Šta je novo?

Gde je epicentar Beograda?

Ne znam ja kad je to u Knezu, na Trgu, u BNV-u bilo nekoliko stotina hiljada ljudi, a da nisu protesti.

Dakle, Ada je centar tj.sustinski Banovo brdo.

Ne znam ja kad je to u Knezu, na Trgu, u BNV-u bilo nekoliko stotina hiljada ljudi, a da nisu protesti.

Dakle, Ada je centar tj.sustinski Banovo brdo.
Naravno kad vlast to želi pa tu okitili najboljim ukrasima i dekoracijom a Knez isto sve godinama.
Osim toga ne bih rekao da nije bez gužve u Knezu jer bilo koje doba godine, uvek je jako frekventno.

Тешко након гашења БАС и железничке. Нема ту више генератора лудила. А сећам се какво је ту лудило било док су били железничка и окретница јавног превоза. Једне зиме трубачи свирају на окретници а просјак са семафора почео да игра подигао штаке у вис. Е то је било лудило :D

Pa ni na renderima se ne predstavlja ludilo, vec penzioneri i ukupno deset ljudi, a kamoli u stvarnosti

savski-trg-sini%C5%A1a-mali-jpg.151937

Pitam se da li ce Beograd na vodi zaista postati centar grada, tj ima li uslova za to?
pa to i prave jer je to napravila vlast. Oni žele da ljudi predju dole a to i već rade. Prave novogodišnje spektakle, i slično... Sam Vučić se "šeta" dole, jer je ovo najbolji projekat ikad koji je zadesio Srbiju što bi neko rekao...

Ova zgrada poste na ovom renderu je stvarno prelepa. Sta bi dao da to bude tako uradjeno.

pa to i prave jer je to napravila vlast. Oni žele da ljudi predju dole a to i već rade. Prave novogodišnje spektakle, i slično... Sam Vučić se "šeta" dole, jer je ovo najbolji projekat ikad koji je zadesio Srbiju što bi neko rekao...
Da prenesem moje pisanje sa druge teme. Može vlast, nebitno koje u datom trenutku na njenom čelu, da pretvara koji god hoće deo grada u novi centar, mili da prekrsti neki deo grada u novi naziv, ljudi će i dalje koristiti naziv koji su koristili decenijama unazad, isto ko što će centar (bila to Knez Mihailova sa okolinom, bio to lokalni centar nekog naselja) i dalje biti centar i tu će ljudi ići, zato što je to tako decenijama unazad, a ne tamo gde im neko drugi kaže da treba da idu.

Nisam ni znao da postoji ova tema...

Elem geografski centar moze biti Savski amfiteatar.
Znaci zona BnV + blok18 sa druge strane.
Kad se pogleda u gugle earthu vidi se da svi vazniji putevi u Beogradu koncentricno vode do tog dela grada.

Zapravo, geografski centar Beograda je Sremčica. Bar ako se gleda kao Okrug Beograd.

Što se tiče centra zbivanja i sadržaja, nemam ništa protiv da u budućnosti Beograd na vodi i Blok 18 preuzmu na sebe uloge novih centara Beograda.
Taman neka vode sa sobom i hostele, AirBnb, noćne klubove, automobile, precenjene radnje, i sve ostalo.

jack-sparrow-shoo.gif

20230110_002128.jpg

Evo da bolje objasnim svoj prethodni post.
Morao sam telefonom da slikam monitor jer mi na mobilnom google earth nije izbacio puteve onako kako treba.

Dakle ovde se vidi da svi glavni putevi vode do Savskog amfiteatra i tu dobijamo centar putne mreže u vidu velikog dijamanta i epicentar u vidu malog dijamanta.

Zapravo, geografski centar Beograda je Sremčica. Bar ako se gleda kao Okrug Beograd.

Što se tiče centra zbivanja i sadržaja, nemam ništa protiv da u budućnosti Beograd na vodi i Blok 18 preuzmu na sebe uloge novih centara Beograda.
Taman neka vode sa sobom i hostele, AirBnb, noćne klubove, automobile, precenjene radnje, i sve ostalo.

jack-sparrow-shoo.gif
Nema od toga ništa. Sve će ostati tu gde jeste, a i ova priča da je BNV centar univerzuma, što neko reče, odlazi na djubrište istorije čim dođe do smene vlasti. Jer kako ko dođe na vlast, tako ajd jovo nanovo, istorija počinje od mene.

Solecar, ja ne kažem da je BnV centar univerzuma, ovo što sam nacrtao sa velikim i malim dijamantom smatram epicentrom putne mreze tj geografskim centrom koji čini savski.amfiteatar za razliku od istorijskog centra koji se nalazi na opštini stari grad i to sto sam nacrtao je važilo pre izgradnje BnV.
Igrom slučaja se BnV našao u njoj.

Inače tema je jako interesantna i pitanje epicentra grada je legitimno i može biti predmet zanimljive rasprave ako izuzmemo politički animozitet.
Ovde je više pitanje istoriskog razvoja ako mene pitaš.

Poslednja izmena:
A gde sam ja napisao da ti smatraš BNV epicentrom univerzuma?
Drugo, da se, hipotetički, svi putevi ukrštaju kod Pančevca, da li bi onda on bio geografski centar?

Učinilo mi se da si mislio na mene kad si pomenuo BnV kao epicentar univerzuma. Onda izvini loše sam protumačio tu rečenicu.

Putevi su ljudske tvorevine koje spajaju mesta od posebne vaznosti. Njihova koncentracija i njihovi pravci odredjuju vaznost jednog mesta.

Stvar je prosta i važi za većinu gradova.
Uzmeš mapu i gledaš gde vode glavni putni pravci tj bulevari i koja je fokusna tačka gde se oni spajaju.
U slučaju Beograda to je Savski amfiteatar i blok 18. Ali to je više posledica izgradnje NBG koji je popunio rupu izmedju Beograda i Zemuna pa je onda izgradnjom ulične mreze prebacio težiste grada malo istočno na Savski amfiteatar dok je pre drugog svetskog rata ulična.mreza bila u fokusu Trga republike/Terazije.
Jednostavno se centralna zona grada Beograda proširila kako je on prihvatio u svoke naručje NBG i Zemun.
Tu su se onda poklopili i geografski centar (savski amfiteatar+blok 18) i centar ulicne mreze koji u toj zoni formira 2 prstena (veliki i mali dijamant označeni na mapi)

Poslednja izmena:
Епицентар БГ није концентричан, геометријски више подсећа на знак бесконачно, где је леви балончић на потезу Арена-Сава центар-Ушће-СИВ, а десни је буквално круг двојке, а Бранков мост је онај средњи сужени део знака бесконачности.

20230110_002128.jpg

Evo ja sam ucrtao glavne bulevare onako kako ih googl earth predstavlja odnosno ove glavne.

Geometrično gledano oni idu radijalno ka savskom amfiteatru i spajaju se u zoni 2 koncentricna kruga.

@spatiotecte
Napisa roman, a ne odgovori mi na drugo pitanje, na koje je dovoljno da se kaže DA ili NE.

Da je Beograd izgradio sve puteve ka Pancevackom mostu to bi bila njegova fokusna tačka tako da je odgovor DA.
Tamo gde vode svi veći bulevari jednog grada to je centar tog grada. Jer tu je najveći protok saobracaja i ljudi samim tim finansijski napor da se izgradi putna infrastruktura do tog mesta.

Савски амфитеатар са обе стране реке је уствари нешто што је Бг урбанизам деценијама заобилазио. Саобраћајнице не воде ка њему већ круже око њега. Цео град се развио да прође Савском поред, на путањи цецентар-Чукарица-Раковица. Са НБГ стране главна кретања су ка центру града.
Поновићу се опет, ово плаво је епицентар Београда. Ту је 80% главних дешавања у граду.
IMG_20230110_034106.jpg

Vrh