Šta je novo?

Forumski kviz

Preuzimam pitanje.

Koje mesto je na slici?
 

Prilozi

  • 240899839_355004382950896_4028188032459984551_n.jpg
    240899839_355004382950896_4028188032459984551_n.jpg
    159,5 KB · Pregleda: 35
I ko je sad tačno odgovorio obzirom da imamo samo jedan Tačan odgovor i dva sinonima ?
 
Preuzimam pitanje.

Koje mesto je na slici?

па Варош је, свако ко је пролазио туда ће препознати по овим браон-жутим зградама на улазу и гробљу, а и недовршеној хали на врху
 
Već ste odgovorili tačno to je grad iz kog sam, hvala @stex_pb komšija na promociji. Recimo pogled je sa jednog divnog vidikovca tzv. Hodžina stena sa kog se pruže lep pogled i ka bistričkoj dolini kuda ide magistralni put. Iako deluje da je kao u kotlini (što u principu i jeste) grad se proteže od nekih 950 (sa ove donje strane) do 1050m n.visine na onom prevoju na raskrsnici kod stadiona, što je verovatno i najviša n. visina većeg naseljenog mesta u Srbiji. Inače ta raskrsnica gde se odvaja pravac na Zlatar, odnosno Sjenicu je jako nebezbedna, sa dugačkim vremenom uključenja iz grada, kada su letnje gužve ka moru. Projektovan je kružni tok, ali ka'će ne znamo.
 
ta raskrsnica gde se odvaja pravac na Zlatar, odnosno Sjenicu je jako nebezbedna

јесте, та раскрсница је катастрофа, нарочито за оне који долазе са Златара. елем, @GOJE поставља питање јер је први дао одговор
 
Како се назива посебан специјалитет лесковачког роштиља, који се прави на следећи начин:

U veliki kazan ili šerpu, stavite slaninu, prethodno isečenu na krupne kocke, a zatim dodajte 8-10 litara vode.

Kuvajte slaninu na visokoj temperaturi, sve dok ne počne polako da se topi. U početku nije potrebno da mešate.

Kada počne otapanje, smanjite vatru i održavajte je na otprilike istom nivou, kako se čvarci ne bi prebrzo ispekli i ostali tvrdi. Treba da vri sitno i gusto, a ne intenzivno.

Kada voda ispari, u kazanu će ostati istopljena mast. Postupak topljenja je izuzetno dug i težak posao, a količine koje se dobijaju su male, te ukoliko se odlučite na spremanje ovog specijaliteta, naoružajte se strpljenjem. Mnogi iz tog razloga u kazan ubacuju iznutrice i povrće, kako bi dobili na količini, međutim, Leskovčani kažu...

Nakon što se mast istopi, sklonite kazan sa vatre, a potom iscedite kroz cediljku koja propušta samo tečnost. Kada se ohladi, postaće bele boje, a ono što ćemo dobiti je mast. Čvrstu, zlatno-žutu masu u kazanu vratite na vatru na dodatno topljenje, i razbijajte krupne komade, da bi se dobio konačan proizvod. Nakon toga, još jednom izdvojte mast, a na ono što ostane dodajte so.

Možete da probate da ... pravite i sa čvarcima, tada je postupak znatno kraći, a ukus je očaravajuči.
 
Vrh