[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731125#p731125:379ww10e je napisao(la):
Pasarela » Pet Apr 24, 2020 9:24 pm[/url]":379ww10e]Danas je skoro svaki drugi svetski broker ukinuo minimalni ulog, kao i provizije sve na minimum, ili ih potpuno ukinuo
Шта то тачно значи ? мислим, какав је то сигнал за трговце акцијама и берзу уопште.. ? мало појашњење за нас лаике ако може ? хвала.
[/quote]
To znaci da su svi americki i evropski brokeri zbog medjusobne konkurencije krenuli da ukidaju ili su potpuno ukinuli provizije prilikom kupovine/prodaje na berzi, govorim o akcijama. Tako npr sam izdvojio nekoliko brokera:
1.Interactive brokers LITE- nema min.ulog, nema provizije prilikom transakcija, moze samo u USA
1.1Interactive brokers PRO- nema min ulog, provizija je sledeca:
jedino sto si uslovljen da "odradis" provizije na mesecnom nivou ili placas neaktivnost:
20$ mesecno, ako imas nalog ispod 2000$, primer ako su provizije na mesecnom nivou 7$, moras da platis jos 13$
10$ mesecno, ako imas nalog iznad 2000$, primer ako su ti provizije 10$ ili vise, ne placas razliku za neaktivnost
3$ mesecno ako si mladji od 25 god
0$ ako imas preko nalog iznad 100000$
poenta je da ako pasivno ulazes, placaces svakog meseca nepotrebne penale za neaktivnost, dok za aktivne trgovce se isplati, i sto je najbitnije, jedino su mi oni potvrdili sa saradjuju sa Srbijom
ima tu jos nekih pravila, mozete ovde pogledati
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4969
2.TDAmeritrade- nema min.ulog, nema provizije prilikom transakcija, ne saradjuju sa Srbijom
3.eTrade- min ulog 500$, nema provizije prilikom transakcija, ne saradjuju sa Srbijom
4.Charles Schwab- min ulog 25000$, nema provizije prilikom transakcija
5.Degiro( holandija), provizija 0.004$ po akciji + 0.5$ po trgovini, ne saradjuju sa Srbijom
Zadnjih nekoliko meseci sam slao mailove svim tim brokerskim kucama kako bih se raspitao oko otvaranja naloga iz Srbije i jedino su mi iz Interactive Brokersa rekli da mogu da otvorim nalog iz Srbije, i to samo PRO verziju. Licno, za sada jos uvek trgujem samo na domacoj berzi, nase kuce imaju previsoke provizije za americku berzu, po 15-22$ po transakciji, a imam nameru u narednih godinu dana da kupujem akcije na americkoj berzi, pa ako neko ima jos neki savet za trgovinu iz Srbije, bilo bi dobro da napise, pa da uporedimo sta je najbolje za sve nas. Pozdrav i nadam se da sam bio od pomoci