Šta je novo?

Forumski kviz

прихватићу ти одговор. у Паризу су биле летње, у Шамонију су биле зимске. имаш част
 
Pariz znam odranije, al mi bilo sumnjivo i nerealno da su i zimske.

Neka @GOJE postavi pitanje. Nemam inspiraciju da postavim.
 
док чекамо @GOJE да дође, једно штреберско питање. која књига је изашла прва: Хобит или Господар прстенова?
 
hobit, pa gospodari...

Negde devedesetih sam rešio da pročitam, davno pre najave filmova. Pročitao hobita pa prvi deo gospodara. Drugi nikad nisam uspeo da završim. Hobit meni bio lepša knjiga.
 
Прво је изашао Господар! И силмарилион, и скупови прича из "старих времена", све пре хобита, који је практично изашао као књига за децу.

Колико је удаљено маратонско поље од Атине?
 
Mislim da mu je hobit prva knjiga, ali sad ću da guglam :)
 
Прво је изашао Господар! И силмарилион, и скупови прича из "старих времена", све пре хобита, који је практично изашао као књига за децу.

Колико је удаљено маратонско поље од Атине?
42 195.
 
Прича највероватније није тачна, ни по километражи, ни по првом маратонцу.

Како сам ја разумео, Филипидес јесте постојао и био је тркач-гласник, али он је заправо трчао до Спарте, тражећи помоћ пред маратонску битку Атињана са Персијанцима, и назад, са лошим вестима из Спарте. Изгледа да је и умро од исцрпљености, доневши те лоше вести о изостанку помоћи.

На маратонском пољу је атинска војска дочекала персијску, али су се лукави Персијанци укрцали у лађе и кренули ка Атини, да је освоје на препад. Атинска војска је тада учинила орави подвиг и трчећи се вратила до Атине и успела је да сачува град.

У част тог догађаја је одржан и први модеран маратон у Бостону 1897. А тачна дистанца је утврђена у Лондону, тако што је краљица Александра тражила да се старт помери ка дворцу Виндзор, како би тркачи прошли испред одаја њене деце, и да би бише публике могло да их види. Тако је траса до стадиона где је био циљ износила 42,195 метара.

Остало је питање првобитне трасе, у односу на стварну удаљеност, и морам Астродулету дати предност, јер је знао да није 42,195, већ тридесетинешто. Тачан одговор је 39км.
 
IMG_1533.jpeg
IMG_1534.jpeg
Gde sam?
 
da nije onaj limun bar ili tako nesto. samo za taj i znam
 
Vrh