Šta je novo?

Forumski kviz

800px-Cameroon_Map.jpg

U pitanju je Kamerun. Kako se zove anglofoni deo koji se odvojio od frankofonog dela Kameruna? I granici se sa Nigerijom. Svima su nam Kamerunci poznati po fudbalerima, a najvise po Mondijalu iz 1990. (Roze Mila) :)
Cak imaju i oficijelni novac-kriptovalutu koji se zove po drzavi... :)
:)

Napisacu odgovor posle, izgleda da sam pretesko pitanje postavio. Mada, na vise od 90% dosadasnjih pitanja nisam znao odgovor, ali priznajem da su vrlo zanimljiva, teraju na Brainstorming. :)

зове се као друга најдужа, и река са највећим сливом на свету - Амазон, тј. Амазонија. е у Камеруну се зове Амбазонија. највећи парадокс је што је већи део Британског Камеруна припао Нигерији, а само тај мањи део је отишао у данашњи Камерун. иначе, цело срање је почело због тога што Камерун неће да прихвати енглески као званични језик, и још по неки социјални проблеми које тај део државе има. онда је Амбазонија прогласила независност, и сада тамо од 2017. бесни тихи грађански рат

једно лагано питање: која карипска држава се први пут такмичила на Зимским олимпијским играма у Калгарију у бобу?

Честитам, Џони.
Тачан одговор је био Република Амбазонија, више инфо о њој:
Posle prvog svetskog rata, Kamerun, koji je do tada bio nemačka kolonija, stavljen je pod britanski i francuski mandat. Referendum održan 1961. zapečatio je sudbinu Britanskog Kameruna: severni deo je odlučio da se pripoji Nigeriji, a južni je težio Republici Kamerun – nekadašnjem francuskom delu.

Dan nezavisnosti Ambazonije, manifestacija u Berlinu, 1.10.2018.

U današnjem Kamerunu populacija koja govori engleski jezik je u manjini i oseća se ugroženom do strane većine, koja govori francuski. Iz toga je proizašao konflikt sa više od 3.000 mrtvih. Ozbiljna kršenja ljudskih prava se prebacuju kako separatistima tako i vojsci. Pre dve godiene obe provincije u kojima se govori engleski na zapadu Kameruna simbolično su proglasile nezavisnu Republiku Ambazoniju. Za De Vrie Ambazonija je jedan od pokreta koji ozbiljno teže nezavisnosti – uglavnom zbog ugroženosti identiteta naroda.

P.s. Jedna od dve zvanicne valute je i kripto, zvana Amba Coin :)

Postaviću jedno apsolutno nenormalno pitanje u vezi sa pomenutim ZOI u Kalgariju kao bonus - ako je neko, slučajno, dovoljno mator i to izvuče iz malog mozga kao ja, ima od mene znak najvećeg frikovskog uvažavanja, kao i dvapiva i porciju ćevapa ili drugog dostupnog jela tog tipa, kad god da se vidimo.

Dakle: Koji transparent se video na praktično svim borilištima ZOI u Kalgariju 1988?

A normalno (redovno) pitanje: Šta se, osim zimskih olimpijskih igara, još značajno odigralo u Lilehameru (Norveška), u poslednjoj četvrtini 20. veka?

Lilehamer je bio 1994., koliko pamtim. Neki hokej, nesto bilo politicki tu, ne? Rusi i Ameri u finalu nesto odlucivali?
Nisam ljubitelj ZOI, samo nagadjam.
Znam ko su Fedorov i Pavel Bure :)

Можда је ту била направљена скица за SALT 2 договора СОвјаета и Америке, знм да је потписан у Аустрији, али нешто су га договарали у Норвешкој

Ako i jeste, nisam na to mislio. Može se reći i da je aktuelno.

Edit: možda i nije poslednja četvrtina 20. veka to u Lilehameru, nego koju godinu ranije, jer se povezani događaj desio 1972. (a dešava se i upravo).

Poslednja izmena:
To nije poslednja cetvrtina 20. veka 😁

Postaviću jedno apsolutno nenormalno pitanje u vezi sa pomenutim ZOI u Kalgariju kao bonus - ako je neko, slučajno, dovoljno mator i to izvuče iz malog mozga kao ja, ima od mene znak najvećeg frikovskog uvažavanja, kao i dvapiva i porciju ćevapa ili drugog dostupnog jela tog tipa, kad god da se vidimo.

Dakle: Koji transparent se video na praktično svim borilištima ZOI u Kalgariju 1988?

A normalno (redovno) pitanje: Šta se, osim zimskih olimpijskih igara, još značajno odigralo u Lilehameru (Norveška), u poslednjoj četvrtini 20. veka?
Vive le Quebec

Free Palestine 🙂 za*ebavam se naravno da nije.. nego to mi jedino aktuelno palo na pamet.. a ćevapi su ćevapi, još dve porcije, valja ređati sve transparente redom...

E, ali u neku ruku ma veze sa... Filistincima i tom ekipom :)

Ne, ovo se ne može pogoditi ako se nije gledalo uživo i zapamtilo, ne vredi ni pomoć, a teško da i gugl može da pomogne. Ne treba mozgati.

Koncentrišite se na drugo pitanje, a ova sumanutost nekom matorcu ako sine iz tame sive mase...

Poslednja izmena:
1972.je bila letnja olimpijada u Minhenu. Ubijeno i kidnapovano je nekoliko Jevreja, Mosad morao da dolazi. Opet, ne znam sta je bilo u Lilehameru.
Zabranjeno ucesce nekima iz Zajednice nezavisnih drzava? Sr Jugoslaviji?

U Lilhameru se desila najveća blamaža Mosada, mada je to bilo ubrzo nakon Minhena i nema veze sa ZOI.
Tj ubili su nedužnog čoveka, za koga su verovali da je povezan sa napadom u Minhenu. Pošto je Lilhamer malo mesto, lako su pohvatali strance. Jedan od njih je patio od klaustrofobije, pa je odao čitavu špijunsku mrežu u zamenu za vecu ćeliju...

Тако је, Дарт, све сажето. Уједно и највећи израелски блам до недавног, када су им типови у сандалама заузели 8 војних база.

Koja je specifična frekvencija koja se koristi u vojnim komunikacionim sistemima Srbije?

Vrh