Ne znam kada cemo poceti da primenjujemo taj mentalitet da gledamo sopstvenu korist a ne glupi srpski inat koji nas je doveo do toga da prosecna srbenda nema kicmu vec prodaje glas za 1000 dinara
Zavisi šta podrazumevaš pod korist.
Recimo, neki ljudi smatraju da je nama korist, odnosno interes, i da se Beograd natovari, natrpa, nabije, napumpa, nafiluje, nasiluje... sa što je moguće više ljudi i što više kvadrata, što skupljih. Jer oni vide korist A, B, C od toga. Ali su slepi da vide i arogantni da priznaju štetu i cene D, E, F, G... Grad koji ima (mislim, imaće ako se ovako nastavi) 3 miliona ljudi, 700.000 vozila, boga pitaj koliko zgradurina a paralisan je non stop, u njemu vlada anarhija i infrastruktura ne funkcioniše... će na kraju biti produktivan i perspektivan koliko i grad od 200.000 ljudi. Jer radi sa smanjenim, okrnjenim kapacitetom, i stalno se guši u problemima. To neki ljudi opsednuti gradnjom i jurenjem para ne kapiraju.
Elem, isto je i sa Generalštabom. Slažem se svakako da inaćenje i držanje tih ruina ništa dobro neće doneti. Ali daleeeeko od toga da sam ravnodušan i pri stavu "ma nek izgrade šta god, samo da mi dobijemo pare". Jer ne samo što mi, građani i država, nećemo videti te pare niti korist od njih (veći deo toga će otići Partiji, a ostatak će se protraćiti na promašaje od projekata i nabavki), nego stav "samo nek se gradi" vodi u urbanistički, saobraćajni i komunalni haos. Tako da i nije baš svejedno šta će da posade tu. Ne kažem da treba da ostane ovako kako je (100 puta sam na forumu lajao protiv rupe na Kosančićevom vencu) ali daleko od toga da je svejedno šta i kako i da je samo bitno da se gradi. Ja kao običan kmet, pUšak i putnik JGPa svaki dan prolazim kroz delove grada na Desnoj obali Save koji su podvrgnuti mentalitetu i doktrini "samo nek se gradi, više kvadrata i ljudi => bolji život" i gledam kako to izgleda. Ko veliki disfunkcionalni brlog, koji svake nedelje negde pukne po šavovima. A ako računamo i saobraćaj - svakog radnog dana, ujutru i popodne.