Šta je novo?

Forumski kviz

kad se setim oet 1 (jednosmerna struja), kada sam polagao, poslali me u onaj veliki amfiteatar na masincu, valjda te godine bilo nas 1500 na ispitu. A kako je etf postajao sve laksi ne mogu zamislim kako je bilo ranijim generacijama kojima je oet bio dvosemestralni ispit

ok, pitanjce

Rat je surova ali poštena borba, kao među životinjama. Život u miru je surova borba, ali nepoštena, kao među ljudima. Razlika je ogromna.

iz koje knjige je citat?

ja se sećam moje srednje škole i prakse, teorije.. što je kuća bliža trafo stanici, napon je bio bliže 240, a na daljim lokacijama je padao i na 210.
Uvek se postavi jači od standarda da pad napona ne bi previše uticao...

kad se setim oet 1 (jednosmerna struja), kada sam polagao, poslali me u onaj veliki amfiteatar na masincu, valjda te godine bilo nas 1500 na ispitu. A kako je etf postajao sve laksi ne mogu zamislim kako je bilo ranijim generacijama kojima je oet bio dvosemestralni ispit

ok, pitanjce

iz koje knjige je citat?
Tvrdjava, Selimovic, video sam na IG na stranici ,,Inspirisuci citati".

Из "Тврђаве" је најбољи овај дијалог:

- Откад ти знаш диздара?
- Ког диздара?
- Диздара.
- А, диздара.
- Јес, диздара.

...који је утицао на домаћу популарну културу ("Јеси и ти музичар?").

Пуцао сам на овог Сун Цуа, јер знам да је страшно популарна књига, али ми просто није миље. Да сам је прочитао - знао бих да није тачан одговор. :)

Али, морам да похвалим и питање, и сам цитат, јер о томе често размишљам. Кад кажемо за неког човека да је животиња, колико је то заправо погрешно. Таква зла која човек чини... то је само човеку својствено.

А диздар је вероватно утицао и на деду и његов вајат.

Диздар је, колико се сећам, нека солидна глуперда, а овај бистри пандур страда пре него што скроз раскринка сумњивце на крајње баналан начин од неког разбојника, као Либерти Валанс од Џона Вејна, једним хицем. Сјајна књига.

Исто и "Умеће ратовања". Ех да су Срби читали мудре мисли од пре коју хиљаду година: "Неке ратове и неке битке уопште не треба водити"... и сл. Што је најлуђе, тако Кинези и раде одонда, и ено је Кина где је била, а Римско царство се преселило у вечност још негде за Сун Цуа...

Неке ратове и неке битке уопште не треба водити

мислиш ли на:

Ако знате да су ваше јединице способне да нападну непријатеља, али не знате да ли је он способан да се одбрани, ваши изгледи за победу су само половични. Ако знате да непријатељ не може да се одбрани, али нисте сигурни да ваше јединице могу успешно извести напад, ваши изгледи за победу су још увек само половични. Ако знате да непријатељ не може да се одбрани и сигурни сте да ваше јединице могу успешно извести напад, али нисте сигурни да ли конфигурација терена иде у прилог противнику, ваши изгледи за успех такође су половични. Због тога они који су умешни у ратовању не крећу насумце и располажу неисцрпним средствима. Стога је речено да ако познајете сами себе и познајете непријатеља, победа неће доћи у питање. Када познајете путеве неба и путеве земље, ваш пут увек ће вас водити победи.

иначе, пошто је књига опште добро, ево ко је жели, а нема на српском

Prilozi

• Sun Tzu Vu - Umece ratovanja.pdf
    381,6 KB · Pregleda: 38
Pantografe, falilo je mozda u tvojoj esejistici da kao ljubitelj vesterna spomenes jedinog trenutno zivog iz Dobar, los, zao ili mozda, pak, Coveka iz Laramija 😅
Jel dizdar kog pominjes dodje kakav predak Zubejdi Dizdarevic, novoj frajli Adema Ljajica 🤣

Sto se tice umeca ratovanja, da je tu knjigu citao Car Dusan, ne bi stigao do Mikene, mozda eventualno do reke Drim. :) S mnogo ziherasenja

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    48,4 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Vrh