Šta je novo?

Generalštab

Apsolutno ima, ar deko je najzastupljeniji stil u predratnom Beogradu i danasnjem centru, a vidi se inspiracija Beogradjanke po stilu prozora na objektima

NiStA sE tU nE UkLaPa. Stvarno dajes jake i promisljenje argumente, drago mi je i sto si razmotrio cinjenice koje sam naveo. O editovanju posta posto sam vec odgovorio necu ni komentarisati. Sportski pozdrav

Apsolutno ima, ar deko je najzastupljeniji stil u predratnom Beogradu i danasnjem centru, a vidi se inspiracija Beogradjanke po stilu prozora na objektima
Арт деко губи смисао на небодерима. Опет, стилски су ТРУМП куле погубније по околна стара здања (Влада, Министарство спољних послова, бивша војна академија, сада музеј града, камена палата генералштаба, касарна 7. пешадијског пука) у односу на генералштаб оштећен у агресији.

Screenshot_20250419-235703_YouTube.jpg

Screenshot_20250419-235710_YouTube.jpg

Problem ove zgrade je sto ju je projektovao Dobrovic poznati arhitekta iz doba SFRJ pa je zbog toga odredjeni ljudi dozivljavaju kao neko bozanstvo i ako je veoma diskutabilne estetike.
Takodje i njeno uklapanje u postojeci ambijent u vreme kad je gradjena je ravno nuli.
Da je projektovao tamo neki nepoznati arhitekta i da nije uzivala status zasticenog kulturnog dobra niko ne bi podrzavao njenu obnovu.
Ovde se ne brani zgrada radi zgrade vec status "remek dela" modernisticke arhitekture, "delo" ikone ex YU arhitektonske scene.

Mislim u ovom trenutku da se brani i zbog užasnog Trampovog projekta koji treba da nikne na njenom mestu.

Da je plan da se izgradi nešto što bi se uklapalo estetski i funkcionalno na mestu Generalštaba, mislim da ne bi bilo ovolikog revolta.

Branio se taj objekat mnogo pre nego sto je izašao trampov projekat. Ovde su razlozi ideološke prirode.

Razlozi su krsenje vise zakona ove zemlje pre svega.
То, као и понижавање погинулих у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године. Такође је ова зграда пројектована да личи на Сутјеску кад се гледају оба краја. То је такође посвета палим Партизанским борцима на Сутјесци. То је највећа битка, као и победа у историји, која се нажалост, заборавља.

Ову операцију карактерише крајње залагање војника обеју страна на изузетно тешком терену. У посебно тешкој ситуацији била је оперативна група НОВЈ, која је на слабо настањеном подручју остала без извора хране. И поред глади, врло тешких губитака, екстремних физичких напора и непрекидних оштрих борби снаге НОВЈ задржале су висок морал, дисциплину, борбену кохезију и убојитост, што им је признао и непријатељ.

Битка на Сутјесци постала је због тога симбол изузетног пожртвовања, храбрости и моралне чврстине у најтежим искушењима. Многе улице, школе, установе и спортска друштва у послератној Југославији назване су по овој бици.

Иначе, за месец дана биће годишњица почетка битке и победе над непријатељем. Тачно 82 године ће бити 15. маја 2025.

Problem ove zgrade je sto ju je projektovao Dobrovic poznati arhitekta iz doba SFRJ pa je zbog toga odredjeni ljudi dozivljavaju kao neko bozanstvo i ako je veoma diskutabilne estetike.
Takodje i njeno uklapanje u postojeci ambijent u vreme kad je gradjena je ravno nuli.
Da je projektovao tamo neki nepoznati arhitekta i da nije uzivala status zasticenog kulturnog dobra niko ne bi podrzavao njenu obnovu.
Ovde se ne brani zgrada radi zgrade vec status "remek dela" modernisticke arhitekture, "delo" ikone ex YU arhitektonske scene.
У то доба, то је можда и најбоље што смо могли да добијемо. Замислимо да је ту убачен неки безлични солитер у стилу 60их, или још горе неки објекат са фасадном циглом у стилу домова здравља и школа.

Skroz netacno, mogli su da obnove vec postojecu zgradu generalstaba koja je delimocnu ostecena u bombardovanju i koja je vise puta postavljana na ovoj temi... Ali su odlucili da nam podare ovo djubre, verovatno odusevljeni nacinom na koji je Dobrovic nagrdio Lopud.

Ne uklapa se Dobrovićev kompleks tu, greška je bila što je ikad usvojeno takvo rešenje u takvom okruženju.

I naravno da ne treba ni da stoje ruine doveka tako, to sam pisao i ranije na temi. Ali isto tako me treba i ne sme ni da bude megalomanska korporativna hotelčina prekoputa najviših institucija i sa idiotskim vašarskim zastavama države koja je ne tako davno ubila i osakatila ljude na tom mestu.

A čak i da se stave na stranu politika i emocije, nekako je debilno uopšte pomišljati da se tu na takvom mestu nasadi toliki monstrum. Pogotovu što - ne znam dokle treba da ponavljam ovo - u Beogradu i dalje postoje čitavi hektari praznih ili propalih zemljišta na manje od 15 minuta od centra centra, koja čekaju da ih neko kupi i preuredi.

Postoji razlog što kažem da je ovo čisto ispišavanje po Srbiji. Nema tu ni mnogo rezona, ni logike, ni estetike, ni isplativosti, ni opravdanosti. Nego čista pohlepa Trampovih kojima je zinulo doope kad su ovi domaći izrodi ponudili nešto za džabe, i nalet kromanjonskih divljačkih nagona da se nešto zapiša i pobode zastava, da se leče kompleksi i traume iz detinjstva, kao i kod svih milijardera.

To sam i napisao.

I utoliko veća sramota i boleština, jer umesto da budu zahvalni i predlože nešto lepo, funkcionalno i smisleno, oni hoće ove divljačke korporativne megalomanije.

A pazi, sve to u zemlji koja ima 6 i kusur miliona ljudi, sa opadajućom populacijom, na 78.000 km2. Ne znam za koga se grade sve te stančuge, kulčine, kompleksi, megalomanije... Ko će tu da živi, ko će da radi i ko će tu toliko da prenoći??? Mislim znam, pitanje je retoričko, grade se da se peru pare i trpa kapital u nekretnine koje će da stoje prazne. Ali to samo prikazuje apsurd i boleštinu vremena u kome živimo. A i ljudi koji brane i podržavaju sve to.

Poslednja izmena:
У то доба, то је можда и најбоље што смо могли да добијемо. Замислимо да је ту убачен неки безлични солитер у стилу 60их, или још горе неки објекат са фасадном циглом у стилу домова здравља и школа.
Чак и да се цео комплекс обнови (а надам се да хоће), изгледаће хиљаду пута лепше од овог ђубрета које Трамп и његов криминални зет Кушнер хоће да изграде. Добровићево здање не штрчи, као Трампове куле. По мени се Генералштаб савршено уклапа.
A čak i da se stave na stranu politika i emocije, nekako je debilno uopšte pomišljati da se tu na takvom mestu nasadi toliki monstrum. Pogotovu što - ne znam dokle treba da ponavljam ovo - u Beogradu i dalje postoje čitavi hektari praznih ili propalih zemljišta na manje od 15 minuta od centra centra, koja čekaju da ih neko kupi i preuredi.
Проблем је у томе што се ово нигде не уклапа. Ово није ни за Нови Београд где влада модерна архитектура од 1948. године. Овај комплекс није ни за шта.

Da, ima i toga. Najbolje bi bilo da su ga pravili na Banjici (za BIU ili VMA) ili negde na Novom Beogradu gde bi bio sam u bloku ili okružen zelenilom.

Svakako mu estetski nije mesto tu. Iako mislim da ima neke svoje kvalitete. Ali nije za mesto između zgrada Kasarne 7. puka, starog GŠ, Vlade i MSP.

Mislim da je i zgradu ministarstva prekoputa Manježa trebalo drugačije izvesti ali to je sad druga tema.

Неупадљива зграда, као што је Дом синдиката и још у равни са околним зградама, би легла много боље. За оно доба, Добровићева зграда је штрчала, као Београд на води данас. Посадити такву зграду, у то до доба, на том месту, је била комунистичка субверзивност према Београду и историји Србије. Ако се Трампова г*вна буду саградила на месту генералштаба, то ће бити корак даље у лудилу. Једина шанса да се то заустави, је силазак и Трампа и Вучића са власти, пре почетка градње.

Vrh