Šta je novo?

Generalštab

Kako je promašena investicija?
Ima tema u podformu infrastuktura. U kratkom - nema smisla ulagati u izlovan toplovod od 25-30 km u kome još treba dogrevati vodu i trošiti dodatnu struju na pumpe, koji bi radio samo dva tri meseca u toku godine, a van toga i dalje ispuštati vodu u Savu, a u to vreme dok je van funckije i povećavaju se troškovi održavanja. Bila glupa i loša ideja i onda, pa i sada. Mislio sam da su takve ideje definitivno nestale sa odlaskom Mrkonjića, ali ostavio je iza sebe naslednike.

Ima tema u podformu infrastuktura. U kratkom - nema smisla ulagati u izlovan toplovod od 25-30 km u kome još treba dogrevati vodu i trošiti dodatnu struju na pumpe, koji bi radio samo dva tri meseca u toku godine, a van toga i dalje ispuštati vodu u Savu, a u to vreme dok je van funckije i povećavaju se troškovi održavanja. Bila glupa i loša ideja i onda, pa i sada. Mislio sam da su takve ideje definitivno nestale sa odlaskom Mrkonjića
Ja sam čuo da se investicija isplati za 5 godina. A svojevremeno se odustalo zbog niske cene gasa koji se tada mogao nabaviti.

Па не знам шта да вам кажем... то ће ускоро постати званична Америка. Већ је неко време и била. А ова сад је као па боља? Та Америка што је то порушила је била боља?

Свет је деградиран и у рату. Време је да се снизе небески стандарди.

Moram priznati da je Vučić, i ovog puta, vešto ispinovao priču o Generalštabu kroz svoju medijsku mašineriju, tako da se rasplamsila debata o Trampu, NATO-u, da li da ostanu ruševine (ekvivalent pacova, narkomana i zmija koje su do 2014. naseljavale prostor nešto niže niz Nemanjinu ulicu), spoljnoj politici itd, te je skrenuta pažnja sa, po mojoj oceni, greške u osnovi ovog poduhvata, a to je još jedno gaženje sistema.

1. Sad je već belodano da se pregovori o Generalštabu godinama vode u tajnosti, daleko od očiju javnosti, sa kompanijom koju su ljudi na vlasti arbitrarno izabrali, bez ikakvog tendera ili javnog poziva.

2. Sa pomenutom kompanijum vlast potpisuje pismo o namerama (memorandum), i sasvim izvesno, sudeći po zaključku vlade koji je objavio Ekološki ustanak, ima spreman investicioni ugovor za potpisivanje u skorije vreme. Ponovo sve daleko od očiju javnosti.

3. Država Srbija zemljište na kom se nalazi Generalštab daje u zakup, bez naknade, na 99 godina sa mogućnošću konverzije u vlasništvo čim novoizgrađeni objekti dobiju građevinsku dozvolu, takođe bez naknade! Država zauzvrat dobija, prema pisanju Njujork tajmsa, 22 odsto profita. Dakle, država poklanaj nešto opipljivo, a zauzvrat dobija nešto što nije izvesno - profit! Šta ako projekat pukne?

4. Kompanija Kušner očigledno već ima spreman idejni projekat (koji je i sam Kušner objavio na X-u i Instagramu), a do kog se došlo bez arhitektonskog konkursa (ako je investitor organizovao neki zatvoreni, pozivni konkurs to se ne može računati, jer je rađen po programu i zahtevima investitora, a ne propisima države Srbije). Idejni projekat, kao što smo videli, potpuno ignoriše status spomenika kulture koji Generalštab još uvek uživa (to da li nam se zgrada lično sviđa ili ne je druga tema, ako joj se status spomenika kulture ukida, to trba učiniti kroz transparentnu proceduru u kojoj bi struka dala konačnu ocenu). Idejni projekat ingnoriše i Generalni urbanistički plan (mada Beograd trenutno praktično ni nema GUP, jer novi koji bi trebalo da važi do 2041. još nije usvojen).

5. Vlast je uhvaćena u očiglednoj laži, jer se Vesić, posle Ćutine konferencije na kojoj je obelodanjen zaključak Vlade u kom se Vesiću daje odobrenje da potpiše investicioni ugovor i navodi da je memorandum sa Kušnerom već potpisan, brže-bolje istrčao da sve demantuje i kaže kako ništa ni sa kim nije potpisano (pa čak ni memorandum, iako u zaključku crno na belo piše da jeste). Gotovo iste večeri su Kušner i Grenel demantovali Vesića objavivši rendere za Generalštab, i navodeći kako su pregovori blizu finalizacije.

6. Najgora posledica svega prethodno navedenog je što nas je vlast ubedila da mi bolje ni ne zaslužujemo. J*bo procedure, j*bo tendere, j*bo konkurenciju, j*bo status spomenika kulture, j*bo GUP, j*bo obavezu raspisivanja konkursa, prelomi preko kolena, i biće kako ja kažem, jerbo sam najpametniji. I koliko vidimo na prethodnim stranama, ljudi u to zaista veruju. Ljudi zaista misle da je arbitrarno vođenje javnih poslova u interesu zajednice, i da će nam doneti dobro.

7. Jedna od nuspojava ovakvog naprednjačkog pristupa - samo nek se gradi, ne pitaj ni gde, kako i koliko - je pojava ovih neoludista što pošize čim vide kran, pa su otišli u drugu krajnost - samo nek se ne gradi. U ovoj haotičnoj kasabi, takav populistički pokret koji nije zasnovan gotovo ni na kakvim profesionalnim osnovama, već čistoj frustraciji, ozbiljno dobija na zamahu.

Ovi kad ne bi imali neku si fi ideju ne bi bili sbb novinari...
Da li se ruse u slucaju da ameri grade i ove stare zgrade pored generalstaba ili samo pogodjeni generalstab ?

Zar nismo mi 2008. godine dali zgradu Maršalata koju je Nato srušio baš amerikancima da izgrade svoju ambasadu
za neke male pare.
Znam da je vojska trazila 30 miliona a ovi ih ladno odje*******ali.

Da li je bio neki tender,
javna rasprava?
Zašto baš amerikancima,
pa oni su je srušili?

Poslednja izmena:
Па кад даш Кинезима пруге и путеве, Французима метро и аеродром, Русима НИС, неће ови да седе постранце и да жваћу чуинг гуму...

И још, сваки твит против Куртија има да ти наплате. Тако то иде.

То је највећи проблем Србије, тај Маршалат; таман колико и ово. Искулирајте.

То је највећи проблем Србије, тај Маршалат; таман колико и ово. Искулирајте.
Prodaja Maršalata državi SAD je uzeta kao agrumet za poklanjanje zemljišta u Kneza Miloša privatnom investitoru.
Sa očiglednom namerom da se razvodni i relativizuje diskusija.

Problem je i urbanističke, saobraćajne i kulturološke prirode.

Kapiram da ima ljudi, pogotovu na Novom Beogradu, koje zabole za ostatak grada a pogotovu za stari deo, desnu obalu. Ali ima nas koji još uvek živimo ovde i držimo do nekih standarda i principa u svom gradu.

Zar nismo mi 2008. godine dali zgradu Maršalata koju je Nato srušio baš amerikancima da izgrade svoju ambasadu
za neke male pare.
Znam da je vojska trazila 30 miliona a ovi ih ladno odje*******ali.

Da li je bio neki tender,
javna rasprava?
Zašto baš amerikancima,
pa oni su je srušili?
Pa ok, ajde da izadjemo da protestujemo protiv obe stvari i trazimo da se postuje zakon.

Zgradu Marsalata necemo vratiti, ali krivci bar mogu biti kaznjeni. Generalstab jos mozemo odbraniti.

Jesi ti za to da gonimo sve one koji krse zakon ili si za to da opravdas ove sto sada krse zakon time sto je neko i pre njih krsio zakon?

Inace, nije data zgrada 2008. godine. Ne znam da li si pogresio ili si namerno stavio tu godinu da ispada kao da su je neki drugi dali. Data je pre 2008. godine.

Za vreme Vlade isto jednog lika i jednih likova kojima su usta bila puna Srbije, Kosova, srpstva... a radili su ovakve stvari.

Cisto da razjasnimo, posto je tebi stalo da se razjasni i da se zna i do demokratije ti je ti.

Свињаринја не мора бити свињарија ако је свет у свињцу. Нашли сте кад да тражите уређен систем у односима са страним силама! Али ОК, правдољубишите до миле воље (само да не буде оно... разлупамо представништво Луфтханзе, Боље гроб него роб... Велика кита наша је дика,. а онда нам 6 Немаца заузме град а ми идемо својим послом и звиждућемо; а то нам се већ довољно пута понављало - тако смо и без тог кукавног Маршалата остали).

Citam ovu temu i neverovatno mi je u kolikom smo u mehuru mi ovde. Ljudi nije dovoljno da saka jada od par hiljada ljudi nesto promeni. Nisam defetista vec realista. Juznije od beograda je totalno drugacija slika. Meni je krivo zbog toga. Ovo ce proci i prolazice sve dok najbedniji od bednih ne skonta da ne moze vise ili dok ne pomri pa ostane vecina koja je zeljna promene.

Inace marsalt je plaćen 15 miliona

Зашто не дају нпр. блок 39 Трампу? Ближи је аеродрому и будућем ЕХПО комплексу у Сурчину. Таман и да Холивуд има утицај на ФДУ.
Да је било тебе да му предложиш, можда би га и узео.

Или још боље нек понуде блок 66А. Таман да буде Трамп комплекс уз нову БАС, Жс НБГ, уз Делта сити, близу Вест 65 и Ерпорт Ситија.

Vrh