Ма наравно, па и сама стратегија око за око је субоптимална, али даје равнотежу!
Чисто сам коментарисао зато што ми је још тада, када сам сазнао која стратегија у просеку даје статистички најбоље резултате на велики број понављања, било невероватно колико се то лепо слаже са тим неким библијским, архетипским моделима људског понашања. Боље од осталих, крени лепо, али опет реагуј реципрочно и одвраћајуће, мораш да будеш спреман да примиш батине (ту долазимо до онога што нисам раније шуо, рат и 3 генерације и бирање сигурности зарад губљења слободе, па то је ово што се данас дешава нашем народу), опраштај на крају ако друга страна покаже рацио! Као математички код за хендловање друштвених ствари (да не кажем природни закон) и сећам се колико сам био фасциниран још тада када сам до тог закључка дошао, зато нисам ни заборавио.
На крају то што предлаже као модел ту неку врсту великодушног око за око (10% више опраштања), капирам зашто је то у клипу предложено, има племениту намеру, стварање бољег света итд, али на крају имаш и то, резултује у распећу Христа, као кажњавање и експлоатација наивне доброте! Дакле математика ти показује да у просеку опстају најправеднији, а не најмилосрднији!
Онда се опет вратиш на текући правни систем и колико је непропорционалан (неравнотежан).