Šta je novo?

Forumski kviz

Ок, ајде да останемо на фудбалско-ногометном пољу: Како су се звали предратни сарајевски ривали?

pre kog rata? :)

ako je pre Drugog sv, jedan je Slavija.

drugi neka ostane Železničar, rekao bih da FK Sarajevo nije postojao pre rata, mada nisam siguran ni za jedan ni za drugi.

Да, да, пре Другог светског.

Јесте Славија, али није Жељо; он је, као и нпр. клубови по имену Раднички по Србији (напредни, да не кажемо, комунистички клубови) био другоразредан.

У Сарајеву су после рата доминирали један у основи национални ("боја феса боја дреса"), ФК Сарајево, и један, условно речено, раднички клуб (а неки га сматрају помало до местимично хрватским), поменути Жељо.

Пре рата су доминантна била два национална, а нације нису биле исте по снази као после рата :)

Најјача је била Славија (српски клуб), а други?

Fk Sarajevo je osnovano 1946 koliko me secanje sluzi.
Ne znam jel nastao na rusevinama nekog kluba poput Slavije.
Apropo sto je Zvezda nastala na rusevinama Fk Velika Srbija / Fk Jugoslavija

Bravo, ko bi rekao da slicno zvuci kao HASK iz Zagreba (ugasen 45. sa Concordiom i Gradjanskim). Ozbiljan broj distanciranih Hrvata je ziveo u Sarajevu, secam se Kocicevih memoara pre 1.sv.rata.

U ranom budizmu, nije se praktikovalo antropomorfno prikazivanje Bude. Pod uticajem koje civilizacije se uspostavila praksa njegovih covekolikih statua?

S obzirom da je sad sajam knjiga...
Prvi opis ruskog rulet je u jednom knjizevnom delu, gde se u bataljonu ruske vojske pojavljuje oficir Vulić, srpskog porekla, cija je najveca strast kocka. Kako u tom trenutku vojnici vode raspravu o sudbini, Vulić predlaze da sami na sebe isprobaju da li covek moze svojevoljno da raspolaze svojim zivotom, ili je svakom unapred odredjena smrt.
Ko je autor tog knjizevnog dela?

jedno intrigantno pitanje sa moje strane. da li neko zna koja je najmanja britanska rasa konja?

i jedno lakše pitanje sa moje strane: navesti kada je bio rat ruža i objasniti ukratko povod njegovog izbijanja.

Тјудори победише Ланкастере 1483. чини ми се. Обзиром да је питање ревијално, дозвољавам себи некомплетан одговор.

И, управо сам страшно осрамотио много млађег себе - оног који је импресионирао многу Шпањолку, напамет декламујући практично све енглеске монархе почев од Виљема освајача, са годинама им владања, док су оне стрпљиво (али јалово) чекајући грешку. Тада сам, такође водио евиденцију, и напамет знао још бар 20 сличних генеалогија. А, види ме сад...

Poslednja izmena:
На табли за посетиоце у Вестминстеру је био читав списак, са годинама. Исту ствар сам урадио и неким декицама Мађарима на Тргу хероја. :) Мислио сам да ми је остало више знања од тада, али... иду дани.

Vrh