Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

A psihologija ništa?
Meni najvažnija, da tako protumačim ko to stvarno zna, pa da ga kopiram. Kasnije ako bude trebalo ću da se usavršavam 😉
Da bi se osim samoukog učenja usavršavao trebaš pronaći i proceniti ko je stvarno dobar u tome i da ti bude mentor.
EDIT: I nije dovoljno da zna u teoriji, nego da ima rezultate u tome.

Ma, berza je sve više FOMO -> kupuj, FOMO -> kupuj, FOMO -> kupuj, ups preterali smo -> prodaj, FOMO -> kupuj...

Naravno da ima i ljudi koji to mnogo pametnije i stručnije rade.
Ali džabe kad ima dovoljno idiota koji funkcionišu po onom gore principu da mogu dovoljno jako i dovoljno dugo da pumpaju neku šačicu akcija, pa ćak i ako imaš fantastične (i realne) procene ispadne da underperformuješ.

Ma, berza je sve više FOMO -> kupuj, FOMO -> kupuj, FOMO -> kupuj, ups preterali smo -> prodaj, FOMO -> kupuj...

Naravno da ima i ljudi koji to mnogo pametnije i stručnije rade.
Ali džabe kad ima dovoljno idiota koji funkcionišu po onom gore principu da mogu dovoljno jako i dovoljno dugo da pumpaju neku šačicu akcija, pa ćak i ako imaš fantastične (i realne) procene ispadne da underperformuješ.
I za taj FOMO treba analiza itd...
Slažem se da ima špekulacija pumpanja neke akcije, ali i tu treba neka analiza. I ono čuveno kada kupiti a kada prodati.
Meni je još u srednjoj drugarica pričala kako se pumpaju razne slike od nekih autora, kako bi dobile na vrednosti i reputaciji slikara da bi ih kasnije naravno zbog toga nekom prodali.
Mislim da ću tek za godinu-dve ozbiljnije krenuti da ulazim u sve ovo. Već su mi neki članovi ovde davali savete i da kažem pomoć u ovome i tu bih se zahvalio, ali jednostavno sada nemam vremena.
Za početak sam hteo od dve medjunarodne korporacije sa kojima poslujem da uzmem neke akcije, pošto sam tu upoznat sa direktorima i njihovom upravom za Srbiju koji deo bonusa dobijaju kroz te akcije kao i zaposleni. Tu poznajem plan širenja i strukturu firme godinama i njihov dalji plan kako u Srbiji tako i globalno, a tako volim da ulazim u nešto. Tu ću malo da uložim čisto da iskusim u praksi i kao jedan od njihovih stalnih saradnika.
A za ozbiljnije učenje korporacija i dunkcionisanje svega, firmi i globalno tržište osim S&P 500, Tesle, Googla, Microsofta ne bih ulagao bez ozbiljnijeg znanja i učenja i poznanstva sa ljudima koji se samo time bave i to istražuju i da mi lično pokažu.
Mislim da mi je najveća zarada procentualno bila kada sam iz zezanja zbog Ilon Maska i moje procene FOMO efekta kupio Shiba kripto coin za čini mi se 200eur i prodao ga za 2000eur(i to slučajno taj dan posle nedelju dana ne otvaranja Binance vidim sumu), odmah sam neko zimovanje rezervisao da to tada proslavim 😉

Za početak sam hteo od dve medjunarodne korporacije sa kojima poslujem da uzmem neke akcije, pošto sam tu upoznat sa direktorima i njihovom upravom za Srbiju koji deo bonusa dobijaju kroz te akcije kao i zaposleni. Tu poznajem plan širenja i strukturu firme godinama i njihov dalji plan kako u Srbiji tako i globalno, a tako volim da ulazim u nešto. Tu ću malo da uložim čisto da iskusim u praksi i kao jedan od njihovih stalnih saradnika.
Ne znam šta i koliko informacija dobijaš, pazi da ne uletiš u insider trading (mada verujem da su to neke male cifre, ne znam koliki bi jurili nekog u Srbiji za to)

Ne znam šta i koliko informacija dobijaš, pazi da ne uletiš u insider trading (mada verujem da su to neke male cifre, ne znam koliki bi jurili nekog u Srbiji za to)
Ma jok. Jednostavno znam te firme i poslujem godinama sa njima i svako može pratiti njihove vrednosti akcija. Samo eto ja volim da ulažem kada znam lično tog nekog i sa kime već saradjujem na drugim poslovima.

Kakav je proces u slučaju smrti pojedinca koji poseduje obveznice/akcije itd...
Da li se to automatski prebacuje i obaveštavaju članovi o tim akcijama, ETF-ovima?
Da li mora pre toga da se nešto odradi, potpiše, napravi neki dokument i gde se to overava, da li to sve odrade brokeri?

Da li se to automatski prebacuje i obaveštavaju članovi o tim akcijama, ETF-ovima?
Da li mora pre toga da se nešto odradi, potpiše, napravi neki dokument i gde se to overava, da li to sve odrade brokeri?
Оставинска расправа ако није никога овластио.

Деда ми је умро пре 10-так година и на првој оставинској расправи сам споменуо да има акције. Рекла је судиница да, када набавимо доказ о поседовању акција, да поднесемо захтев за нову оставинску расправу да би се акције и доделиле. Тако сам и урадио. Од ондашње Агенције за приватизацију, ако се не варам, добио сам потврду које акције деда поседује и покренуо нову оставинску расправу да би те акције биле додељене наследницима.

Хартије од вредности улазе у заоставштину оставиоца и ту нема претеране расправе.

Ако се акције купују преко страног брокера, обавезно оставити било какав траг наследницима како би знали да потражују.

На сва друга питања могу одговорити судије, тј. нотари код којих се води оставинска расправа.

images(2).jpg

Jeste. 😁 Čak koliko znam, Amerika je mesto gde je među prvima zabranjen.

Ali uvek ima deo njih koji se provlači i koristi ga nekažnjeno.

I za onu Nensi Pelosi kažu da se omastila od insajderskih trgovina.

Uvek neugodni Congress trade. Ima jedan like zove se quiver quant na IG prati trgovanje kongresmena i prati njihova portfolija. Bilo bi lepo napraviti neki tracker koji će da prati predloge zakona i ciljati grane industrija kojima zakon pogoduje.

Opšta sprdnja. Može im se. A ti kmete radi.

Ko voli ima i NANC ETF (Unusual Whales Subversive Democratic Trading ETF), ali mislim da sad nije period za njega.

Vrh