Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886320#p886320:2ashuscl je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Oct 2021 04:53 pm[/url]":2ashuscl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886318#p886318:2ashuscl je napisao(la):
Zuma » Pon Okt 04, 2021 5:52 pm[/url]":2ashuscl]
To nisu retorička pitanja. Pitao si šta se saznalo, pa sam to i odgovorio. Na osnovu njih se o svim tim stavkama može zaključiti više nego bez podataka i grafika. To JESTE dodatno znanje.
Pa nisi odgovorio. Samo si na pitanje odgovorio pitanjem. To nije odgovor. Štaviše, to je česta tehnika ljudi koji nemaju odgovor.
Odgovorio sam u kojim su oblastima podaci i grafici omogućili da znamo više nego što smo mogli znati pre njih. To je dovoljan odgovor zašto su korisni.

Ako sada zahtevaš i ponavljanje detaljnog opisa svakog od tih "viškova saznanja", to je bukvalno nemoguće. Time se bave ne desetine nego stotine poruka. Verovatnoće nisu sigurne, pa da je moguće nešto vrlo kratko i odsečno reći. Bilo bi potrebno ponovno detaljno opisivanje zašto nešto sada izgleda verovatnije od nečeg drugog, pod kojim ulovima to važi, i zatim šta je sve JOŠ moguće sa istim podacima, iako možda sa manjom verovatnoćom. Čak su i svi naučni radovi takvi, a kamoli forumske poruke. To fizički nije moguće ponovo izvesti, a nije ni potrebno za odgovor na pitanje.

A pogotovo što apsurdno uopšte objašnjavati da su podaci nešto korisno.

Aha, znači hoćeš na teži način. Dobro, ajde da vidimo...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886311#p886311:2u4i4bdk je napisao(la):
Zuma » Pon Okt 04, 2021 5:35 pm[/url]":2u4i4bdk]
1) Hoćeš da kažeš da je bolje ne znati kako se kreće epidemija?
2) Kakve posledice imaju razne odluke, skupovi, koncerti, izbori ...
3) Koji je procenat hospitalizacije? Koliko ima onih u bolnici? Koliko se brzo to menja? Da li to znači da će još neka bolnica uskoro morati da pređe u kovid režim, i da tako još bolesih od drugih bolesti neće imati pristup?
4) Ili koja je smrtnost?
5) Ili kakav je trend promene u talasima? Šta nas verovatno čeka sutra?
6) Ili da li se podaci falsifikuju? Koji deo mrtvih se računa?
7) Ili kakve efekte ima vakcina?
8) Ili šta je promenio Delta soj?
9) Hoće li se ponoviti prošla jesen i zima?
1) To već svako ima dostupno na WorldOmeter ili nekom od domaćih sajtova koji vodi evidenciju. Dake, ništa novo.
2) Katastrofalne. I to već znalo bez vaših grafika i analiza.
3) Novinski članci i portali već pišu o tome i vode evidencije. Dakle, ništa novo.
4) 3%. Još jedno ništa novo.
5) To ne može niko na ovom svetu da zna, pa ni ti. Ma koliko sebe ubeđivao u suprotno.
6) To ne možemo sa sigurnošću da znamo ni ti ni ja ni bilo ko. Mada, prethodna iskustva i istorija nam govore da tajne u društvima kao što su Srbija ne opstaju dugo, te da bi falsifikovanje i zavera države da prikriju 30.000 mrtvih od Kovida, jako brzo isplivale na površinu. Dakle, još jedno ništa novo.
7) Da u zavisnosti od proizvođača i tipa vakcine spreči taj i taj procenat ljudi da završe na respiratoru ili umru. Dakle, ništa novo.
8 ) Koliko vidim sa podataka WorldOmeter odnosno Johns Hopkinsa - globalno ama baš ništa. Dakle, ništa novo.
9) Pa, hoće li? Koliko još treba da zagazimo u tu jesen i zimu da bi ti imao odgovor na to pitanje?

Bender Rodriguez":18wx03oa je napisao(la):
A šta ste vi tačno zaključili iz tih grafika što se do sada nije znalo, ako smem da pitam?

Sem da država vrši zaveru i krije 30.000 mrtvih od Kovida. Ok, još nešto pored toga?
Pa država ne vrši nikakvu zaveru. Sami Batut i zavod za statistiku su dali podatke za deo 2020te. Jedino što nikako da koriguju ovaj broj koji se objavljuje svakog dana.

Dakle, državni organi su objavili podatke da je u ograničenom periodu 2020 od kovida umrlo nekog 12 hiljada ljudi. Dok je da druge strane isto zvanični ukupan broj od početka pandemije oko 9000. Tih 30,000 je bazirano na daljim kvartalnim podatcima o broju umrlih.

Pa zašto onda svuda, pa i na sajtu Johns Hopkins ne stoji 30.000 umrlih od Kovida u Srbiji?

Zanima me da li mislite da je ovaj pad realan. ZUmini grafici predskazivali su rast, a mi navodno imamo pad (od 8600 slucajeva pre neki dan do 5900 danas).
Hvala!

I grafici temperatura za mesec oktobar u prethodnih nekoliko godina predskazivali su da će današnjeg dana biti ispod 10 stepeni. Pa eto, danas bilo 25.

Šta, padovi ne smeju da se dese? Oscilacije nisu moguće? Ljudi, gde živite vi? I zašto ne počnete da predviđate kretanja berzi, vrednosti kriptovaluta, ishode sportskih događaja...? Mislim po vama ispada da se uz dovoljno grafika i brojki sve može predvideti. Pa hajde onda, predvidite.

Evo, zanima me cena zlata za dve godine. Evo podataka za zadnjih 100 godina.. Ajde recite mi kakva će mu biti vrednost za dve godine. Hvala!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886338#p886338:a39wcnf9 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Oct 2021 05:40 pm[/url]":a39wcnf9]Pa zašto onda svuda, pa i na sajtu Johns Hopkins ne stoji 30.000 umrlih od Kovida u Srbiji?
Zato što su u pitanju tri različite vrste podatka o broju žrtava.

- Višak smrti su procene ukupnog broja viška umrlih od svih razloga, dakle ne samo od korone nego i od poremećaja ZBOG epidemije korone.
- Procene stvarnog broja stradalih samo od korona virusa su drugo.
- Izveštaji zvaničnog broja stradalih samo od korona virusa su treće.

John Hopkins, Worldometar i slični obično objavljuju podatke zvaničnog državnog tela određene države. Dok zvanično državno telo ne promeni broj ne menjaju ni oni. Mislim da to ne važi samo kod neuređenih država gde zvanični podaci ili ne postoje, ili su sasvim očigledno krajnje nepouzdani.

Drugi sajtovi objavljuju višak smrti. Recimo ovaj

https://elifesciences.org/articles/69336

Ok. A ti bi šta, da se i oni što su se zakucali u banderu u Ustaničkoj vode kao da su umrli od Kovida?

Bender Rodriguez":1a1oqgcv je napisao(la):
I grafici temperatura za mesec oktobar u prethodnih nekoliko godina predskazivali su da će današnjeg dana biti ispod 10 stepeni. Pa eto, danas bilo 25.

Šta, padovi ne smeju da se dese? Oscilacije nisu moguće? Ljudi, gde živite vi? I zašto ne počnete da predviđate kretanja berzi, vrednosti kriptovaluta, ishode sportskih događaja...? Mislim po vama ispada da se uz dovoljno grafika i brojki sve može predvideti. Pa hajde onda, predvidite.

Evo, zanima me cena zlata za dve godine. Evo podataka za zadnjih 100 godina.. Ajde recite mi kakva će mu biti vrednost za dve godine. Hvala!

Uz dovoljno podataka sve se predvideti. Samo je poenta u našoj mogućnosti obrade istih. Pa tako kao što si naveo za vreme, za narednih par sati može da se predvidi sa 99,9% tačnošću, za naredna 3 dana sa 95% i 7 dana sa 90%, I tako dalje.

Isto važi i za zlato, berzu, sport, šta god hoćeš. I postoje ljudi koji su sposobni da obrade te informacije bolje od drugih, samo što su to milijarderi, direktori raznih fondova, i ne pišu na forumu (ok, možda vradovic piše).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886349#p886349:77eky010 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Oct 2021 06:18 pm[/url]":77eky010]Ok. A ti bi šta, da se i oni što su se zakucali u banderu u Ustaničkoj vode kao da su umrli od Kovida?
Ne, naravno. Više puta sam naglasio da iz izveštaja državne komisije za reviziju broja smrti ispada da negde oko 3/4 od tih 28.000 (do 30.000) otpada na stvarno umrle od kovida (dakle 21.000), a 1/4 na one koji su umrli zbog epidemije (a ne OD virusa, oko 7.000), dakle od drugih bolesti zato što nisu mogli do lekara ZBOG epidemije kovida. Pa se zna koji su koji.

Višak smrti se međutim ponekad uzima kao PRAVI indikator ukupnog broja žrtava EPIDEMIJE jer obuhvata i one stradale zbog toga što nismo uspeli da "zaravnimo krivu" broja zaraženih, pa se pojavila preopterećenost medicinskog sistema, tj nemogućnost lečenje drugih bolesnika, a to je TAKOĐE posledica epidemije, pa znači i posledica virusa, mada indirektno. U smislu da ta 1/4 žrtava nije umrla od samog virusa, već od njegovih efekata kreiranja previše bolesnih u kratko vreme. Tako da se tačno zna šta koji broj znači.

Naravno da se može predvideti. Samo ako znaš sve promenljive i ako imaš resurse za to. Eto, samo toliko. A s obzirom da se čak ni cena zlata ne može tačno predvideti (jer se ne zna gde će sutra da se nađe nova žila ili ne nađe), ideja da ćemo na osnovu jučerašnjih brojki novozaraženih znati sutrašnje su čista iluzija i zaludnost. Pogotovu kad se radi o ovakvim stvarima koje zavise i od socioloških fenomena i promenljivih.

Da hipotetički znamo kretanje svakog Srbina u poslednjih nedelju dana, i uz to i njegovu zdravstvenu sliku, opet ne bismo mogli da znamo koliko će novozaraženih sutra biti. Jer je prosto previše promenljivih. A kamoli ovako, u realnosti.

Zato se isčuđavam ne samo toj uzaludnoj ideji da se kao nešto zaključuje na osnovu svega toga, nego i ovim šokiranjima kad se desi pad. Čuj, desio se pad novozaraženih. Broj mrtvih ostao isti odnosno malo se povećao, ali broj novozaraženih pao. U jbt. Pa to je anomalija! :shock: Hajde da je istražimo! :shock:

Nema bre nikakve anomalije. Prosto, previše promenljivih i to u računici koja u mnogome zavisi od ljudi i ljudskih kretanja. And that's all folks!

Mada sviđa mi se ovo zadnje što kažeš. :mrgreen:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886352#p886352:3pkn87km je napisao(la):
Zuma » Pon Okt 04, 2021 7:44 pm[/url]":3pkn87km]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886349#p886349:3pkn87km je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Oct 2021 06:18 pm[/url]":3pkn87km]Ok. A ti bi šta, da se i oni što su se zakucali u banderu u Ustaničkoj vode kao da su umrli od Kovida?
Ne, naravno. Više puta sam naglasio da iz izveštaja državne komisije za reviziju broja smrti ispada da negde oko 3/4 od tih 28.000 (do 30.000) otpada na stvarno umrle od kovida (dakle 21.000), a 1/4 na one koji su umrli zbog epidemije (a ne OD virusa, oko 7.000), dakle od drugih bolesti zato što nisu mogli do lekara ZBOG epidemije kovida. Pa se zna koji su koji.

Višak smrti se međutim ponekad uzima kao PRAVI indikator ukupnog broja žrtava EPIDEMIJE jer obuhvata i one stradale zbog toga što nismo uspeli da "zaravnimo krivu" broja zaraženih, pa se pojavila preopterećenost medicinskog sistema, tj nemogućnost lečenje drugih bolesnika, a to je TAKOĐE posledica epidemije, pa znači i posledica virusa, mada indirektno. U smislu da ta 1/4 žrtava nije umrla od samog virusa, već od njegovih efekata kreiranja previše bolesnih u kratko vreme. Tako da se tačno zna šta koji broj znači.
Čekaj onda da napokon budemo načisto, da ne bude posle ''a ne, niste me razumeli'' - ti kažeš da je od Kovida u Srbiji umrlo 21.000 ljudi? Jel sam dobro razumeo?

I jel imaš link ka tom izveštaju državne komisije za reviziju broja smrti?

I da, onda se ubuduće kad pričaš o umrlima od Kovida drži lepo tih 21.000. Nemoj da zaokružuješ na 28.000, 30.000 i koješta. :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886274#p886274:2u0qs11a je napisao(la):
StariPosmatrač » Pon Okt 04, 2021 2:44 pm[/url]":2u0qs11a]Predugačak ti je tekst, al naslov kad sam video isto kao da sam pročitao "Kako je Vučić pobedio koronu" :)

Da je pisalo Velika Britanija pobedila koronu vakcinom možda bi bilo zanimljivo ovako jedna Indija sa jeftinim paketom je van svakog interesovanja.

Just five short weeks later, on June 14, 2021, new cases had dropped a staggering 97.1 percent, and the Uttar Pradesh program was hailed as a resounding success. According to ZeeNews of India, "The strategy of trace, test & treat yields results."

"The Yogi-led state has also been registering a steep decline in the number of Active COVID Cases as the figure has dropped from a high of 310,783 in April to 8,986 now, a remarkable reduction by 97.10 percent."

By July 2, 2021, three weeks later, cases were down a full 99 percent.

On August 25, 2021, the Indian media noticed the discrepancy between Uttar Pradesh's massive success and other states, like Kerala's, comparative failure. Although Uttar Pradesh was only 5% vaccinated to Kerala's 20%, Uttar Pradesh had (only) 22 new COVID cases, while Kerala was overwhelmed with 31,445 in one day. So it became apparent that whatever was contained in those treatment kits must have been pretty effective.

News18 reported, "Let’s look at the contrasting picture. Kerala, with its 3.5 crore population - or 35 million, on August 25 reported 31,445 new cases, a bulk of the total cases reported in the country. Uttar Pradesh, the biggest state with a population of nearly 24 crore - or 240 million - meanwhile reported just 22 cases in the same period.

Two days ago, just seven fresh positive cases were reported from Uttar Pradesh. Kerala reported 215 deaths on August 25, while Uttar Pradesh only reported two deaths. In fact, no deaths have been reported from Uttar Pradesh in recent days. There are only 345 active cases in Uttar Pradesh now while Kerala’s figure is at 1.7 lakh - or 170,000."
"Kerala has done a much better job in vaccination coverage with 56% of its population being vaccinated with one dose and 20% of the population being fully vaccinated with a total of 2.66 crore - or 26.6 million - doses being administered.

Uttar Pradesh had given over 6.5 crore - or 65 million - doses, the maximum in the country, but only 25% of people have got their first dose while less than 5% of people are fully vaccinated. Given the present COVID numbers, Uttar Pradesh seems to be trumping Kerala for the tag of the most successful model against COVID."

By September 12, 2021, Livemint reported that 34 districts were declared COVID-free or had no active cases. Only 14 new cases were recorded in the entire state of Uttar Pradesh.

By September, cases had fallen dramatically. Out of the entire state of 200 million plus inhabitants, only 187 active cases were left compared to the peak in April of 310,783 cases.

Each home kit contained the following: Paracetamol tablets [tylenol], Vitamin C, Multivitamin, Zinc, Vitamin D3, Ivermectin 12 mg [quantity #10 tablets], Doxycycline 100 mg [quantity #10 tablets]. Other non-medication components included face masks, sanitizer, gloves and alcohol wipes, a digital thermometer, and a pulse oximeter. See mark 2:33.

Campbell reports that the exciting things in the kit that grabbed his attention were: Zinc, Vitamin D3, Ivermectin, and secondary antibiotic treatment. "Interesting, that’s what the government decided to give.

The Ivermectin Effect

The New York Times reported India’s colossal drop in COVID cases was unexplainable, while the BBC declared that Kerala’s rise was also a mystery. While new cases of COVID in Uttar Pradesh are rare as million-dollar lottery tickets, in Kerala, a tiny state located in southern India, new daily cases are the same as the United States, nearly one case per thousand. Yet, as we have seen in this series, there has been a curious media blackout on India’s overall success against COVID.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-58054124

https://www.nytimes.com/2021/07/30/brie ... eries.html

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886357#p886357:1xnglhf6 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 04 Oct 2021 06:50 pm[/url]":1xnglhf6]
Čekaj onda da napokon budemo načisto, da ne bude posle ''a ne, niste me razumeli'' - ti kažeš da je od Kovida u Srbiji umrlo 21.000 ljudi? Jel sam dobro razumeo?
Da. Ne sećam se više tačno do kog krajnjeg datuma, tj kad sam računao dodatak za 2021.

I jel imaš link ka tom izveštaju državne komisije za reviziju broja smrti?
Evo ih dole. Komisija je objavila analizu samo do kraja 2020 godine. Kad se isti taj odnos zvaničnih i pravih smrti produži i na 2021. godinu, dobija se oko 21.000 umrlih.

Izveštaj BBC-a
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-57667483
Moje poruke sa analizom. Duža
https://www.beobuild.rs/forum/viewtopic ... 60#p861460
i kraća verzija
https://www.beobuild.rs/forum/viewtopic ... 88#p861488

Konferencija za štampu. Počinje na 23:40 minutu, a sam izveštaj je kratak i na samom početku. Ločar sve pokušava da zabašuri, zamuti i relativizuje sopstvene nalaze, tako da morate dobro razmisliti šta to ustvari znači. Analiza rečenog je u mojim porukama.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Cmy5clwNA_k[/youtube]

I da, onda se ubuduće kad pričaš o umrlima od Kovida drži lepo tih 21.000. Nemoj da zaokružuješ na 28.000, 30.000 i koješta. :wink:
Pa toliko se o tome pričalo da je valjda do sada već jasno na šta se koji broj odnosi. Kad se priča o direktnim žrtvama virusa (SARS-CoV-2), tj bolesti koju on stvara (COVID-19), onda je 21.000.

Kad se priča o ukupnom broju svih žrtava koje su posledica i virusa i otpora uvođenju efikasnih mera sprečavanja širenja virusa, onda je 28.000 ili 30.000, jer je upravo TO stvarni ukupni bilans žrtava kombinacije virusa i našeg odnosa prema epidemiji, tj otpora da se zaravni kriva, kao što je SZO tražila. Dakle i oni su žrtve korona virusa, jer ne bi umrli da nije bilo epidemije korona virusa. A kad si mrtav svejeno ti je da li si direktna ili indirektna žrtva.

Pošto se ne priča o istom, ni broj žrtava nije isti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886178#p886178:2fv654bj je napisao(la):
solecar » 04 Oct 2021 12:52 pm[/url]":2fv654bj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886171#p886171:2fv654bj je napisao(la):
marrecar » 04 Okt 2021 12:35[/url]":2fv654bj]Mislim da je vrlo jasno da bi obavezna vakcinacija u celom svetu brzo rešila problem ili toliko usporila širenje virusa, da bi on nakon nekog vremena prestao da kruži.
:lool:
Pre bi rešila problem aktuelnih predsednika i predsednica država, kao i monarhija, i njihovih vlada i skupština...
Pa dobro, ali koje je realno rešenje sad? Ovo je očigledno začarani krug, paradoks, šta god. Imamo priču da treba ukinuti mere jer treba vratiti život u normalu. Ako se ukinu sve mere, onda to znači da će se ljudi masovno zaražavati, što je veliki zdravstveni rizik za mnoge ljude. To onda znači opterećenje na zdravstveni sistem, ali ujedno opterećenje na druge sisteme usled bolesti radnika (javni prevoz npr.). Time se takođe sprečava lečenje i drugih ljudi, kojima je pomoć istovremeno potrebna. Pa se onda traži ili zatvaranje, pooštravanje mere, vakcinacija, itd. A onda opet kreće to da se ljudi protive merama, zatvaranju i vakcinaciji. I onda sve tako u krug.
I ne, rešenje nije da se "zabrani" ljudima sa kovidom da se leče u bolnicama. Ja sam ubeđen da se rizične grupe zaista štite, sami sebe štite, ali da opet ima dobar deo onih koji to ne čine, bilo da znaju da su zdravstveno rizična grupa ili ne. A ima onda i onih koje virus teško pogodi, na potpuno iznenađenje. Ne razumem zašto bi se ikome zabranilo lečenje - pa čak ni onima koji odbijaju vakcinu.
Trudim se da ne komentarišem više ništa ovde, jer se slažem sa većinom, uključujući i suprotstavljene stavove. Samo mi nije jasno to kada se piše nešto što je u suprotnosti sa prethodnim pisanjima. Ovamo neki nisu za obaveznu vakcinaciju, ali bi da ukinu sve mere, ali onda da se zabrani lečenje (ili naplati) onima koji se nisu vakcinisali, pa će da se čuvaju, itd. Nije to uopšte normalno.
Zato kažem, lepo obavezna vakcinacija i kraj. Eto čitam za Portugal da su uspeli za kratko vreme da postignu visoku stopu vakcinacije, doduše nisam čitao detaljno kako su to uspeli. Ali moglo bi se to istražiti i primeniti na Srbiju, jer smo vrlo sličan narod.

Zuma

Pa nije baš svejedno ko je kakva žrtva. Tom umrlom možda jeste, ali nama koji ostajemo nije svejedno da li od Kovida umire 3% ili 6%. A ovaj tvoj post ću da bookmarkujem da ubuduće ne bismo imali slične nesporazume i prepirke oko broja mrtvih i tumačenja.

P.S.
Hvala na podacima i jasnom i konciznom odgovoru.

Mislim da su protesti iz jula 2020. koji su nas spasili zakljucavanja u sred leta, na zalost, zapecatili nasu situaciju sada.
Sada nemamo nikakve mere jer je Vrhovni zakljucio da su mere nepopularne.

Da li se moze smatrati da su necinjenjem, Krizni stab i A. Brnabic krivi za visak smrti?
Postoji li krivicno delo iz necinjenja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886347#p886347:3bzo5mu0 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 04, 2021 6:14 pm[/url]":3bzo5mu0]I grafici temperatura za mesec oktobar u prethodnih nekoliko godina predskazivali su da će današnjeg dana biti ispod 10 stepeni. Pa eto, danas bilo 25.

kako se usled eksponencijalnog procesa (kako je dokazao Zuma), moze desiti ovakav pad (za 25%).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886402#p886402:39svus8o je napisao(la):
MC_ » 04 Oct 2021 08:27 pm[/url]":39svus8o]
kako se usled eksponencijalnog procesa (kako je dokazao Zuma), moze desiti ovakav pad (za 25%).
Ništa na nivou cele Srbije nije opalo 25%. Ne znam šta si ti gledao. Inače, uobičajeni tok jednog talasa izgleda ovako.

Prvo ide eksponencijalni rast. Onda se jedan manji deo ljudi uplaši, donekle promeni ponašanje, pa se eksponcijalni rast pretvara u linearni rast. To je druga faza rasta talasa. Onda se obično uvedu neke mere, plus što se poplaši još veći broj ljudi, pa talas dostiže maksimum, i zatim opada.

Tako je bilo do sada. Međutim sada imamo par novih faktora, vakcinaciju (čija zaštita međutim vremenom opada), visoko zarazan Delta virus, a zatim i treću buster dozu, pa ćemo tek videti kako će ovaj talas izgledati. Možda su "busteraši" oborili rast, kao u Izraelu? Ili ne opada uopšte, bar ne trajno. Videćemo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886402#p886402:1ff24t4e je napisao(la):
MC_ » Pon Okt 04, 2021 9:27 pm[/url]":1ff24t4e]
Tako lepo što je ovo zemlja sa konačnim brojem stanovnika, i to poprilično malim, tako da kad 20 dana zaredom imaš u proseku 7.000 zaraženih, a pre toga si mesec dana imao u proseku 4.000, pre ili kasnije, broj novozaraženih će stati i početi da opada. Prosto da prostije ne može da bude.

Engleska

Screenshot 2021-10-04 22.55.35.png
Screenshot 2021-10-04 23.01.47.png
Screenshot 2021-10-04 23.02.26.png

Ljudi sad mole skoro Anu Brnabic za neke mere. Nadaju se.
A vlast nas je pustila d anema mera, da zivimo bez njih jer tako volimo.
Sad klecimo pred Gospodarom: zakljucaj nas, st..a smo, sami ne znamo da se cuvamo. "Moramo" u disko klub, "moramo" u igraonicu, "morali smo" u Grcku i Rovinj. Ne mozemo da obuzdamo tu zelju da pokazemo svoj status.

Medjutim, Gospodar nece ni da cuje....

Premijerka Ana Brnabić, koja predsedava Kriznim štabom, jasno je rekla da nije za pooštravanje mera, jer sada za "oružje" imamo vakcinu, što situaciju čini bitno drugačijom od one kada smo morali da se zatvaramo.

Vesić: Školska godina da počne kao pre korone, usprotiviću se restrikcijama.

MC_ заиста не знам шта су ти толико скривили људи који иду у Грчку на летовање те их (нас) тако често помињеш. На основу твојих постова испада да су сви који су ишли у Грчку неки тајкунски, елитистички снобови који се бахате над онима што нису успели да оду тамо. Тужно је што велики део наше популације из економских разлога не може да оде на летовање како у иностранство тако и на домаће туристичке дестинације, али то је проблем друге природе. Искрено би волео да сви могу да издвоје времена и пара како би се једном, два пута годишње добро одморили и науживали и видели да можеш да одеш тамо (Грчка или где год) и чуваш се од короне исто као и овде, или ако хоћеш свакако можеш и да је покупуш као што можеш и овде.
Истина је да ће људи који су у могућности у великој већини искористити ту могућност, и то важи како за нас тако и за Немце (жалила се Меркелова неколико пута као и ти) и остале.

Niko ne traži zaključavanje. Zna se šta se traži - zabrana žurki i ostalih stvari u zatvorenom prostoru sa muzikom. Kontrola nošenja maski u autobusima i prodavnicama. Samo to.

Vrh