Како се назива посебан специјалитет лесковачког роштиља, који се прави на следећи начин:
U veliki kazan ili šerpu, stavite slaninu, prethodno isečenu na krupne kocke, a zatim dodajte 8-10 litara vode.
Kuvajte slaninu na visokoj temperaturi, sve dok ne počne polako da se topi. U početku nije potrebno da mešate.
Kada počne otapanje, smanjite vatru i održavajte je na otprilike istom nivou, kako se čvarci ne bi prebrzo ispekli i ostali tvrdi. Treba da vri sitno i gusto, a ne intenzivno.
Kada voda ispari, u kazanu će ostati istopljena mast. Postupak topljenja je izuzetno dug i težak posao, a količine koje se dobijaju su male, te ukoliko se odlučite na spremanje ovog specijaliteta, naoružajte se strpljenjem. Mnogi iz tog razloga u kazan ubacuju iznutrice i povrće, kako bi dobili na količini, međutim, Leskovčani kažu...
Nakon što se mast istopi, sklonite kazan sa vatre, a potom iscedite kroz cediljku koja propušta samo tečnost. Kada se ohladi, postaće bele boje, a ono što ćemo dobiti je mast. Čvrstu, zlatno-žutu masu u kazanu vratite na vatru na dodatno topljenje, i razbijajte krupne komade, da bi se dobio konačan proizvod. Nakon toga, još jednom izdvojte mast, a na ono što ostane dodajte so.
Možete da probate da ... pravite i sa čvarcima, tada je postupak znatno kraći, a ukus je očaravajuči.