Ma, berza je sve više FOMO -> kupuj, FOMO -> kupuj, FOMO -> kupuj, ups preterali smo -> prodaj, FOMO -> kupuj...
Naravno da ima i ljudi koji to mnogo pametnije i stručnije rade.
Ali džabe kad ima dovoljno idiota koji funkcionišu po onom gore principu da mogu dovoljno jako i dovoljno dugo da pumpaju neku šačicu akcija, pa ćak i ako imaš fantastične (i realne) procene ispadne da underperformuješ.
I za taj FOMO treba analiza itd...
Slažem se da ima špekulacija pumpanja neke akcije, ali i tu treba neka analiza. I ono čuveno kada kupiti a kada prodati.
Meni je još u srednjoj drugarica pričala kako se pumpaju razne slike od nekih autora, kako bi dobile na vrednosti i reputaciji slikara da bi ih kasnije naravno zbog toga nekom prodali.
Mislim da ću tek za godinu-dve ozbiljnije krenuti da ulazim u sve ovo. Već su mi neki članovi ovde davali savete i da kažem pomoć u ovome i tu bih se zahvalio, ali jednostavno sada nemam vremena.
Za početak sam hteo od dve medjunarodne korporacije sa kojima poslujem da uzmem neke akcije, pošto sam tu upoznat sa direktorima i njihovom upravom za Srbiju koji deo bonusa dobijaju kroz te akcije kao i zaposleni. Tu poznajem plan širenja i strukturu firme godinama i njihov dalji plan kako u Srbiji tako i globalno, a tako volim da ulazim u nešto. Tu ću malo da uložim čisto da iskusim u praksi i kao jedan od njihovih stalnih saradnika.
A za ozbiljnije učenje korporacija i dunkcionisanje svega, firmi i globalno tržište osim S&P 500, Tesle, Googla, Microsofta ne bih ulagao bez ozbiljnijeg znanja i učenja i poznanstva sa ljudima koji se samo time bave i to istražuju i da mi lično pokažu.
Mislim da mi je najveća zarada procentualno bila kada sam iz zezanja zbog Ilon Maska i moje procene FOMO efekta kupio Shiba kripto coin za čini mi se 200eur i prodao ga za 2000eur(i to slučajno taj dan posle nedelju dana ne otvaranja Binance vidim sumu), odmah sam neko zimovanje rezervisao da to tada proslavim