Šta je novo?

Expo 2027

Vidim da su mnogi odmah skočili na mene, pa umesto jedan po jedan, da odgovorim uopšteno.

Razumem ja opoziciju velikim projektima, tipa izgradnja železnice koja će uništiti ekosistem i slično. Tu ima različitih mišljenja.

Ono što ne razumem je pisanje STRANCIMA i stranim organizacijama zarad sabotiranja projekta. U redu je da se mi ne slažemo unutar države i da se prepiremo (ako je konstruktivan dijalog), ali nije u redu da dozivamo strance u pomoć ili da ih ložimo protiv naše vlasti kakva god bila. Treba sami da je menjamo iznutra.

Otkazivanje Ekspoa bi samo donelo štetu državi jer bismo ne samo izgubili novac, već potvrdili tu lošu sliku koju većina ionako ima o nama.

A što se tiče BNV:

Niko, ali niko, od stranaca sa kojima sam do sad bio u Srbiji nije ništa loše rekao o tom delu grada.

Čak šta više, svi su bili oduševljeni tim delom grada jer većina njih očekuje da vidi samo raspale socijalističke blokove. I onda kad vide nove zgrade koje su održavane, bez grafita, sa lepim travnjacima, itd. ne uklapa im se u sliku koju su imali o Srbiji.

Jedini razlog zašto je strancima to pozitivan utisak a domaćima negativan je zbog lokalne politike u koju oni ne zalaze. Teško je biti objektivan o nekom projektu kad iza njega stoji tvoj najveći politički protivnik.

A priče o korupciji su verovatno tačne i njih ne sporim. Jedino ne vidim kako bi otkazivanje Ekspoa smanjilo korupciju u Srbiji. Jedini način da se smanji korupcija u Srbiji je kroz obrazovanje i to bi trajalo decenijama.
BNV

Normalno da se strancima sviđa nešto što je čisto i novo.
Isto tako je normalno domaćima dok sve to plaćaju a njihove ulice, njihovi parkovi, njihove fasade izgledaju ko Kandahar.
Tu je i sav problem sa BNV od početka. Jer su lex specijalisima alocirani resursi grada I države za potrebe manjine (bogate).

Oko Ekspa. Što te toliko tangira pisanje strancima?
Stranci su ti koji su dali organizaciju, stranci su ti koji mogu i da oduzmu. Neće se sigurno pisati meni ili tebi u vezi toga.

A to što smeta što se piše strancima je ili kompleks niže vrednosti, kao šta će stranci misliti o nama ako iznosimo probleme van kuće. Ili je direktna podrška vlasti koja taj argument vidi kao nešto pozitivno (neiznošenje problema) I na taj način da se manji otpor samom projektu.

Otkazivanje samog Expa naravno da ima smisla. Još smo u 2025. Pare koje planiraju da pokradu još nisu ni približno pokrali. A da li će ostati neke hale nezvršene (koje nikom ne trebaju) ili neki stadion ostati nezavršen (koji isto nikom ne treba. Pogledati kako se koriste novoizgrađeni stadioni po Srbiji kao i ostala dva najveća stadiona u Beogradu) je apsolutno nebitno. Jedina razlika između tih nezavršenih i završenih objekata je u količini para koje će pokrasti i površini zemljišta koje će na Sajmu pretvoriti u stanove (opet krađa).

Otkazivanje Ekspoa bi samo donelo štetu državi jer bismo ne samo izgubili novac, već potvrdili tu lošu sliku koju većina ionako ima o nama.

Да ли је већа штета отказивање експа, или тренутно пуштање објеката без употребне дозволе како би се процеси убрзали заједно са кулирањем заштите водоизворишта од стране извођача?

Поштовање закона, земља и вода су од животне важности за сваког појединца. То угрожавати зарад којекаквог мега вашара је чиста деструкција.

Strance sam tu samo koristio kao neko merilo objektivnosti jer nisu vezani za lokalnu politiku.

Naravno da ne treba da gradimo za strance, ali takođe je suludo reći da ako su svi delovi Beograda u raspadu, treba i ovaj da bude.

Mora se od nečega početi. Neki deo mora početi da bude pristojniji pa će se to onda možda proširiti i na ostale. Ljudi vide kako to može uredno da bude pa se onda možda i organizuju da srede svoje zgrade.

Da se razumemo, nisu ostali delovi Beograda u raspadu zbog bilo koje vlasti, već zbog svih vlasti unazad decenijama i stanovnika grada zajedno.
Apsolutno ne treba da bude raspad, to je bio prostor sa ogromnim potencijalom i treba da bude uređen. Moje pitanje je zašto ostatak Beograda naprasno izgleda kao da se raspada? Evo Banovo Brdo gde sam se doselio se bukvalno raspada u poslednjih nekoliko godina. Čistoća, zelenilo, i ostale službe ne postoje više, borim se po 2 nedelje da čiste parkić za decu. Čiste ljudi svoje ulaze i zgrade više nego što mislite, daleko je to od nekog savršenstva ali je prisutno. Problem je što se očigledno očekuje da plaćaju porez i da čiste javne površine.

Rekao bih da centralne opštine jesu većim delom u raspadu zbog lošeg rada javnih službi. Sećam se kad je SNS došao na vlast u Beogradu da sam komentarisao kako je grad čistiji i sređeniji. Danas skoro bilo gde da odem gomila đubreta, trava ne postoji, trotoari uništeni, itd. Nisu se ljudi naprasno promenili za 5 godina, nego ova populistička vlada sa jedne strane ne kažnjava NIKOGA za bacanje đubreta, ilegalno parkiranje, uništavanje javne imovine itd. jer su populisti i to ih ne zanima. Sa druge strane zaposleni javnih preduzeća više idu na mitinge nego što rade svoj posao.

Edukacija stanovništa se nažalost vrši represijom zvanom kažnjavanje prekršaja. To se kod nas nikad neće desiti jer je njima cilj da što duže budu na vlasti a ne šta je dobro za zajednicu.

Apsolutno ne treba da bude raspad, to je bio prostor sa ogromnim potencijalom i treba da bude uređen. Moje pitanje je zašto ostatak Beograda naprasno izgleda kao da se raspada? Evo Banovo Brdo gde sam se doselio se bukvalno raspada u poslednjih nekoliko godina. Čistoća, zelenilo, i ostale službe ne postoje više, borim se po 2 nedelje da čiste parkić za decu. Čiste ljudi svoje ulaze i zgrade više nego što mislite, daleko je to od nekog savršenstva ali je prisutno. Problem je što se očigledno očekuje da plaćaju porez i da čiste javne površine.

Rekao bih da centralne opštine jesu većim delom u raspadu zbog lošeg rada javnih službi. Sećam se kad je SNS došao na vlast u Beogradu da sam komentarisao kako je grad čistiji i sređeniji. Danas skoro bilo gde da odem gomila đubreta, trava ne postoji, trotoari uništeni, itd. Nisu se ljudi naprasno promenili za 5 godina, nego ova populistička vlada sa jedne strane ne kažnjava NIKOGA za bacanje đubreta, ilegalno parkiranje, uništavanje javne imovine itd. jer su populisti i to ih ne zanima. Sa druge strane zaposleni javnih preduzeća više idu na mitinge nego što rade svoj posao.

Edukacija stanovništa se nažalost vrši represijom zvanom kažnjavanje prekršaja. To se kod nas nikad neće desiti jer je njima cilj da što duže budu na vlasti a ne šta je dobro za zajednicu.

Ispada sad da se Beograd raspada od kad se gradi BNV. Treba biti objektivan.

Ne znam kakva je situacija na Banovom Brdu, ali kao neko ko nije iz Beograda a dolazio je u njega od 80tih godina pa do sada, meni nikad Beograd nije bio manje raspadnut nego što je sada.

Slike koje imam iz Beograda u glavi iz kasnih 80tih su sive, čađave zgrade i barake na sve strane. Iz 90tih su kiosci i ulični prodavci. A narod je parkirao po trotoarima od kad znam za sebe.

Iako je i dalje stanje jako loše, sve one zgrade koje su nedavno dobile nove fasade ranije nisu menjanje decenijama. Ipak se vidi pomak, iako je veoma mali i nedovoljan.

Mislim da je teza da se Beograd raspada jer se BNV održava (ili pak da bi se samo on održavao) nečuvena.

Ispada sad da se Beograd raspada od kad se gradi BNV. Treba biti objektivan.

Ne znam kakva je situacija na Banovom Brdu, ali kao neko ko nije iz Beograda a dolazio je u njega od 80tih godina pa do sada, meni nikad Beograd nije bio manje raspadnut nego što je sada.

Slike koje imam iz Beograda u glavi iz kasnih 80tih su sive, čađave zgrade i barake na sve strane. Iz 90tih su kiosci i ulični prodavci. A narod je parkirao po trotoarima od kad znam za sebe.

Iako je i dalje stanje jako loše, sve one zgrade koje su nedavno dobile nove fasade ranije nisu menjanje decenijama. Ipak se vidi pomak, iako je veoma mali i nedovoljan.

Mislim da je teza da se Beograd raspada jer se BNV održava (ili pak da bi se samo on održavao) nečuvena.
Ne znam šta da ti kažem, ja kao neko ko živi u Beogradu od rođenja se osećam neprijatno u svom gradu. Istina nisam dovoljno star da bih se sećao 80ih i 90ih, ali jesam dovoljno star da se sećam sve od kasnih 2000ih pa do sada. I iskreno po meni nikad nije bilo gore živeti u Beogradu, a to je sentiment koji deli 95% moje okoline. Prljavo, zapušteno, bez komunalnog reda.

Da, kad nisi iz Beograda pa odeš na par bitnijih mesta, sve deluje da cakli, a kad živiš ovde, pa prolaziš kroz taj "manje elitni" deo Beograda, utisak je užasan. I to ne merim fasadama, nego najobičnijim uslugama. Do neke 2021-22 ulice su češće čišćene, kante pražnjene, po mojoj prijavi većina rupa sanirana jako brzo, čak je i pauk odnosio vrlo brzo nakon poziva. Danas ni traga tome, pa doživljavam da ulica oko OŠ bude prepuna đubreta, i kante da prelivaju đubretom, jer nijedna služba nije 2 nedelje došla da očisti. Doživljavam da pauk samo prođe pored vozila parkiranog na pešačkom ispred ulaza u OŠ i da deca idu po putu jer trotoara nema. Da je uveden "dinamički" red vožnje, što znači da kad kreneš negde prekrstiš se da će da dođe neki bus, jer reda vožnje više nema. Da su nam parkovi zapušteni, prljavi, puni smeća, i to vidim slike iz svih beogradskih opština.

Drago mi je da vi kao turisti uživate kad dođete i pravac u Galeriju, ili eventualno Beton Halu, ali mi stanovnici ovog grada se generalno osećamo sve više kao građani drugog reda. Opet to je moj utisak, i utisak moje okoline (kolega, prijatelja, rodbine) a čini mi se i utisak dobrog dela članova ovog foruma.

Iz te perspektive je meni Ekspo bacanje novca, jer je Bogu iza nogu, jer većina Beograđana neće ni otići tamo, a priliv novca koji će generisati je upitno da li će opravdati troškove. Šta više, rekao bih da nam je neminovna sudbina Lisabona, samo što je njima Expo bio bliže centralnom delu Lisabona, pa su uspeli da konvertuju u nešto korisno. Pre bih da ne lomim noge po razrovarenim trotoarima, da nam deca imaju toalet papir i sapun u školi, da bolnice imaju potrebni potrošni materijal a ne pacijenti da donese svoje lekove, da imamo funkcionalan gradski prevoz, da sva naselja imaju kanalizaciju, da recikliramo otpadne vode a ne da ih samo puštamo niz Dunav, itd. U te silne milijarde dosta bi moglo da se reši. Na kraju dana jedna Ljubljana ili Zagreb privuku isti broj turista kao Beograd, a nisu epicentar ex-Yu turizma. I nemaju neke grandiozne projekte, ili skokove u budućnost. 3 meseca Ekspoa neće učiniti Beograd privlačnijim za redovne turiste, a grad nam je već na ivici bankrota pa je pitanje kako će se sve to održavati kad prođe prada budućnosti.

Promocija drzave u svetu i poboljsanje reputacije. Veliki dogadjaji su savrseni za tako nesto.
Zbog svog posla uvek sam u kontaktu sa strancima i verujte mi mnogi misle da je kod nas rat i da nemamo sta da jedemo. Taj stav je los za turizam i treba ga promeniti. Sto vise turista, to vise novca u drzavi.
Како се промовише држава са ЕХПО? Како се диже репутација? Трамп је рекао да смо ове године замало заратили, тако са твоји страни контакти нису пуно погрешили.

Зашто би туристи дошли на наш ЕХПО?

BNV ne bi trebalo da utiče na održavanje ostatka grada, čak naprotiv tih milijardu stanova bi bar kroz porez trebalo da plate održavanje tog kraja, a verovatno i više od toga.
Samo se to ne dešava, već grad apsolutno jeste u mnogo gorem stanju nego pre 5 godina, a u mnogom stvarima (i to potpuno nepotrebno) i gorem stanju u nego 80tih, pa čak i 90tih (neke stvari su svakako bolje nego 90tih, ali to i nije neko dostignuće).

Tačno je i to da su fasade na prometnim pravcima našminkane, ali pogleaj malo na šta liče već bočne ulice.
Ona kopanja koja vidiš kad dođeš? Vidiš, to je stalno tako, na tim istim mestima. Kao da su ti majstori u vojsci nešto zasrali, pa ih šalju da ceo dan kopaju za zatrpaju istu rupu, i onda sve ponovo.

Kad već pričamo o stranim turistima u Beogradu, ja ne znam kakvu sliku oni dobiju o ostatku grada kad u najstrožem centru grada, delu grada koje turisti najviše posećuju, u Knez Mihajlovoj ulici i okolnim ulicama koje su pretvorene u pešačke zone, na svakom koraku postoje polomljene granitne ploče ili loše ugrađene ploče koje se klimaju, i na kojima se može uganuti članak bez problema ako se ne gleda gde se gazi.
I to tako stoji već godinama, i svake godine je sve gore, a popravku tih ploča može da uradi ekipa majstora za par nedelja i desetak hiljada evra kao trošak za gradski budžet, ali se ne radi jer je to premalo za ugradnju. Navikli da se ugrađuju za milione pa se ni ne cimaju za par hiljada evra.

Poslednja izmena:
Pa osećaj im je kao i većini drugij turista iz sređenih zemalja - da su došli u zoološki vrt. U neki Kusturičin real-life Underground. ☺️

Još ako su i oni neugledni falš trubači u Knezu pa zasviraju neku... ma pravi mali Underground theme park. 👌☺️

Vrh