Šta je novo?

Fauna Beograda

Slavim svetog Martina, valjda ce me zastiti.
 
Од како се врши вакцинација дивљих звери против беснила из ваздуха популација шакала је веома порасла у целој земљи. Плус отпади свуда иду у прилог томе.
 
Пронађен поскок у Булевару деспота Стефана!

Отровна змија пронађена у центру Београда
Среда, 19.10.2022. у 16:31
Змија отровница поскок пронађена је у Булевару деспота Стефана у центру Београда, јавио је РТС. Екипа „Зоохигијeне” однела је змију отровницу у Зоолошки врт, где је привремено смештена.
https://www.politika.rs/scc/clanak/521611/Otrovna-zmija-pronadena-u-centru-Beograda)
 

Екипе ЈКП „Ветерина Београд” збринуле повређену животињу


Служба комуналне зоохигијене ЈКП „Ветерина Београд” дуги низ година у сарадњи са нашим суграђанима, али и са многобројним удружењима долази у помоћ онда када је животињама то потребно, саопштили су из овог комуналног предузећа.

Овог пута екипа Службе комуналне зоохигијене добила је позив од еколошког удружења грађана „Еко-Панчевачки рит” ради збрињавања повређеног лабуда који је залутао са свог природног станишта.

Ова хумана акција одиграла се прошле недеље у Ковилову, где је повређени лабуд збринут од поменутог удружења, а по доласку екипе ЈКП „Ветерина Београд” одведен је у једну од ветеринарских амбуланти. Птица је примила адекватну помоћ и повреда је успешно санирана, због чега је на даљи опоравак послата у Зоолошки врт у Београду, након чега ће бити враћена у своје природно станиште.

Свакодневна сарадња са грађанима и удружењима, као што је „Еко-Панчевачки рит”, помаже Служби комуналне зоохигијене у обављању свих активности које су кључне за добробит животиња града Београда. На тај начин заједничким снагама доприноси се изградњи безбеднијег, хуманијег и бољег друштва, наводи се у саопштењу.

 
Da li ste videli ogromna jata galebova koji cirkulisu oko Luke Beograd?
Mogu se videti ujutru i predvece, na potezu Luka Beograd - Cara Dusana.
Na zalost, njihovo staniste bice unisteno izgradnjom stanova u luci i prostoru linijskog parka.
 
stepska lisica.jpg
 
Bilo je i ranije ovo. Negde sam pročitao da je okolina Stepe njihovo prirodno stanište, a da su zbog nedostatka hrane, počele da obilaze i kontejnere po naselju.
 
Ништа чудно, с обзиром на зелену дијагоналу ливада, њива, башта и шумарака која иде од преко пута тог насеља до иза ВМЛ.
 
London je prepun lisica... dok sam tamo živeo sam ih obožavao. Nema ništa lepše nego da imaš susret sa lisicom kad se vraćaš iz grada kasno uveče. Ili kad kreneš ujutru na posao. Uvek sam mislio da ih Beograd nema zbog velikog broja pasa lutalica.
 
Zimovalište malog vranca (Mcrocarbo pygmeus) na Savi, u blizini toplane i brodogradilišta u Novom Beogradu, proglašeno je za zaštićeno područje i stanište.


ZS%20Zimovali%C5%A1te%20malog%20vranca.jpg
 
Preneću i na ovu temu

"Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će ubuduće na obali Save u Beogradu biti dozvoljeno postavljanje splavova na Savskom šetalištu, kao i u Zemunu preko puta Ratnog ostrva, dok "između Brankovog mosta i Ušća neće biti ništa"."

Preko puta VRO je uglavnom opština Novi Beograd kojim je do skora on šefovao, a jednim veoma malim delom - Zemun :)
Izgleda da dr. Šapić nije upoznat da prilikom visokog vodostaja Dunava VRO često bude poplavljeno i da divlje životinje koje tako žive preplivavaju na novobeogradsku stranu spašavajući goli život (divlje svinje su najkrupnije pa nih i viđamo). Čisto sumnjam da je gradonačelnik razmišljao o tome.
 
Vrh