Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Visoka ti koncentracija u tehnološkom sektoru na oba equally weighted ETF-a. Just saying.

Ako možeš middle man-a da izbaciš (custodian-a NLB/Erste) zbog ne baš malih provizija.

Bilo bi dobro da sam otvoriš nalog na Interactive Brokers.
Kolika je razlika u proviziji npr za ulaganje 100.000 evra?

Ukoliko zanemarimo proviziju, da li postoje neke prednosti rada sa domaćim brokerom, pre svega u smislu potencijalnog nasledstva u budućnosti ili olakšanog rešavanja nesporazuma itd?

ae9Pn0b.jpg

Нисам знао где ово да ставим, није директно о инвестирању, али је блиско повезано. Углавном, укратко сажвакана пропаст запада која нам се дешава пред очима и која ће прогутати и нас.

Ако буде штете, дај живот за живот, око за око, зуб за зуб, руку за руку, ногу за ногу, опекотину за опекотину, рану за рану, модрицу за модрицу.

Ово ми је било назанимљивије у моделима, тако да сам и пре 20 година знао шта је најбоља тактика, око за око зуб, зуб, старозаветски! Дакле чак не ни ово 10% више опраштања, то је вероватно мало да би се послала порука да би се направило племенитије друштво, али то емпиријски није најбоље.

У ствари што сам старији, све више увиђам колико друштвењаци правници чине неправде и то називају неком просвећеношћу. бу******** ти пијан прође кроз црвено и одузме чланове фамилије, изволи твој је, ради шта хоћеш са њим, твоје је.

Ne bih rekao da empirijski nije najbolje već malo je verovatno. Ovu tvrdnju baziram na činjenici da se sve odluke koje se donose (u bilo kojoj sferi) su suboptimalne.

Video koji sam postavio je barem meni dalo odgovor na pitanje šta se sa nama kao nacijom desilo, da postanemo to što smo danas - "1 war produces 3 generations of controllable humans"... Kako moćna i istinita poruka.

Ма наравно, па и сама стратегија око за око је субоптимална, али даје равнотежу!

Чисто сам коментарисао зато што ми је још тада, када сам сазнао која стратегија у просеку даје статистички најбоље резултате на велики број понављања, било невероватно колико се то лепо слаже са тим неким библијским, архетипским моделима људског понашања. Боље од осталих, крени лепо, али опет реагуј реципрочно и одвраћајуће, мораш да будеш спреман да примиш батине (ту долазимо до онога што нисам раније шуо, рат и 3 генерације и бирање сигурности зарад губљења слободе, па то је ово што се данас дешава нашем народу), опраштај на крају ако друга страна покаже рацио! Као математички код за хендловање друштвених ствари (да не кажем природни закон) и сећам се колико сам био фасциниран још тада када сам до тог закључка дошао, зато нисам ни заборавио.

На крају то што предлаже као модел ту неку врсту великодушног око за око (10% више опраштања), капирам зашто је то у клипу предложено, има племениту намеру, стварање бољег света итд, али на крају имаш и то, резултује у распећу Христа, као кажњавање и експлоатација наивне доброте! Дакле математика ти показује да у просеку опстају најправеднији, а не најмилосрднији!

Онда се опет вратиш на текући правни систем и колико је непропорционалан (неравнотежан).

Vrh