Šta je novo?

Forumski kviz

Prilozi

• 1730986757785.jpg
    1730986757785.jpg
    222,7 KB · Pregleda: 45
Kod nas meandriraju ovako Zapadna Morava i Uvac.

Oko Zapadne Morave su Ovčar i Kablar, pa bih onda i ja rekao da je Uvac.

Zanimljivo (lingvistički) je da je tu (ako je na slici Uvac) Ušački pećinski sistem (koji izlazi na reku Uvac), ali ga mnogi pogrešno zovu Uvački :)

Zove se tako jer mu je jedan ulaz u zaseoku Ušak (selo Donje Lopiže)

Oko Zapadne Morave su Ovčar i Kablar, pa bih onda i ja rekao da je Uvac.

Zanimljivo (lingvistički) je da je tu (ako je na slici Uvac) Ušački pećinski sistem (koji izlazi na reku Uvac), ali ga mnogi pogrešno zovu Uvački :)

Zove se tako jer mu je jedan ulaz u zaseoku Ušak (selo Donje Lopiže)

takodje je zanimljivo da je dj zex leteo preko tog predela, iako je zabranjeno (valjda) zbog zasticene vrste orlova

I ne samo taj narkoman, već i jedan naš RedBull fotograf koji je aktivan na Instagramu, pa je posle morao da se pravda.

Tu se gnezde beloglavi supovi. Moj ex speleo klub ASAK je bio angažovan (možda je i dalje) na obeležavanju orlića.

није ни Западна Морава (није толико уска), није ни Увац (нису му такве стране), тако да бих рекао да је Панта у праву, да је Ћехотина

А који је још Мајкл Колинс звани Мик познат у историји 20. столећа, пре него што Стекс постави?

ја знам само Ирца, једног од вођа првобитне ИРА-е

Ć'otina, što bi rekli u Pljevljima.
Ima i ona fora:
- Odakle si?
- Ispljevalja.

Прелијепо.

Елем, требало би ја, али већ сам испуцао с оним Ирцем прекореда, па ако се ко сети питања, сети се, тј. нек постави.

Nulta zemlja? Ovo bas i nema smisla sto sam rekao, ali terra bi trebalo da je zemlja.

Poslednja izmena:
Но и Но, мада је ово друго донекле ближе, има неке везе али не знам шта би то нулта земља уопће значило.

Хм, одговор је добар, објашњење са ратом збуњујуће.

Односи си не конкретне ничије територије на које ни један држава не полеже права, тј није званична територије ни једне државе.
Као такав пример најчешће се помиње територија између Судана и Египта. Поред једног већег дела за које обе државе тврде да је њихова има и мањи део трапезастог облика за који ни једна не полеже право. у питању је Bir Tawil (не знам да ли се преводи на наш језик).

Поред овог примера помиње се и Marie Bird Land, територија на Антартику.

А трећи пример који се помиње је на нашем простоту на граници са Хрватском "тамо где дунав љуби небо", топоним Горња Сига.

Панто, на крају ипак ти постављаш питање.

Хм, па то није баш то, али да, може се превести као ничија земља и једно и друго. Рецимо да је блага хомонимија у питању.

Ајмо овако: По чему је остао упамћем мандат 9. председника САД Вилијема Харисона?

Ovo je bas tesko, ali da lupim: Za vreme njegovog mandata je primljen najveci broj drzava u federaciju?

Vrh