[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=575744#p575744:fma4micv je napisao(la):
milanche » 20 Oct 2018 05:33 pm[/url]":fma4micv]Ima ih svuda, naravno da se i ugostiteljski sadrzaji podrazumevaju u tim objektima. Ali para usi kada to "zvanicnici" posebno naglasavaju i najavljuju, ko da je smisao rekonstrkcije da se kafici tu nadju. Cudi me da doticni iz grada nije rekao da je cilj rekonstrukcije narodnog muzeja da se nadje kafic u sklopu istog.
Da se prvo razumemo, meni para uši kada Vesić bilo šta najavljuje. Kratka analiza njegovih silnih najava bi čak i trogodišnjem detetu dala do znanja da se radi o patološkom lažovu. Naročito postaju uvredljive ove silne najave raznih javnih, pre svega kulturnih objekata, koje se množe gotovo na dnevnom nivou, a jedini konkretan rezultat koji imamo su obnovljeni Narodni muzej i MSU, što su još oni pre njih započeli, a bili su nesposobni da završe.
Cela ova priča sa nekakvom bibliotekom u kasarni Sedmog puka će se razvlačiti godinama, kao što se razvlače i priče o Muzeju grada Beograda, Gradskoj galeriji na Kosančićevom vencu, novom Muzeju Nikole Tesle, Istorijskom muzeju i umetničkoj galeriji na Savskom trgu, novoj Filharmoniji kod SIV-a, Operi na Trgu, galeriji u prolazu ispod Terzijske terase, Kući arhitekture u Braće Krsmanovića, rekonstrukciji Paviljona Cvijete Zuzorić, rekonstrukciji Sahat kule, obnovi Sava centra, Muzeju SPC na Kosančićevom vencu...
Ali druga strana medalje, koja meni smeta, jeste ta elitistička gadljivost na bilo kakav upliv komercijalnih u umetničke sadržaje. Ko god je bilo gde putovao mogao je da vidi dve stvari u muzejima - preskupi kafić/restoran i još skuplji gift shop. Neko će reći da je to grozni odraz savremenog kapitalističkog društva u kojem neoliberalna hobotnica zabada svoje otrovne pipke i u najčistije izraze ljudske duše - ili već neku drugu kvazisocijalističku parolu - ali činjenica je da i umetnot košta. I ako će par kafića sa preskupom kafom pomoći da imamo muzeje/biblioteke koji rade, a ne memljive, poluraspale, zakatančene stare kuće na kojima neki diskretni natpis ukazuje da se iza teških drvenih vrata krije kakvo umetničko blago - onda nemam ništa protiv - kafenišite, deco, do mile volje.