Šta je novo?

Forumski kviz

Mersi mnogo.

Špicu Evrovizije (Evropske radiodifuzne unije) ozvučuje jedan (pred)klasični muzički uradak. Kako se zove kompozicija i, najvažnije, ko je kompozitor?

Tres bien!

Ондак, да останемо у величанственом 17. веку, стварној зори савременог света (то није 18!): Ко написа Novum organum, револуционарно филозофско дело што постави темеље савременим научним истраживањима, елиминисавши, практично, преписивачку, дедуткивну схоластику, услед чијег се утицаја сазнање безнадежно вртело у круг?

Овај лик?

1728905802240.jpeg

Јес. Френсис Бејкон. Од њега (и Декарта) почиње интелектуална револуција - никад до краја спроведена :)

Некст квешчн.

Прво ми је пао на памет Томас Мор, моме мозгу познатији као Тома Смор, али се сетих да је он био подоста старији. Затим, овај лик из серије Лост, генијално назван по Џону Локу. Жао ми је што боље не познајем материју, него сам морао нагађати...

Од чега је скраћеница С.О.С?

Сва три одговора су тачна, али је други најприближнији траженом.

Сејв аур соулс је тзв. бекроним, односно измишљен је накнадно, да би се дало неко значење стрингу. А стринг који је Беки поменуо је искоришћен зато што се најефикасније куца и препознаје по Морзеу.

Обзиром на СОС канал, Бекију дајем преимућство.

Nabrojte mininum tri izvodjaca koja imaju pesmu koja se zove ,,SOS".

Колико запослених је по финансијском извештају за 2023. имала фирма ЈКП Градска чистоћа Београд?

Na na na na na na Zveeezdaaa

Na na na na na na na Zvezda sampion!
Goje jede luka i slanine,
Ipak nije navijac Vojvodine! 😅
Bravo Goje na kreativnosti.

Gradska cistoca.. ako se secam don Marka Popadica "drvece se natoplja..." dika nasa 😅
Cenim nekih 950 plus 200 s ugovorom o pp poslovima.
Beogradput ima vise pp ugovoraca.

Vrh