Šta je novo?

Forumski kviz

Uskočiću bez zasluge

Gde je ovo?

20241020_130330.jpg

Мала помоћ, када их лупе по леђима, чује се звук метала, највећа опасност прети им од воде, односно рђе, због чега често пију.. Шта?

Poslednja izmena:
Ево једно меморијално питање, пошто се крајем овог месеца навршава 20 година од највеће забележене трагедије изазване цунамијем. Поводом ове годишњице на National Geographic's је пуштена одлична емисија.

Питање је двоструко, колики је укупни процењени број жртава и које 4 земље су имале више од 1000 жртава?

У глави ми је цифра од 230,000 жртава. Мислим да након Индонезије, још су и Шри Ланка, Индија и Тајланд имали тако велики број погинулих.

Требало ти је тачно 4 минута, успораваш полако. :)

Одговор је тачан, процењен број жртава је око 228К, највише у Индонезији 168К, па у Шри Ланци 35К, Индија 16К, и Тајланд 8К.

Заиста препоричујем да погледате емисију на НГ, прилично је емотивна. Мени је фасцинантно којом се брзином кретао тај талас дуж океана. До Шри Ланке која је удаљена 1700 км од епицентра земљотреса је требало нешто више од 90 минута да стигне што ће рећи да се талас кретао готово брзином млазњака. Наравно приликом приласка обали значајно успори али и порасте тако да је на пример код ШЛ и Индије висина таласа на обали достизала и 10м а на Суматри готово 30м.

@GOJE ред је на тебе.

Ух, доста сам био прецизан и у редоследу, обзиром да ми је информација баш бајата. Често волим да потпуно променим тему, но, овај пут, остајемо на истим географским ширинама и дужинама. Навести макар 10 географских појмова у Индонезији - острва, градови, вулкани, храмови...

Острива: Суматра, Јава, Бали, Калиматан, Сулавеси
Градови: Џакарта, Бандунг, Сурабаја, Банда Аћех (овај је највише страдоа од цунамија), Медан
Вулкани и Храмови: срамота ме али не могу да се сетим, знам да су тамо забележене највеће ерупције али имена.. блокирао мозак.

Сиримаво Бандаранаике, председница Шри Ланке ваљда. Није баш географски, а није ни индонежански појам, али вреди лајка.

Парадокс је дао прихватљив одговор. Мерапи вулкан, и Боробудур и Прамбанан храмови, све то у близини Јогјакарте. Имао бих још по коју исправку око тачних назива, али нисам у длакоцепачком моду тренутно.

Слободно ме исправи, мислим да нисам претерано сујетан. Повремено играм неку географску игрицу на енглеском језику тако да веома могуће да сам пребацивањем на сербски погрешио у називу. Што се тиче вулкана, сад сам погледао гугл јер ми је ова Мерапи непознат. Оно чега нисам могао да се сетим су Кракатау и Тамбора.

Ево да ја тотално променим тему једним питањем које ће верујем бити брзо одговорено, ако не раније онда кад астроимењак прочита питање, а и за Гојеа сам прилично сигуран да зна.

Име и удаљеност у светлосним годинама најближе звезде?

Е сад не знам, колико ја лаички знам, Алфа Кентаури је систем од три свезде, а најбилижа од те три је Проксима Кентаури са 4,22 светлосне године од Сунца. Ја бих ти признао ако се @astrodule не љути.

Dobro, daj i neke detalje - u kom sazvežđu se nalazi, kada se to sazvežđe može videti i gde...

Mada, bi bolje pitanje bilo navesti prve tri zvezde po blizini :)

edit: I da, jeste sistem od tri zvezde, ali meni je zanimljiva druga zvezda po blizini (ako posmatramo ove tri kao jednu zvezdu).

Тражим оног емоџија што се стиди али нешто ми не иде.

Сазвежђе Кентаури.....туц, муц...

Ипак је боље да препустим то професионалцима, ја јесам љубитељ астрономије од малих ногу, али некад давно сам преломио да ипак не идем тим путем.

Poslednja izmena:
Ја не знам додатне детаље. Шта сам знао, написао сам, па ви сад ви'те.

Ukratko, jeste Alfa Centauri, a to je u stvari sistem od tri zvezde. Iz samog imena zvezde, dolazimo do zaključka da je to najsjajnija (alfa) zvezda u sazvežđu Kentaur.

Pošto nemamo tako dobar vid, dugo smo mislili da je to jedna zvezda, ali pronalaskom teleskopa, mnoge stvari su se promenile.

Elem, pošto većina verovatno nikada nije čula za ovo sazvežđe, pravilno je pretpostaviti da mi to sazvežđe ne možemo videti na severnoj polulopti.

Ono što je (barem meni) zanimljivije je druga zvezda po udaljenosti, a to je Bernardova zvezda. Vidimo je i na način geo širinama, i oko nje je pronađena planeta.

@GOJE neka nastavi jer je odgovor njegov bio i više nego dovoljan.

На порталу јавних набавки објављен је следећи јавни позив (тендер):

НаручилацАкционарско друштво Електропривреда Србије, Београд
Локација наручиоцаРС - Србија, Београд
Назив набавкеОбарање прехлађене магле
Референтни бројЈН/4000/0167/2024 ЈАНА 1184/2024

Појаснити шта је предмет набавке, да не испадне да неко продаје маглу. :)

Neka ventilacija, prilično sam siguran da ima veze sa rashlanim sistemom.

Vrh