Ciganerija svakako nije opravdan izraz na forumu koji može svako da pročita, a nije ni to jedini oblik omalovažavanja na forumu.Pa u pravu je za bar polovinu navedenih.
A ja baš malopre, paralelno sa forumom, čitam iskustva svetskih turista sa jednom od navedenih zemalja i mnogi kažu isto to, samo na politički korektne načine. Čak i neki koji žive u dotičnim zemljama potvrđuju i slažu se da je mnogo ciganisanja u njima odnosno među njihovim zemljacima. Ono, čak i svoje sugrađane deru i varaju. Čovek iz grada A u zemlji X piše kako ga njegov rođeni sugrađanin iz grada B vara, pljačka i pravi boodalom, jer je usled turizma naučen od malena da bude lenj, aljkav i nepošten. A prema strancima je naravno još gori.
Не поричем да има тога. Али коментар када се у за читаве народе и земље употреби реч ,,циганерија'' свакако изгледа као неки вид омаловажавања тих народа/ земаља.Pa ja sam baš nedavno doživeo nekoliko događaja koji se ne mogu opisati kao ništa drugo nego ciganisanje. Ili bezobrazluk, zaostalost, podmuklost, kako god ko voli.
A čak i sami Romi među sobom koriste termin ciganisanje za one koji se ponašaju kao divljaci i prevaranti.
I Srbi imaju termin "Srbenda" ili frazu "vidi ga tipičan Srbin". Ili kad kažemo ono čuveno "ovo samo kod nas ima" ili "ovo mora da je neki naš". I dobro, bože moj, nikom ništa.
Nema potrebe za tolikom političkom korektnošću i socijalnom pravdom. Evo svet praktikuje i forsira to zadnjih 10-15 godina i postao je samo još gore, bolesnije i nesrećnije mesto za život. Hajde za promenu da se malo fokusiramo na suštinu i korisnu kritiku nečijeg iskaza, a ne na semantiku i lažni bon-ton. Od "sve je super, svi su super, sve je u savršenom redu" mantre i mentaliteta nikad nikakva promena i evolucija neće proizaći.