Šta je novo?

Forumski kviz

Који град у Србији држи рекорд по највећој забележеној дневној количини падавина од 211mm, још 1955? Интригантно, исти град је током читавог лета 2024. имао укупно 76mm падавина (најмање у Србији).

Да није Неготин, тамо је увек неки екстрем и готово увек контра остатку србије.

Који град у Србији држи рекорд по највећој забележеној дневној количини падавина од 211mm, још 1955? Интригантно, исти град је током читавог лета 2024. имао укупно 76mm падавина (најмање у Србији).

kragujevac nije

Požega, verovatno su slavili kišu da rastera maglu

Ама исток, и најпознатији становник је имао некако кишно име. :)

Источније од мог одговора не може бити.
Куку мајко мила, не знам како не видех твој (наравно тачан) одговор. Хиљаду извињења! Свима, а нарочито теби.

Неготин.

Ма нема проблема. Када си написао оно "ништа" хтео сам да проверим које су највише измерене падавине у Неготину, јер знам да је климатски јако необично место, кад оно избацује сајт РХМЗ-а где пише све оно из твог питања. Пре тога нисам знао одговор али сам имао добар осећај да је то баш Неготин. Још тад сам провалио да ниси видео мој одговор али сам онда кренуо кући, и са овим другим постом сам ти дао шансу да сам видиш.

моје питање се односи на слику:

a27d24_17e059d8184e4923b937ebc24a5f4d93~mv2.jpg

која је ово планина која се иначе налази на тромеђи три земље и у једној од њих је истовремено највиш врх? Мени је јако занимљива због овог равног врха. Довољно је дати име планине или државе на чијој се тромеђи налази, прихватам било који од та два одговора.

Едит: заборавих да се правно заштитим, слику сам скинуо са https://geologyscience.com/category/gallery/

Poslednja izmena:
помоћ бр 1. - једна од те три земље има мање од милион становника, друга је двоцифрена (у милионима) а трећа троцифрена (исто у милионима становника).

1/3 тачно, 2/3 тачно. Осим тога немаш ни једну државу са мање од 1М становника.Мислим да је сад много лакше.

1/3 тачно, 2/3 тачно. Осим тога немаш ни једну државу са мање од 1М становника.Мислим да је сад много лакше.
Тек сад сам видео шта сам написао тако да не могу да едитујем, 2/3 је нетачно.

OK, име планине је Рораима, тај део је био тежак. Једна држава од ове три је очигледно Бразил, кажем очигледно је јер сам рекао да је једна тачна од ових што је Гоје навео али такође и да је једна троцифрена у милионима, а пошто је у окружењу једина троцифрена земља Бразил... Наведите онда још две, мислим да сад заиста није тешко.

где се налази место у ком преласком улице прелазите из једне државе у другу и тако у круг? чак су и кафићи подељени на пола

Тако је Џони.

Иначе Рораима је највиша од планина у оквиру венца Пакараима планина, која се протеже дуж око 800 километара у оквиру ове три државе између долина Амазона и Оринока. Венац одликују слични заравњени врхови (table-top) који се још називају и тепуи врхови. Тепуи на домородачком значи "кућа богова".

Ове планине због свог облика представљају еколошка острва и сами тиме су пуне ендемских врста биљака и животиња. Осим тога јако су живописте и због честих водопада, привремених или сталних. Истог типа је и Auyantepui из једног другог ланца у Венецуели познат по Анђеоским водопадима, највишим на свету.

Највиш врх Рораиме је 2810 м и налази се у Венецуели. У Гвајанском делу највиши део је 2772 и то је уједно највиш врх целе Гвајане.

Vrh