam da konkurs ne bude namenjen isključivo arhitektima, želeo bih da se na poziv jave svi koji imaju ideje u vezi načina korišćenja parka, ideje o novim sadržajima koji bi se mogli napraviti u parku, što bi motivisalo građane da dođu I koriste park. Osim zgrade nove opere I proširenja Muzeja savremene umetnosti, smatram da ne treba predviđati novu izgradnju, radi se o sadržajima primerenih parku koji će emitovati poruku o pristupačnosti I pozivu da se ovde dođe.

Očekujem komentare na ovu temu I verujem da je tema inspirativna. Komentari će biti važni za formulisanje programa I zadatka konkursa, jer ovakav tip konkursa do sada nije raspisivan. Ovo bi trebali da bude zaista uključivanje javnog mnjenja od samog početka. Hajde da vidimo šta ćete na ovu ideju reći.

Sa poštovanjem
http://blog.b92.net/text/85/Park prijateljstva i obale reka/
 
Ево како Ђ. Бобић на свом блогу одговара на критике поводом изгледа зграде Центротекстила http://www.beobuild.net/news.php/61.html?go=projects
Bio sam nekoliko dana na odmoru pa sam tek sada video komentare oko zgrade Centrotekstiila. Gornja slika sa četiri sprata nadogradnje je bio pokušaj investitora ali sam pre godinu dana uspeo uz pomoć Komisije za planove da se ne gradi na takav način i da se taj projekat stavi van snage, uostalom nije bio u skladu sa važećim planom. Projekat koji se sada izvodi (dogradnja središnje kule i povučenog jednog sprata) je stari projekat u skladu sa planom koji je iz osamdesetih godina i po tome je još pre desetak godina data građavinska dozvola. Interesantno je da su oba projekta delo jednog uvaženog beogradskog arhitekte člana Akademije nauka što treba imati na umu kada već govorimo o kompetentnosti arhitekata i bensendinima.
Ja mislim da prvobitni projekat koji se sada izvodi je dobro rešenje jer na prihvatljiv način završava zgradu i potencira ugao na ulasku u Knez Mihailovu ulicu. Može se naravno diskutovati o estetici tog poduhvata i uticaju nove forme na okruženje. Ja sam rekao šta sam imao o tome.
линк http://blog.b92.net/text/273/Ivestitori - da li oni grade grad?/#k24016
 
^^^ne mogu da verujem! Znaci Bobic mu dodje u stvari neka vrsta Boga - on je otvorio usta i svi projekti su stali! Ne bi me cudilo da taj kreator ovog drugog projekta radi u Slavija birou ili jednoj od njenih sestrinskih kompanija!

Pa sto nije napravio javnu raspravu, ponudio dva projekta pa rekao - ajde ljudi, recite sta vam se vise svidja, nego je ON odlucio!
 
Veceras sam bas prolazio pored centrotextila i mogu vam reci da meni uopste ne izgleda lose pogotovo ovo resenje u odnosu na ono drugo koje je predlozeno. Cini mi se da se daleko bolje uklapa nego druga kompletno staklena varijanta.
 
Igor":3bbvge5c je napisao(la):
Veceras sam bas prolazio pored centrotextila i mogu vam reci da meni uopste ne izgleda lose pogotovo ovo resenje u odnosu na ono drugo koje je predlozeno. Cini mi se da se daleko bolje uklapa nego druga kompletno staklena varijanta.
Ma to je ok, mozda su oba resenja bila super, ali PRINCIP je upitanju!!

Zasto bi Bobicev ukus bio superioran nad ukusom gradjana Beograda!? Tako ce jednog dana samoinicijativno promeniti i mnogo bitniji projekat zato sto mu se nije svideo!
 
Ivestitori - da li oni grade grad?
Investitori grade grad. Pitanje je da li je to tačno i da li ova mantra zaista predstavlja osnov od koga polazi naše promišljanje o razvoju grada. Na predhodnim temama u blogu ovo pitanje je bilo često naglašavano, uglavnom u negativnom kontekstu, investuitori su loši momci i njima ne treba verovati. Hteo bih da o tome pričamo, posebno o njihovoj realnoj ulozi u građenju grada i njihovoj moći da usmeravaju poslove na planiranju Beograda.

Postoje dve vrste investicija i investitora. Prvo je grad Beograda koji iz gradskog budžeta plasira novac u I javno dobro, infrastrukturu, saobraćaj, mostove, škole, dečiju zaštitu, zdravstvo, parkove, kulturu I socijalu. Drigo su investitori koji raspolažu privatnim kapitalom, tu su I mali investitori koji grade potkrovlje, stambenu zgradu, mali industrijski pogon, ali I oni koji podižu tržne centre, stambena naselja, industrijske komplekse. Uglavnom su ovi drugi tema rasprava mada gradski budžet ulaže više para od svih njih zajedno. Kako dolazi do odijuma na te ljude I kompanije, šta je to što izaziva neku vrstu revolta I neopisive želje da se žigoše u negativnom smislu.

Smatram da grad zaista raste na osnovu uloga I angažmana investitora, čak I gradske investicije od toga zavise jer se deo budžeta za javne objekte puni iz naknade za zemljište koju investitori plaćaju gradu. Predpostavka je da se investita I gradi u skladu sa urbanističkim planom, da investitori prepoznaju u planu svoj interes I realizuju ga. Mislim da na ovom mestu dolazi često do nesporazuma I razmimoilaženja ideja. Logično je da investitor koji ulaže svoj novac teži da parcelu koju poseduje iskoristi na najbolji način, to jest, da iz nje izvuče najveći profit. Logično je da gradska uprava teži da realizuje plan u formi koja je usvojena.

To je stalna rasprava, ne samo u Beogradu, taj problem postoji u svim evropskim gradovima, I negde je to libaralnije, negde je veoma tvrdo zacrtano. To je deo politike svakog grada posebno. Beograd teži da realizuje svoje planove, da ubedi investitore da ovde ostave svoj novac ali u skladu sa pravilima. Koliko je to uspela akcija?

Uostalom, dali urbanisti mogu da sagledaju zaista na pravi način potrebe investitora koji dolaze iz nekog drugačijeg okruženja, a žive ili su do skora živeli u državi gde je gradnja dvospratne zgrade bila ozbiljan posao a posebno ako ima klima uređaj. Volim ovu temu, uostalom ne zovu me bez razloga "investitorski urbanista".
http://blog.b92.net/text/273/Ivestitori - da li oni grade grad?/
 
Odluke o kapitalnim projektima ubuduće na referendumu?
Građani uređuju grad

Praksa mnogih gradova Zapada decenijama unazad podrazumeva da se za velike projekte građani izjašnjavaju glasanjem. Da bi se to uvelo i u Beogradu, neophodno je obezbediti sveobuhvatne pripreme javnog mnjenja za buduću investiciju, kaže Đorđe Bobić

Praksa mnogih razvijenih gradova Zapada decenijama unazad podrazumeva da se za kapitalne investicije organizuje referendum građana koji donose poslednju reč o velikim i važnim projektima uređenja grada. Iako kaže da je ovakav način uređenja Beograda moguć, Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta, smatra da je za ovakav korak potrebno pripremiti javnost, odnosno predočiti stručno mišljenje o svakom aspektu budućeg projekta, kako bi građani imali sveobuhvatnu sliku o predloženim rešenjima.


- Naravno da je moguće organizovati referendum na kome bi se sugrađani pitali da li su za izgradnju nekog mosta, bolnice ili metroa. Ali u ovom trenutku kod nas, ni vlast ni građani nisu dovoljno pripremljeni za jedan takav referendum. U nekim evropskim zemljama, Holandiji, Švedskoj, Danskoj građani se izjašnjavaju da li su za izgradnju nekog objekta. Međutim, ne treba izgubiti iz vida da u Holandiji pripreme za jedan ovakav referendum traju godinu-dve tokom kojih se predstavljaju svi podaci o onome o čemu će se izjašnjavati. U to se uključuju mediji i stručnjaci - objašnjava Đorđe Bobić.

Primera radi, kod nas kada izložite priču o tome da li nam treba laki ili teški metro nailazite na pristalice i jednog i drugog metroa. Gledao sam sugrađane koji prednost daju teškom metrou, a da ne znaju da objasne šta je teški metro i zašto je on bolji u odnosu na laki - pojasnio je Bobić. Građani se ne mogu izjašnjavati o nečemu sa čime nisu dobro upoznati i na osnovu toga da li im se nešto lično dopada ili ne.

- Referendum koji se odnosi na izgradnju, primera radi nekog mosta, je sasvim druga vrsta glasanja u odnosu na izbore na kome se opredeljujete za ovog ili onog političara. Sigurno je da referendum na kome bi se odlučivalo o tome da li nešto treba graditi ili ne, može da ima i svoje prednosti, u smislu da političari ne bi građanima plasirali nešto što ne treba da se gradi - smatra Bobić.


TRIBINE KAO PRVI KORAK SUGESTIJA GRAĐANA

Moram da pojasnim da se po Zakonu svaki plan kada je gotov mora staviti na uvid javnosti. Kao glavni gradski arhitekta uveo sam to da svaki plan, kada počne da se radi, "ide" na tribine. Dešava se da kada se neki plan stavi na javni uvid, uglavnom dolaze nezadovoljni građani dok oni koji su zadovoljni istim ne dolaze jer misle da za to nema potrebe. Tako da se stiče pogrešan utisak da su svi protiv nečega - kaže Bobić. Beogradu nedostaje posebna institucija koja bi bila zadužena za kontakt sa građanima. Kao gradski arhitekta dobijam dnevno oko pedesetak pisama, imejlova sugrađana, na koje lično odgovaram. Tu ima dosta dobrih zapažanja, sugestija, naših građana istakao je Đorđe Bobić.
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-08-09-2007/gradjani-uredjuju-grad
 
^^ Jako lepo da se pocinje sa ovakvim akcijama. Drago mi je da gradska vlast zeli da ukljuci gradjane. Jer vec pocinju da stasavaju nove generacije mladih na koje utice grad, s obzirom da nam se desila bas nesrecna okolnost 90tih , ne samo zbog masovnog dolaska ljudi koji nisu iz BG (jer je svima nama neko odnekle dosao u beograd, i zato i jeste otvoren i mocan grad), vec i jad i beda kojom smo svi mi bili izlozeni. I sad je jadno stanje , ali generacije treba zainteresovati novim mogucnostima, kao sto sam i ja poceo da se zanimam trazeci pre 4 godine po netu neki sajt gde mogu da vidim sta se gradi po gradu.

Kada bi se organizovale tribine, mislim da bi mogli da raspisu neki konkurs za volontere kao sto je bio za EYOF i da se jedan dan duz Kneza stavi 5-6 standova sa informacijama, da se obavi ta najava ljudima da ce u svojim opstinama, ili preko interneta jos bolje, moci da budu upoznati sa time sta ce se raditi u njihovoj opstini, a za vece projekte da se ukljuce svi zajedno. I treba teziti zlatnoj sredini, jer ne moze svaka baba da se buni za svoj posed zbog nekog velikog projekta i da koci napredak. Svacija misljenja treba cuti, ali tu mora da bude neki strucan ziri koji ce da ih razmotri, jer mozda vecina bude za neko neukusnije resenje (tipa verovatno bi se vecini beogradjana svidela Zlatna vrata jer su ogromna i staklena, nego recimo da se obnovi ta zgrada MUPa).

Najbolje je bilo u komunizmu, kada je bilo strucnih ljudi u vrhu, i kada se gradjani nisu mnogo pitali, ali je sve islo nekim svojim tokom. Demokratija u nasem slucaju i mentalitetu koci stvari, a i na kraju uvek je potreban vodja, odnosno neko ko ima najbolje misljenje ali najbolje balansira tudja misljenja. :)
 
"Kao gradski arhitekta dobijam dnevno oko pedesetak pisama, imejlova sugrađana, na koje lično odgovaram. Tu ima dosta dobrih zapažanja, sugestija, naših građana istakao je Đorđe Bobić."

Nadam se da je ovo stvarno tacno. U tom slucaju moze na to i da se racuna da ce neke sugestije doci do pravih usiju. Mada cela ova prica mi deluje malo neuverljivo pogotovo kada se setim Bobicevog komentara da je licno urgirao da se izmeni projekat nadogradnje Centrotextila ne pitajuci pri tome gradjane da li i oni tako misle...
 
Sve tribine na kojima sam bio me podsecaju na ona okupljanja gradjana Springfilda u Simsonovima :rolleyes:
 
Neko je na temi o obilaznici postavio pitanje cita li Djole ovaj forum... Pa odgovor se moze naslutiti iz sledece anegdote... pre nekoliko godina na jednom forumu (ne secam se kom) neko je otvorio temu tipa "ko je bolja riba jeniffer aniston ili angelina jolie?".... I ljudi se raspisali, i koliko se secam simpatije srpske publike su bile vecinom na strani Angeline.... I sta bi? nekoliko meseci POSLE toga Brad Pitt se razvede od Jeniffer i ozeni Angelinu..... Kako vreme prolazi sve sam sigurniji da je "threadstarter" bio sam Brad, koji je skromnim znanjem srpskohrvatskobosanskohercegovackocrnogorskog jezika, koji je onomad naucio kad je snimao film sa Sonjom Savic u Budvi, odlucio da dilemu koju ce zenku izabrati za dozivotnu saputnicu resi na jednom marginalnom srpskom forumu :D

Dobro, malo sam preterao, ali zaista je postojala ta tema na jednom forumu pre nego sto se i nazirala mogucnost da se dogodi ono sto se dogodilo.....

Uglavnom, mislim da Djole cita ovaj forum, i da mu je veoma znacajno sta se ovde pise jer mislim da misli da smo bas neka dobra deca :)
 
Zgrada Centrotextila

Svaka cast Bobicu na intervenciji. Ono prvo resenje, nemogu da verujem da je to moglo da se gradi. Pa ono je strasno, jos cujem da je to delo clana SANU. Steta sto gradski arhitekta ne urgira vise po tim gradskim celinama. Ali bez obzira nije to njegov posao, glavno pitanje je sta radi gradski odbor za urbanizam, oni su odgovrni sto je Centrotextil mogao izgledati poput nakaze. U onom prvom neizgradjenom projektu, struka je vise nego zatajila. Nadam se da ce Bobic intervenistai i kod Tri lista duvana i kod ugla Takovske i Kosovske. :)
 
Cujem da gradjani kritikuju Bobica povodom sadasnjeg Centrotextila, nije mi jasno zbog cega?? Njegova intervencija zasluzuje pohvalu. Ali bojim se da ovo nije nacin resavanja problema, pitanje je sta je sa tim urbanistickim konkursima i odborom za urbanizam.
 
^^Kritika je upucena zbog principa. Kako moze jedan covek objektivno da presudi sta je dobro, sta lose, sta lepo, a sta ruzno!? Nikako... E zbog toga kritika.
 
Kritika uvazena :cool: . Ali moje je pitanje kako su urbanisti uopste prihvatili onu prvobitno planiranu nakazu :/
 
^^Ne verujem da su se urbanisti uopste bavili time... Drugo, taj projekat nikada niko nije ni video... Sve nase informacije su se zasnivale na onom bledom renderingu iz Politikinog clanka!
 
Covek daje sud o necemu na osnovu svog licnog iskustva i svog obrazovanja. Uvek sam smatrao da je jedan od osnovnih problema Srbije nedostatak pozitivnih iskustava njene populacije kao i sireg obrazovanja. Pozitivni komentari o nadogradnji Cetrotekstila to ovde i pokazuju. Zgrada Centrotekstila mora ostati primer gluposti da se takve stvari u Beogradu ne bi nikad vise ponavljale.
 
Evropa, da li joj se Beograd priblizio?
Beograd je evropski grad, otvoren i kreativan. Beograd je na putu da bude takav.
Beograd je još uvek daleko. To su najčešće konstatacije kada se govori o gradu u kome
živimo I posle mnogo reči na tu temu ipak nije jasno o čemu se zapravo govori.

Svakako tema nije samo u domenu urbanizma i arhitekture, nije samo fizičko okruženje,
urbani model koji određuje gde smo mi zapravo sada.
Izabrao sam ovu temu za jesenje diskusije, posle mora, Ade ili sedenja kod kuće jer
mi se čini da mogu saznati gde je ključ za prihvatljiv odgovor na ovo veoma značajno pitanje.

Ne možemo svakako govoriti o nacionalnom dohotku u poređenju sa drugim evropskim
gradovima,posebno onim sa zapadne strane, to je evidentan sputavajući faktor ali možemo
govoriti o urbanom ambijentu, o kulturnim događanjima, o komunikaciji Beograđana među
sobom i sa gradom, o tome kako ga stvaramo i kako ga kvarimo.

Da li nam pripada nešto više i bolje ako se zapitamo kakvi smo ustvari i dokle smo stigli
sa sostvenom urbanom kulturom. Možda tražimo preko mere a i kada se ponudi nismo u
stanju da to prihvatimo i koristimo. Želeo bih da pričamo o tome i da pokušamo da istražimo
zašto i dali smo na dobrom putu, šta je to što nas sprečava da tamo pripadnemo u pravom
smislu te reči.

Upoređenje sa drugim gradovima je lekovito, posebno ako realno sagledamo i njihova
ograničenja. Korisno je to I za pesimiste I za one koji su naklonjeni optimizmu, onim koji
teško pronalaze lepo ali i onima koji su preterani fanovi grada.
http://blog.b92.net/text/815/Evropa, da li joj se Beograd priblizio?/
 
Ja sam jos pre 2-3 godine rekao da BGu samo treba malo vremena da se vrati i zasija jos jace. To je grad koji ce biti poznat sam po sebi , nesto kao nju jork ovog dela evrope, gde i varsava, prag i ostali gradovi prikazuju sebe samo nekom istorijom...

Duh je glavni adut grada, jos kada izraste bice to ogroman "trip" , i takvo je i mesto i ljudi kakvi su ovde. Otvoren grad, a i ima 2 `centra, jedan austro-ugarski u zemunu, jedan u BGu s pocetka 20 veka... ma BG ce da bude mondensko ludilo , a za regiju vec i jeste jer iz okolnih zemalja ljudi dodju ovde da se zezaju, a BG jos nije ni 10 posto potencijala iskoristio , i to onih koji ce procvetati na 80 posto za sledecih 30 ak godina, naravno ako jos ne bude bilo neko njesra ovde ponovo :)
 
Vrh