Šta je novo?

Forumski kviz

Jel pot potrosnja, potrosaca?

Januar, jul i oktobar imaju po 31 dan. Ipak je jedan mesec od ponuđenih duži. Koji i za koliko?

Samo da pohvalim pitanje. Volim pitanja koja teraju na razmišljanje, ne mora uvek da bude puko znanje 🙂 mislim dobro je i znanje i ovo i rebusi i asocijacije i moj broj pa ko prvi reši, šta god 😊

Za pridošlice srdačna dobrodošlica 🖐 i da rezimiram pravila:

• nema gugla, AI, pretraga samo po mozgu..

• ako niko ne zna odgovor, daješ pomoći, a ne postavljaš novo pitanje (inače pitanje oko opsega frekvencija je bilo zanimljivo 🙂)

• nema nagrade u vidu transfera bitkoina

Nagrada za tačan odgovor je da imaš tu privilegiju da postaviš novo pitanje 🙂

Кабинет Природног Отпада или Кабинет Природних Отпадака.
Читао сам на енглеском па праштајте, мада су скраћнице биле објашњене на крају пдфа, ал не сећам се лепо.
Иначе чудна књига, не сећам се лепо да л писац пише о себи како иде у будућност или о неким случајним писцима који би да иду у будућност, пред пут питају их Арапи да им донесу нацрте за оружје, један другар му постане неки као месија и води Москву,... тако је када се чита било шта озбиљно ка 15/16 година. Овога се сећам јер тамо може да се купи комунистичко печење.

Taman sam pomislio da to niko nije čitao sem Goje. Posebna je priča sto nas je pustio da lupamo glavu sa POT kad ono nema P 🤯

Па није баш тачно. Ради се о нечему што служи да задовољи нужне, сексуалне и остале потребе које би појединац могао да има, а да су тако интимније, односно личне природе.

Кабинет приватних потреба!

Прочитајте, забавно је.

Ика нека буде следећи!

Зашто имена септембар, октобар, новембар и децембар (иначе седми, осми, девети и десети) нису у вези са својим редоследом у години ?
Одговор, због нека друга 2 месеца би требало мало више образложити.

Бонус питање: како су се пре звали јул и август ?

Па, Римљани су имали месеце од по 30 дана, па су преостале дане (до 365) надокнађивали током мартовских ида. Март је уједно и био први месец у години. Јануар је посвећен богу Јанусу са два лица, а за фебруар нисам сигуран.

Да тачно.
6 месеци од 30 и 4 од 31 дана па је онда неко рачунао колико им још треба времена да као уђу свежи у нову годину, па се дешавало да година буде доста дужа или краћа него што треба, aли и тај нови календар је могао имати месеце са више или мање дана него иначе, што и јесте један од разлога за јулијански календар. Тај стари календар је трајао око 150година мсм и после су додата и прва два месеца.

А сад (опет) нешто сасвим другачије. Где се налазило стовариште пећког пива у Београду?

Мораш прецизније (посебно ти :)), али није Дорћол.

А сад (опет) нешто сасвим другачије. Где се налазило стовариште пећког пива у Београду?
BNV? Savamala?

ili to ili kod Pancevackog mosta negde :D
gde bi stovarista inace bila :)

Stvarno pojma nemam. Kada si rekao "bila" pomislio sam na BNV jer tu se sruseno sve i svasta :)
Ne bi da lupam druge delove grada redom ostavicu drugima da pogadjaju!

То је врв питање за старије људе. Али због оваквог одговора Бекију, и ако се добро сећам да је он обитавао тамо, могу да помислим да има везе са Чукарицом

Да тачно.
6 месеци од 30 и 4 од 31 дана па је онда неко рачунао колико им још треба времена да као уђу свежи у нову годину, па се дешавало да година буде доста дужа или краћа него што треба, aли и тај нови календар је могао имати месеце са више или мање дана него иначе, што и јесте један од разлога за јулијански календар. Тај стари календар је трајао око 150година мсм и после су додата и прва два месеца.
Нисам додао да је јул био квинтилус, а август секстилус.

Vrh