Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Kolega, očigledno niste pratili na predavanjima...
Novčana masa je multiplikovana i ne održava gotov novac u opticaju, o kojem se ovde prica. Tj formula je primarni novac x monterni multiplikator = novčana masa, zar ne?
a98c42a8fbe74e750b2323ccc75e3379.jpg

Poslednji podatak iz Januara 2020, je 198 milijardi dinara gotovog novca u opticaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=720278#p720278:3oeij4sd je napisao(la):
vradovic » 24 Mar 2020 06:30 am[/url]":3oeij4sd]Mislim da ce market da skoci privremeno tj da ide pravi "bull trap" gde ce mnogi da se ponadaju da se sve vraca u normalu vrlo brzo.

oops :) opet win.
Sad kad se iznivelisalo ovim stimulansom koji je inace nenormalan sve zavisi od corona rezultata.

A sta ih sprecava da se jos stimulisu ?

Izgleda da su resili po svaku cenu da zadrze balon, a inflacija je u drugom planu.

Спречава их ризик да људи провале да је то све фушерај и онда пуца још ужасније - овде већ улазиш у зону где долар постаје толет папир јер га све државе одбаце истовремено

Da se ostatak svieta dogovori i kaze cao americkom dolaru pukli bi kroz par sati
I ovako pojedine drzave uveliko sklanjaju dolar ....

U Americi je prošle nedelje rekordan broj ljudi podneo zahtev za pomoć zbog nezaposlenosti
d679f407e978aafe28d5ab30bf89cdef.jpg

I danas stock market manje vise stagnira, ali u ako uzmemo u obzir da su U.S.A. upravo prestigle kinu po broju zarazenih :shock:
Mogu se ocekivati jos zesca pucanja za par nedelja. U zadnje dve krize sp i nasdaq su pali na oko 50% svoje vrednosi od pre pocetka krize, al sada imamo i novu komponentu - covid19... Videcemo, al mislim da necu kupovati nista dok sp500 ne ode ispod 2000. :?

Ни немој. Ово ће да их патоше. Покупујеш док је на дну, иди на све паре, и гледај како иде на месец. Мада нисам сигуран да ће се Американци опоравити од овога. Има да их патоше.

Vrlo moguce. Ja ocekujem da bude zaj****. Ne vidim trenutno ni jednu mogucnost zasto USA ne bi bila najpogodjenija drzava na planeti. Karantini su jako labavi svi setaju svuda. Mislim da ce biti veselo.

Ја МОЖДА улетим када удари дно, али нешто ми делује да се од Амера можемо опростити. Једино неке фирме које можда на неку фору опстану, у технолошкој сфери. Лепо да се новац одма ставља на Азију и ћао.

Криптовалуте ће исто скочити, сада падају јер јбг колико год се к**** ипак је то клађење и сви повадише новац, рано је да то заживи. Таман да се ускочи па је профит сигуран јер ће скок бити

Bas tako. Ako berzu zatvore kripto je uvek tu.

Iskreno vrlo je tesko proceniti gde je dno!

CrudeOil ispod $20 za barel. Prvi put od 2002. godine!

Sve je to kockanje sa profitom. Ja u berzu nikad ne bi ulazio kao laik ili tako sto sam procitao par stvari na internetu.

Za sutra ne predvidjam nista. Mesovit dan tj nit gore nit dole :)
~1% promena u vrh glave.

Dolar je dosta ojacao u odnosu na EUR sto je interesantno.
Ako neko misli da kriza proazi treba da ulece na UAL (trenutno $23 po akciji).

Mislim da ne prolazi kriza jos :D navikli smo na nagle padove ove godine, pa nam ovo izgleda relativno stabilno. Ako se ne varam, 2007 je trebalo 6 meseci da padne ovoliko. A insajderske informacije su da sve vise ljudi u USA ostaje bez posla, tek ce se osetiti drugi talas :p Mislim da ce biti jos crvenih meseci

Ostaju bez posla ali privremeno + sa ovim federalnim dodatkom masa ljudi ima iste pare ili cak i vece da sedi kuci i nista ne radi.

Pa stvarno si presmesan covece, Amerika ce da prestigne Srbiju, poredjenje svaka cast :D Samo sto ce ovde skoro svi radnici da se vrate sa privremenog layoffa, a u Srb? Procvetace ekonomija, al juce. Samo federalni dodatak je trenutno 600$ nedeljno + state. A za ovo samo 6 meseci mogu da dobijaju, bas je "glupo", u Srb bi dobili kobaju grande.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726086#p726086:djrpxnkz je napisao(la):
loyola » 10 Apr 2020 02:26 am[/url]":djrpxnkz]Pa stvarno si presmesan covece, Amerika ce da prestigne Srbiju, poredjenje svaka cast :D Samo sto ce ovde skoro svi radnici da se vrate sa privremenog layoffa, a u Srb? Procvetace ekonomija, al juce. Samo federalni dodatak je trenutno 600$ nedeljno + state. A za ovo samo 6 meseci mogu da dobijaju, bas je "glupo", u Srb bi dobili kobaju grande.

Previse generalizujes. Florida moze da se pozdravi sa ekonomijom, Las Vegas takodje a i na Waikikiju su smo beskucnici trenutno.
Neki delovi mozda vratice se nekad.... Za sada unemployment rate ide (po FED procenama) na 32% sto je zaista katastrofa.

Neke lokacije prednjace po broju nezaposlenih
Oregon
https://www.oregonlive.com/business/202 ... epens.html

Florida
https://www.floridaphoenix.com/2020/04/ ... -troubled/

https://www.usnews.com/news/economy/art ... hree-weeks

16 miliona zatrazilo finansijsku pomoc za nezaposlene sto je katastrofa a idemo na 47 miliona. Ovo je rekord ne u poslednjih 10-20 godina nego rekord svih vremena.

Poenta komentara je bila da nece samo sedeti i dobijati lovu, a zivot tece dalje ko pre :wink: ne da je Srbija bolja od USA i sl.

Ali ovo ce dovesti do daljeg usporavanja privrede, i jos grdje recesije. Mislim da tek pocinje.

vradovic":2iv0jfbi je napisao(la):
Unemployment se dobija samo 6 meseci posle toga nema vise.

Nije to samo 6 meseci, u Srbiji koja je više socijalna država nije ništa bolje.
Kod nas je 3 meseca za 5 godina staža, od 5 do 15 godina 6 meseci itd.

Vrh