Šta je novo?

Gde je epicentar Beograda?

Brt, ovde se trazi jedno mesto, nije fora da varate i obelezite na mapi pola grada.
 
Saobraćajni epicentar Beograda je sadašnji buvljak pored Ž.C. Novi Bg - pored te lokacije se nalazi železnička stanica sa najvećim brojem putnika u zemlji, uskoro bi trebalo da bude i autobuska stanica, u neposrednoj blizini je most na Adi, Gazela i auto-put, a preko J. Gagarina će za koji mesec biti najbrža veza sa Miloš V. auto-putem. Takođe, tu prolazi veliki broj autobuskih i tramvajskih linija, a i u blizini se nalazi nekoliko novobeogradskih bulevara. Realno, ono što je nekad bio Savski trg to je sad lokacija oko buvljaka.
 
Pozdrav svima, pratim forum cc 15ak godina svakodnevno a ovo je prvi put da ostavljam post. Hteo bih da pokrenem temu "Sta je zapravo centar Beograda?" jer me bas zanima vase misljenje. Ne mislim na administrativni centar, vec na neke tzv prirodne granice. Po mom misljenju, pod centar moze da se svede sve severno od autoputa, a istocno do Pancevackog mosta i da se spusti crta do dole. Sa druge strane zasto se i Novi Beograd i deo Zemuna ne bi nazvali centrom grada u nekom ludom scenariju, kada je tu takodje gro poslovanja i gradskih desavanja. Ali naravno centar Beograda podrazumeva desnu obalu Save za mnoge...
 
Centar grada je trg republike.
E sad postoji uži i širi centar. Niko nema pojma šta su tačno🤣🤣
 
Ovo i nista drugo. Drugim recima od kalemegdana do Pravnog. 3km od pobednika
c.jpg
 
Meni je centar nekako do Mostara, pa ovamo do kraja Krunske ulice, pa Vuk, i strana do Pancevca.... tacnije svuda gde je predratna arh
 
To je političko istorijski i ekonomski centar grada.
Geografski centar Beograda je savski amfiteatar.
Ali slažem se da je jako teško odgovoriti ovom pitanju. Šta je epicentar, centar, širi centar, sve je to stvar percepcije.
 
Poslednja izmena:
Meni je centar nekako do Mostara, pa ovamo do kraja Krunske ulice, pa Vuk, i strana do Pancevca.... tacnije svuda gde je predratna arh
Pa i meni je siri centar vise neki vajb. Neko me nazove na telefon i pita me gde sam, ja nekad odgovorim da sam u centru, a sedim negde kilometrima daleko od samog centra (Trg/Terazije), tipa u Vojvode Dobrnjca.

A mogu biti u Lominoj, jako blizu samog centra, a da se ne osecam kao da sam u centru i nekako to ne smatram centrom.
 
To bi nekako trebao da bude, ali opet na primer tu ima toliko ulica i mesta u kojima se nikako ne osecas kao da si u centru, dok na primer Vukov spomenik nije na slici, koji je ipak siri centar i jedno bitno mesto.

Siri centar bi trebao da bude Gazela-Autokomanda-Pancevacki most.

Samo opet tu ima previse mesta nedostojne i sireg centra, i izvan i toga ima ulica koje vise lice na centar nego neke unutar tog kruga, ali da se srediti.

To bi trebao biti siri centar i da bude sve sredjeno tip top sa vajbom centra, a van toga bi trebala biti malo čil naselja sa kućama, poput Senjaka.
 
Centar grada kao geografskog jeste potez Autokomanda Mostar.... kao desavanja i sl je svakako trougao Kralja Milana - Pravni - Kalis
 
Meni je centar nekako do Mostara, pa ovamo do kraja Krunske ulice, pa Vuk, i strana do Pancevca.... tacnije svuda gde je predratna arh
Predratnu arhitekturu imamo i duž Bulevara Oslobođenja, Vojvode Stepe i Kumodraške, pa se to ne smatra centrom. Sličan slučaj je i sa delovima Zvezdare oko Cvetka.​
 
Приметио сам код људи из ширег подручја Београда (нпр Жарково, Миријево, Карабурма, НБГ) да праве разлику кад кажу центар и ”град”. На пример, за Вуков споменик или Дорћол ће рећи идем до града али не и идем у центар. Макар у тој некој мојој генерацији сам видео да постоји перцепција предратног градског ткива као посебне целине, и да се прави разлика између појма ”град” и ”центар”. Сам центар би био ужи део предратног Београда, конкретније потез од Славије до Калемегдана, а још прецизније потез Зелени венац - Косанчићев венац - Трг Републике - зграда скупштине.
 
Ostaje mi u secanje situacija da smo kao klinci na Dorcolu pricali kako idemo "u grad" kad idemo negde u strogi centar i onda je jedna drugarica ostro reagovala na to sledecom izjavom "Pricate da idemo u grad kao da je Dorcol neko selo!"
Eto i tada pre vise od 20 godina je postojao taj jaz izmedju sta se smatra "centrom", sta "gradom" a sta "selom".
 
E управо то. Ортаци са Сењака су такође рекли ”идемо у град” ако се излази негде, или би рекли за некога ко живи рецимо око 29. новембра, ма он је из града. А за Зелени венац или Теразије би наизменично говорили град или центар.

Ово ништа не доказује шта је центар, само илуструје перцепцију коју неки људи из Београда имају о појмовима центар и град.
 
Moguce da se kao sto kazes pojam "ici u grad" odnosi na izaci u provod ili osetiti urbanu groznicu, puls grada itd.
Vise kao neki dozivljaj onog sto se desava u centralniim delovima Beograda.
Ne bi me sokiralo da neko ko zivi preko puta Trga republike kaze da ide u grad i ako zivi u njegovom epicentru.
 
Izgleda da je suština teme više prostorna, a ne tačkasta! Možda da pozovemo u pomoć matematiku, pre nego što se zakuva... Recimo: koji je tvoj omiljeni epicikloid kad kreneš u zamišljeni centar Beograda? :D


epi.jpg
 
Zvanično je Trg Republike centar grada. Samo još odrediti radijus koliko KM je centar.
Na kraju krajeva nije ni bitno, van centra ima dešavanja, šopinga, saobraćaja, više nije ni bitno šta je centar.
 
Стари центар и даље држи монопол на културу и већи део академског школовања. Границе старог центра су отприлике круг двојке + Западни Врачар, Светосавски плато и Крунски венац са Вуковим спомеником.
 
Vrh