Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Pa ne znam šta da vam kažem, ali u SAD i u Śvajcarskoj se još mnogo teže ulazi u bolnice sa dijagnozom kovida. Možda smo mi pomislili da imamo više resursa od tih zemalja, ali to je onda ozbiljan problem.

Igore, uopšte ne izmišljam, svastiku su mi poslali u bolnicu kad joj je već bilo bolje i juče je izašla. Takođe, znam četvoro ljudi iz prošlih talasa sa obostranim upalama koji su ostali kući a imali su upute. I preživeli (troje 60+). Nemojte da se vređamo, nije lepo, naprotiv - nepristojno je, čiji god da je forum.

Znam ja da je slično i u drugim zemljama. Mi smo tu sigurno iznad mnogih što se tiče primanja u bolnicu. Ali upravo zbog toga mnogi trpe.

Mnogi se primaju u bolnicu i preko veze, pa sigurno tako završe neki blaži pacijenti u njima.

Mi imamo veliki problem sa primarnom zaštitom - to je valjda dom zdravlja i izabrani lekari koji za većinu stvari odmah šalju specijalistima, a moglo bi da se završi i u Domu zdravlja. Nisam previše upućen u tu problematiku, ali oni koji jesu bi sigurno na tu temu mogli mnogo toga da kažu (ne pričam o koroni, već uopšte o sistemu).

Nije ni slično. Za Hrvatsku sam već dosadio Bogu i ljudima, pa neću više, a samo ko je extremno bandoglav, kada se suoči sa činjenicom da je nejveća brojka trenutno hospitalizovanih u SAD bila oko 130.000 - na 330 miliona stanovnika - može da ne vidi da tu nešto ne štima. Ili to, ili, kažem, taj misli da Srbija ima vjše resursa od supersila, što bi značilo da je ozbiljan bolid.

Zato u Srbiji postoji problem, jasno je poprilično. A kako mi je otac ove godine umro jer nije primljen u bolnicu, vrlo sam zainteresovan da se to istera. I hoće.

astrodule":dy3k6u2d je napisao(la):
Mi imamo veliki problem sa primarnom zaštitom - to je valjda dom zdravlja i izabrani lekari koji za većinu stvari odmah šalju specijalistima, a moglo bi da se završi i u Domu zdravlja. Nisam previše upućen u tu problematiku, ali oni koji jesu bi sigurno na tu temu mogli mnogo toga da kažu (ne pričam o koroni, već uopšte o sistemu).
Moju majku lekarka iz ambulante, za neke stvari šalje u Dom zdravlja, a za neke direktno u bolnicu / KBC. Razlog je što neke stvari ne mogu da se obave u Domu zdravlja (nešto ne može fizički, a nešto nije ispravno u DZ), odnosno majka je prevazišla nivo lekara u Domu zdravlja koji može određenu bolest koju ima, da leči.

Mislim da srbija ima jedan od najgorih odnosa testiranih/pozitivnih sto znaci da mnogo slucajeva ne otkrivamo. To je jedan od razloga zasto imamo tako los odnos novih slucajeva/hospitalizovani. Jednostavno broj slucajeva nije realan, ima sigurno i do nekoliko puta vise. Da ne radi kosacica za broj preminulih, mi bismo bili na 3-4% smrtnosti od virusa, sto je suludo.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o rođenim i umrlim u avgustu, pa se može dopuniti proračun viška umrlih. Ovaj put je to posebno interesantno jer avgust zahvata sam početak najnovijeg, 5. talasa epidemije. Pošto umiranje kasni za zaražavanjem, u avgustu su bili u pitanju još uvek veoma mali i zato statistički nepouzdani brojevi, još ne treba očekivati nešto previše sigurno, ali svejedno po prvi put možemo dobiti bar početni osećaj kako stojimo u 5. talasu.

U avgustu je višak smrti bio 562, što ukupni broj žrtava epidemije diže na 29.105.
Višak smrti je razlika između dve crvene linije, tačkaste i pune.

2021.10.02 Visak smrti 1.jpg

Kao što vidite, za razliku od kraja jula, na kraju avgusta linija broja smrti se ponovo odlepila i pošla naviše, izašavši iznad pojasa uobičajenih variranja broja mrtvih u avgustu, tj izvan granice jedne standardne devijacije oko srednje vrednosti za avgust. Razlika još nije velika zato što je to tek početak talasa, ali je trend udaljavanja od srednje vrednosti već jasan (562 više).

Jedna od često spomnjanih pogrešnih tvrdnji polazi od žarke želje da epidemija ne postoji (da bi sve moglo da se vrati u normalu), pa se ide na promociju tvrdnji kako je bolest tobože bitno manje teška nego što se zvanično predstavlja. Preoblem im u takvom dokazivanju međutim pravi veliki višak smrti. Zbog toga se tvrdi kako se on uglavnom NE sastoji od neuknjiženih umrlih od korone, nego od umrlih od DRUGIH bolesti koji nisu mogli da dođu do lekara zato što se bolnice tobože namerno pune lakim bolesnicima od korone, pa oni drugi, teže bolesni, ne mogu da dođu na red i ZATO umiru više nego obično. Što onda pravi toliki višak smrti.

Očigledno da zbog nužnog prelaska i bolnica i lekara u kovid režim, sigurno ima dosta i takvih slučajeva, ali KOLIKO? Koji procenat od ukupnog viška smrti otpada na smrt od drugih bolesti zbog nemogućnosti pristupa lečenju, a koji otpada na neuknjižene smrti od korone? Revizija uzroka smrti državne komisije je ponudila revidirani broj umrlih od korone, po kome ispada da su 3/4 viška smrti zaista umrli baš od korone, a 1/4 zbog drugih razloga.

Sada sam se ponovo potrudio da nacrtam ažurirani grafik gde se kroz vreme mogu pratiti i porediti promene "viška smrti" i zvaničnog broja umrlih od korone. Iako je višak smrti oko 4 puta veći od zvaničnog broja umrlih, ako se podese razmere prikazivanja tako da veličine na ovom prikazu budu slične, lako se vidi da se OBLIK promene obe krive i njihova vremenska zavisnost skoro savršeno poklapaju. Kako se menja zvanični broj mrtvih od korone, isto tako se menja i višak smrti. Razlika potiče samo od toga što se jedno daje u dnevnim iznosima, a drugo se navodi kao zbir za ceo mesec:

2021.10.02 Visak smrti 2.jpg

Mislim da sam negde ranije pisao o tome zašto je ovo dokaz da se višak smrti svojim najvećim delom zaista sastoji od baš od umrlih od korone, dakle od zbira zvaničnog broja umrlih od korone i onih koji su takođe umrli od nje, ali nisu tako zavedeni. Da se višak smrti sastoji uglavnom od smrti od drugih bolesti zbog nemogućnosti pristupa lečenju, njihove smrti ne bi ovako dobro sledile broj zaraženih (što se vidi po crvenoj liniji broja zvanično mrtvih od korone). Ako neko bolestan od druge bolesti ne može do lekara, bitna statistička većina njih neće umreti odmah ili u roku od par nedelja, nego tek posle mnogo više vremena kada im se bolest pogorša zbog neblagovremenog lečenja. To je inače rekao i onaj lekar u nedavno prenesenom blogu.

Međutim ovde vidimo kako se dobro poklapa OBLIK krive viška smrti i zvaničnog broja mrtvih (ne njihovih veličina, nego promena u vremenu). To nije moguće drugačije objasniti nego da u "višku smrti" DOMINIRAJU takođe sasvim isti bolesnici od kovida, koji umiru u isto vreme i na isti način kao i ovi zavedeni u bazu podataka, jedino što se ne vode kao preminuli od kovida.

Drugi rezultat se odnosi na 5. talas. Mislim da je to bio Dr. Radovanović koji je napomenuo da će višak smrti sada biti manji zato što se "po njegovim izvorima" sada ipak poštenije vodi evidencija umrlih od kovida. Na nesreću ja to ovde jasno ne vidim. Evo šta se dobija kad se predstave mesečne promene osnosa "viška smrti" i zvaničnog broja umrlih:

2021.10.02 Visak smrti 3.jpg

Od trećeg talasa nadalje ovaj odnos je oko 4. A u avgustu je bio 3,2. Drugim rečima, PONOVO je višak smrti više od tri puta veći od zvaničnog (a zbog prethodno objašnjenog znamo da je najveći deo tog viška stvarno umro od korone, a bitno manji deo od drugih bolesti). To jeste neko smanjenje, ali ne baš veliko, mada je i dalje u okviru margine greške koja je za sam početak talasa velika. Podaci za sledeći mesec bi trebalo da budu mnogo precizniji i sigurniji.

Međutim to ipak ne izgleda dobro. Višak smrti ponovo raste, i u 5. talasu, a zvanična kriva umrlih je takva da već dnevno umire više ljudi nego u svim dosadašnjim talasima sem najvećeg, a i njemu se ubrzano približava. Mada ćemo preciznije procene imati uskoro, što se tiče smrtnosti 5. talas ne obećava bitno poboljšanje. Za sad izgleda da izvesno poboljšanje postoji, ali je pitanje koliko ono tačno iznosi. Drugim rečima, jedini potencijal za radikalno bolju situaciju nudi mogućnost da imamo bitno više imunih (zbog mnogo zaraženih i bolesnih u proteklom periodu) nešto nam to sada izgleda. Onda bi bar stalo širenje zaraze kad su već mali izgledi da njena smrtnost bude mala, a ljudi u vezi vakcinacije i dalje više veruju dezinformacijama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=885685#p885685:blwf8ule je napisao(la):
solecar » Sat Oct 02, 2021 4:19 pm[/url]":blwf8ule]
astrodule":blwf8ule je napisao(la):
Moju majku lekarka iz ambulante, za neke stvari šalje u Dom zdravlja, a za neke direktno u bolnicu / KBC. Razlog je što neke stvari ne mogu da se obave u Domu zdravlja (nešto ne može fizički, a nešto nije ispravno u DZ), odnosno majka je prevazišla nivo lekara u Domu zdravlja koji može određenu bolest koju ima, da leči.
Generalno postoji problem sa nedostatkom lekara specijalista,dosta ih je iz drzavnog preslo u privatni sektor,pa se i neke sluzbe i odeljenja u Klinickom Bolnickim centrima gase.npr fizikalna medicina KBC B kosa,Alergologija itd.

Takodje opet zbog nedostataka specijalista ima pooodosta lekara u privatnom sektoru koji su u stalnom radnom odnosu tamo,ne kao konsultanti, koji su presli sedamdesetu godinu,a neki se i priblizavaju osamdesetim. :vakc:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=885668#p885668:2eu7ven5 je napisao(la):
astrodule » Sub Okt 02, 2021 3:31 pm[/url]":2eu7ven5]Po meni je koncept Arene i kovid bolnica dobar, ali ne treba da idu pozitivni, nego upravo srednje teški i teži slučajevi. Nekako smo se snašli za novac za neophodne injekcije i lekove, ali verujem da mnogi ljudi ne mogu sebi to da priušte, a da se ne zaduže (ako uopšte imaju od koga).

Ali, džabe nama nove bolnice kada nema ko da radi u njima. Pitajte bilo koga ko je bio u Bataji ko tamo radi?

Potrebno je izmisliti stotine lekara i medicinskih radnika, čistačica, kuvara i svih onih koji opslužuju jednu bolnicu.

ps: samo bih naglasio da su taštu poslali kući sa terapijom "samo fragmin". Gde su antibitioci ili kortikosteroidi koji se daju takvim pacijentima u bolnicama? Znamo vrlo dobro šta se daje po bolnicama jer smo juče ceo dan bili na telefonima sa doktorima i sestrama koji su radili tamo.

Na kraju smo nabavili lekove koji su deo jednog protokola koji je trenutno aktuelan (pronison + levoksa + fragmin) Šta ako se stanje pogorša? Da gubimo vreme na putu ka bolnici - kojoj kad su sve pune?

Juče je jedna bakica od sigurno 80 godina čekala 3h na dijalizu, a nije pozitivna. Sve vreme je bila unutar bolnice (tj, poliklinike) i na kraju ju je unuk odvezao jer nije mogao više da čeka, a i nije hteo da rizikuje da se ona zarazi.

Upravo se dešava ponovo ono na šta se od prvog dana skreće pažnja - prebukiranost bolnica, a rešenje je zaravnjenje krive. Ako nema mera, onda zaravnjenja nema i sledi najviši višak smrti.

Na početku jeste bio problem da su svi pozitivni slani u Kovid bolnice, ali sada nije to u pitanju i imamo pravi kolaps, sa tendencijom porasta viška smrti.

Zar nije sada najnoviji protokol (12ti čini mi se) favipiravir? To sada daju u kovid ambulantama.

@Pantograf
Jbg videla vlast da su se zahebali jer su primali i urasle nokte u bolnice pa sada kad nema mesta kukaju. Ali ne mogu da krivim narod, kriva je vlast koja je naplašila narod da će da umre čim dobije temperaturu pa nema mesta za one kojima pomoć stvarno treba. A još više su krivi za "vakcinišite se i budite slobodni ko ptica na nebu", a matorci svi kinezi. U pravu je dule, po bolnicama rade svi živi ali je situacija mnogo bolja nego pre kada su se lekari razbežali po odmorima i bolovanjima pa nema ko da te leči. Žena je dobila pregled tako što je rekla "znate šta, bolje mi je da umrem od kovida nego od napada sa detetom u rukama". Ali to ne možeš objasniti ovima koji misle da ne postoje druge bolesti sem kovida. Najveći problem je pogrešna reklama vakcina pa svi misle da su zaštićeni.

Mariks, bas tako. A i sada veselja od do 500 gostiju, veseloooo.

U Kovid ambulante se ide cim imas temp, tamo cekas ceo dan, neorganizacija teska, sve snimaju sa rendgenom i po nekoliko puta......
Ja mislim posto sr ovo hoce zadrzati medju nama, ljudi obolevaju 2x, 3x, moraju smisliti drugaciji nacin trijaze.
Kod nas sve sabili u Kovid ambulantu, ako si pozitivan dobices upalu pluca cekajuci po hladnom vremenu iako mozda ne bi morao.

@mariks tako je. Daju favipiravir u ambulanti svima, ali ne pomaže baš svima.

Ovo što sam napisao je protokol u bolnicama.

Inače, na početku je bila priča da je hemomicin zakon, jak antibiotik koji je odličan za pluća, a sada čujem da je to u stvari blag antibiotik i da pacijenti slabo reaguju na njega.

I dalje je teorija da su antibiotici u suštini nepotrebni i da služe da suzbiju potencijalnu infekciju, a da je glavna stvar da se spreče trombovi i zgrušavanje i zato se daje fraksiparin, tj. fragmin injekcijama.

Koritkosteroidi se koriste kada su ugrožena pluća. Naravno, to ne znači da ovaj protokol svima pomaže, ali tako to funkcioniše - probaj nešto, pa ako ne pomaže - probaj nešto drugo.

Mnogi se ljute na lekare što nisu našli rešenje za sve i što menjaju protokole malo po malo, ali tako medicina funckioniše (kao i ljudsko telo koje jedinstveno i razlikuje se od osobe do osobe).

Glupo je sada da pametujem, ali mnogi ljudi su i sami doprineli da dožive tešku kliničku sliku svojim načinom života. Ja lično ne mogu da imam opravdanja da punoletna osoba uništava svoj život lošom ishranom i blejanjem u ekran i što je osoba starija - to imam manje razumevanja.

Ana Brnabić je najzad izašla na otvoreno, verovatno zbog indirektnog ali jasnog napada Dr Kona, i jasno rekla da je u sukobu sa medicinskim delom kriznog štaba i da se vlada slaže sa domaćim i međunarodnim pobornicima "slobode" od mera.

„Ne verujem u mere, rekla sam to medicinskom delu Kriznog i ne slažemo se. Moja je odgovornost. Ja ne verujem u iste mere kao što su bile pre vakcine. Zašto onda imamo vakcine, zašto mi moramo da radimo nešto mimo sveta. Pokazale su nam neke druge države – kad vakcinišu 80 odsto populacije kako izgleda epidemiloška slika i da se vraćaju normalnom životu“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da i dalje važe mere kao što je nošenje maski i fizička distanca i pozvala građane da se ponašaju odgovorno.

„Nemamo jednog inspektora po jednom stanovniku i to ne može da se iskontroliše ako svi, svaki pojedinac nije odgovoran. I nismo društvo maloumnih, ja odbijam da verujem da jesmo, a svi koji mi kažu da svaki dan treba da uvodimo restriktivne mere i da intervencionizam države treba da ide dotle da, valjda, idemo po kućama i kažemo ljudima nemojte da gurate prste u šteker da vas ne bi udarila struja, ja u to društvo i državu ne verujem“, rekla je Brnabić.

Kako je navela, „svi moramo da stanemo na loptu i pričamo šta je društvena odgovornost, šta je građanska solidarnost“.

„A mi šta radimo – ne verujemo u vakcine nego ćemo da se zatvaramo. Ne. Ja verujem u vakcine, mislim da je to jedini izlaz i mislim da svi treba da se vakcinišemo“, rekla je Brnabić.
https://rs.n1info.com/vesti/brnabic-rek ... ini-izlaz/
Ovo je sasvim jasno, onoliko koliko političar u ovakvoj situaciji uopšte ima običaj da bude. Ne slaže se sa medicinskim delom kriznog štaba i ne veruje u mere. To što pominje vakcine nema praktičnog značaja. Oni da su znali kako da promene stepen prihvatanja vakcina u narodu, to bi već davno uradili. Pa ova izjava efektivno znači da neće uraditi NIŠTA (dovoljno efikasno u trenutnoj situaciji). ONI su narodu rekli šta su imali, pa sad, ko hoće hoće, a ko neće, sam je izabrao. To je druga, i neizrečena ali podrazumevana polovina ove izjave. Za Srbiju su izabrali prirodno prokužavanje i "prirodnu selekciju".

To međutim treba posmatrati u svetlu prethodne poruke o višku smrti za avgust. Pošto nema razloga očekivati bitnu promenu odnosa viška smrti i zvaničnog broja umrlih, a ovaj drugi je već poznat i za septembar (942), onda je već poznata i prva procena stvarnog broja mrtvih (tj viška smrti) u septembru:

942 * 3,2 = 3.014

Pa dakle, uz TAKVU politiku već u prvi mesec jesenjeg i zimskog korona perioda ulazimo sa projektovanim gubitkom od 3.000 ljudi! Onda je pitanje da li se očekuje da će se ovaj talas brzo završiti, ili produžiti, ili će za njim doći još veći, kako budemo ulazili u hladnije vreme? A pogotovo što ovaj avgustovski odnos od 3,2 zbog malog uzorka još nije stabilizovan, pa i on ustvari može biti još veći. Trebalo bi biti otvoren pa reći kako stvarno jeste. Čisto da ljudi znaju šta je izabrano i šta ih čeka tokom jeseni i zime ako procena da već imamo značajan broju imunih koji će brzo ograničiti dalje talase nije dobra. A ne vidim na osnovu kojih je to podataka takva procena mogla biti doneta, a da ne bude čisto pogađanje koje je verovatno motivisano pre ekonomskim i političkim razlozima nego bilo čim vezanim za medicinu ili etiku.

file.php

Portugalija je praktično ostala bez onih koji bi se još mogli vakcinisati. Tamo su vakcine dozvoljene za sve preko 12 godina, a takvih je vakcinisano čak 98%. Skoro sve mere ograničenja širenja virusa su ukinute, pošto zbog toga danas, na 10 miliona stanovnika, imaju samo 449 slučajeva i 7 mrtvih. Ovo je priča o tome kako su uspeli u meri u kojoj nije niko drugi. U osnovi, sa scene su uklonili političare i predali stvar u ruke vojsci, tačnije komandantu podmornice zbog njegovih posebnih znanja u rukovanju zatvorenom, opasnom i klaustofobičnom situacijom unutar podmornice. A on je pokrenuo neku vrstu masovnog psihološkog rata ... Članak je iz Njujork tamsa.

In Portugal, There Is Virtually No One Left to Vaccinate
https://archive.ph/j2j61#selection-387.0-387.56

Obratite pažnju na male detalje, kao što su maska i "komandantov" logo na ramenu.

Portugal, Admiral Gouveia e Melo.jpg

Portugal’s health care system was on the verge of collapse. Hospitals in the capital, Lisbon, were overflowing and the authorities were asking people to treat themselves at home. In the last week of January, nearly 2,000 people died as the virus spread.

The country’s vaccine program was in a shambles, so the government turned to Vice Adm. Henrique Gouveia e Melo, a former submarine squadron commander, to right the ship.

Eight months later, Portugal is among the world’s leaders in vaccinations, with roughly 86 percent of its population of 10.3 million fully vaccinated. About 98 percent of all of those eligible for vaccines — meaning anyone over 12 — have been fully vaccinated, Admiral Gouveia e Melo said.

“We believe we have reached the point of group protection and nearly herd immunity,” he said. “Things look very good.”

On Friday, Portugal ended nearly all of its coronavirus restrictions. There has been a sharp drop in new cases, to about 650 a day, and vanishingly few deaths.

Zasto broj obolelih ne pada nikako?
Imamo preko 50% vakcinisanih i mnogo onih koji su prelezali?

Ne shvatam zasto ljudi vode masovno decu u zatvorene igraonice u ovoj situaciji, a sami jos uvek idu u disko klubove.

Зато што постоји становит недостатак отворених диско клубова.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886159#p886159:1ytwwcgv je napisao(la):
MC_ » 04 Oct 2021 12:05 pm[/url]":1ytwwcgv]Zasto broj obolelih ne pada nikako?

Ne shvatam zasto ljudi vode masovno decu u zatvorene igraonice u ovoj situaciji, a sami jos uvek idu u disko klubove.
Zato što je 50% potpuno nedovoljno. Zato što je prošlo 10 meseci od početka vakcinacije, a mesec manje od onog "Srbija u vrhu Evrope po stopi vakcinacije". Dakle, davno je prošao trenutak kada su se stanovnici masovno vakcinisali, nakon čega je to baš usporilo. Takav problem je doživeo i Izrael, i njih su hvalili kao najviše se vakcinišu, a onda je stalo na 60% (ili 65, nikakva razlika) i prođe vreme. I onda se i kod njih desilo to što se desilo pa sada svi primaju treću dozu.
A tih "mnogo" koji su preležali, garantujem da su se većina vakcinisali. I onda dobar deo njih je vakcinisan na početku.

Mislim da je vrlo jasno da bi obavezna vakcinacija u celom svetu brzo rešila problem ili toliko usporila širenje virusa, da bi on nakon nekog vremena prestao da kruži. Ali, očigledno nekima to ne ulazi u glavu pa se brane i prave sebe budalama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886159#p886159:1vczzpzw je napisao(la):
MC_ » 04 Oct 2021 11:05 am[/url]":1vczzpzw]Zasto broj obolelih ne pada nikako?

Zato što imamo sledeću dugačku kombinaciju nepovoljnih faktora:

1. Rizično ponašanje nekih starosnih ili društvenih grupa (rizično u smislu umnožavanja virusa i održavanja velikog broja zaraženih)
2. Nedovoljno nošenje maski u zatvorenim prostorima sa puno ljudi
3. Nedostatak bilo kakvih značajnih mera suzbijanja
4. Nedovoljan procenat vakcinisanih
5. Oni koji jesu vakcinisani su uglavnom primili Sinofarm, koji je najmanje efikasan
6. Vakcinom postignuta zaštita vremenom opada, a od vaknisanja najvećeg dela onih koji su to uradili je prošlo od 3 do 7 meseci
7. Najosetljiviji su se prvi vakcinisali, pa je za njih prošlo čak 7 meseci, tj baš oni verovatno više nemaju ilole značajan nivo zaštite (sem ako nisu primili 3. dozu)
8. Imunost postignuta preležanom bolešću takođe opada, iako sporije. Za mesec dana će se i njima navršiti puna godina od 3. talasa, koji je imunizovao najveći broj takvih
9. Ovo je novi soj, Delta. A on je, em BITNO zarazniji, em se stara imuna zaštita kod onih koji je još imaju odnosi na drugi soj virusa, pa bi bila manje efikasna čak i da je i dalje u punom iznosu, tj kao u trenutku nastanka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886171#p886171:199od7gs je napisao(la):
marrecar » 04 Okt 2021 12:35[/url]":199od7gs]Mislim da je vrlo jasno da bi obavezna vakcinacija u celom svetu brzo rešila problem ili toliko usporila širenje virusa, da bi on nakon nekog vremena prestao da kruži.
:lool:
Pre bi rešila problem aktuelnih predsednika i predsednica država, kao i monarhija, i njihovih vlada i skupština...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=885651#p885651:1v78or70 je napisao(la):
Пантограф » Sub Okt 02, 2021 2:50 pm[/url]":1v78or70]Nećemo postići ni 70 ni 80%, to je jasno - štaviše, s obzirom na raširenost kineske vakcine (pune su bolnice njome vakcinisanih) pitanje je koliki procenat nama u stvari treba - niti smo u stanju da kontrolišemo stepen zaštite u uslovima kada ona opada posle 6 meseci (Fajzer - u Izraelu upravo uvode da kovid propusnica važi samo 6 meseci posle druge doze), a najefikasnija vakcina je ocrnjena. Ono što ne može - ne treba da se pokušava. Imunitet u populaciji biće poboljšan prebolevanjem, druge nam nema.

Cilj javne politike treba da bude konkretan i ostvariv, a to je očuvanje nivoa zaštite kod starijih od 60 godina, izrazito gojaznih i hronično bolesnih. Na njihovu vakcinaciju kvalitetnim cepivima treba usmeriti sve napore, uključujući PR strategiju, koja je dosad bila debilna.

Спутњик В ? Ако је тако, драго ми је, пошто сам њом вакцинисан :mrgreen:.

Држава је мало тога урадила да подстакне грађане да се вакцинишу. Вакцине су брзо достављене и дат је избор више произвођача, што је за похвалу. Све остало везано за ову пандемију је апсолутни промашај. Од увођења најстрожих мера у Европи до тога да данас суштински никакве мере не постоје а међу најзараженијима смо на свету.
Потребне су нам јавна оглашавања лекара и осталих стучњака у мас медијима. Потребно је приказати последице најтежег облика Ковида (пуне болнице људи које се боре за живот). Потребно је да се за време Дневника сваки дан приказују лекари који су преминули прошле године лечећи заражене пацијенте - http://www.lks.org.rs/in-memoriam-covid ... 208/index/. Потребно је трубити сваког дана. Нисам за обавезну вакцинацију, јесам за максималну кампању.

Zuma wrote:
9. Ovo je novi soj, Delta. A on je, em BITNO zarazniji, em se stara imuna zaštita kod onih koji je još imaju odnosi na drugi soj virusa, pa bi bila manje efikasna čak i da je i dalje u punom iznosu, tj kao u trenutku nastanka.

Ali ove vakcine nisu za Delta soj. meni je nekako glupo da se treci put vakcinisem vakcinom koja nije za ovaj soj.

Inace, zasto ljudi ne mogu da se strpe 30 dana da ne idu u klubove i kafice?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886185#p886185:15ngazfo je napisao(la):
Joe Peeps » Pon Okt 04, 2021 12:08 pm[/url]":15ngazfo]Држава је мало тога урадила да подстакне грађане да се вакцинишу. Вакцине су брзо достављене и дат је избор више произвођача, што је за похвалу. Све остало везано за ову пандемију је апсолутни промашај. Од увођења најстрожих мера у Европи до тога да данас суштински никакве мере не постоје а међу најзараженијима смо на свету.
Потребне су нам јавна оглашавања лекара и осталих стучњака у мас медијима. Потребно је приказати последице најтежег облика Ковида (пуне болнице људи које се боре за живот). Потребно је да се за време Дневника сваки дан приказују лекари који су преминули прошле године лечећи заражене пацијенте - http://www.lks.org.rs/in-memoriam-covid ... 208/index/. Потребно је трубити сваког дана. Нисам за обавезну вакцинацију, јесам за максималну кампању.

Mislim da u ovoj drzavi postoji nekokonajvise voli da bude u centru paznje.
Kampanja protiv kovida bi mogla da skrene mesovno paznju ljudi sa te osobe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886178#p886178:17rmwfvg je napisao(la):
solecar » 04 Oct 2021 11:52 am[/url]":17rmwfvg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886171#p886171:17rmwfvg je napisao(la):
marrecar » 04 Okt 2021 12:35[/url]":17rmwfvg]Mislim da je vrlo jasno da bi obavezna vakcinacija u celom svetu brzo rešila problem ili toliko usporila širenje virusa, da bi on nakon nekog vremena prestao da kruži.
:lool:
Pre bi rešila problem aktuelnih predsednika i predsednica država, kao i monarhija, i njihovih vlada i skupština...
Očigledno je potrebno malo apsolutno neophodne političke teorije pošto je to ključ ove situacije. Ostavimo za sad po strani problem obavezne vakcinacije, pošto tu nema jasnog "najboljeg" rešenja za sve situacije. Likovanje "kako smo jaki", tj jasne ili implicitne pretnje neredima i uličnim otporom tobožnjoj globalnoj "korona diktaturi" je, pored svega drugog, i krajnje kratkovida politika koja ide direktno suprotno proklamovanim ciljevima sprečavanja postepene erozije političkih sloboda.

Problem je u tome što ta erozija zaista jeste i sadašnja činjenica i buduća opasnost, ali ne zbog korone, nego zbog političkog sistema koji zaista već decenijama klizi u ekstremno desnu, ili otvoreno totalitarnu stranu (levica nije nimalo bolja, nego je više praktično nema, pa trenutno nije bitna). Međutim jedini pravi zaštitnici poslednjih ostataka demokratije nisu ekstremni desničari (to je bukvalno smešno, pošto oni rade upravo za elitu, a ne protiv nje), nego ćutljiva većina u razvijenim zapadnim zemljama koje imaju neku tradiciju demokratije, a njihova javnost izvesna politička znanja nastala kao posledica dugodgodišnjih parlamentarnih demokratija.

Pa je globalna pandemija korone ustvari i jedan od najvažnijih politički testova, a ne samo medicinsko vanredno stanje. Sada se testira da li moderna zapadna društva uopšte mogu da reaguju na ispravan način suočena sa nekim prirodnim katastrofama ili bilo kojom vrstom ne-redovnog stanja. Dakle, onda kad nešto zavisi od naroda više nego što je to uobičajeno, a opasno je, šta će se tada desiti? Da li je jedini način da se takva kriza prevaziđe uvođenje dikature (kao u ratu recimo), ili narod, uz dobro obaveštavanje i koordinaciju, MOŽE da se ponaša racionalno i na pravi način? Tu je ključ svega.

Tako da naša globalna politička budućnost zavisi od toga šta će odlučiti "ćutljiva većina" naroda: Da li će ONI iz cele ove korona krize izvući konačnu pouku da u vanrednim okolnostima jedino čvrsta ruka države spasava stvar, ili će misliti da je takav "lek" opasniji od "bolesti" (u političkom smislu)?

Ovi koji bi nešto da se biju po ulicama su smešni. To nije mesto gde se odlučuje bilo šta trajno. Prava bitka je uvek na planu propagande i percepcije stvarnosti, tj ko diktira dominatni narativ koji tobože opisuje "šta se stvarno dešava" i "koji je najbolji put dalje".

Zbog toga svi koji šire laži i neistine, koji ne veruju nauci, i tako doprinose haosu, direktno doprinose utisku "ćutljive većine" naroda da samo čvrsta ruka i diktatura mogu da u slučaju kriza efikasno upravljaju državom, tj da rade ono što je najbolje ne pitajući nikoga i ne odgovarajući nikome. Tada će i oni biti spremniji da pristanu na ograničavanje sopstvenih sloboda zbog sigurnosti. I obrnuto. Društva koja uspeju da prevaziđu ovaj korona test bez velikog haosa, bez velikih kontraverzi i društvenih sukoba, pokazuju da je kod njih nivo obrazovanja, kulture i socijalne kohezije takav da taj narod može da razme šta je najbolje raditi, da mu ne trebaju dikatori koji će ga naterati da radi ono što je najbolje. Ograničavanja sloboda tada nije potrebno jer se ljudi mogu razumeti, dogovoriti, i biti racionalni i onda kad je opasno. Inače, ako nije tako, nagon za samoodržanjem, tj bezbednošću na uštrb slobode, diktira sve, pa će ljudi glasati u skadu sa tim.

Tako da je busanje u prsa junačka svih koji sebe zamišljaju kao herojske branilace slobode na ulicama, ustvari vrlo neozbiljno i naivno.

I u vezi ovoga. Amerikanci su zbog politizacije bolesti prešli neverovatnu cifru od 700.000 mrtvih. Ne treba sumnjati da će to, kasnije, kad se strasti ohlade, uticati na BUDUĆE stavove u vezi traženja optimuma između "slobode" i "efiksnosti". Svaka zastavica je sećanje na jednu žrtvu. Porodica može da njoj da ispiše ime preminulog. Evo dakle kako izgledaju posledice političke borbe u Americi.

Covid-19 memorial at National Mall 1.jpg

Covid-19 memorial at National Mall 2.jpg

Covid-19 memorial at National Mall 3.jpg

https://www.nationalgeographic.com/cult ... ning-photo

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886214#p886214:9cm4m8ni je napisao(la):
MC_ » 15 minutes ago[/url]":9cm4m8ni]Zuma wrote:

Ali ove vakcine nisu za Delta soj. meni je nekako glupo da se treci put vakcinisem vakcinom koja nije za ovaj soj.

Vakcine nisu prvensteno za delta soj, ali podaci govore da je među teško obolelima mnogo manje vakcinisanih, nego nevakcinisanih. Znači nije da uopšte ne rade posao, već rade posao, ali sa manjom efikasnošću nego protiv prethodnih sojeva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886225#p886225:30g2e3dy je napisao(la):
astrodule » 04 Oct 2021 01:28 pm[/url]":30g2e3dy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886214#p886214:30g2e3dy je napisao(la):
MC_ » 15 minutes ago[/url]":30g2e3dy]Zuma wrote:

Vakcine nisu prvensteno za delta soj, ali podaci govore da je među teško obolelima mnogo manje vakcinisanih, nego nevakcinisanih. Znači nije da uopšte ne rade posao, već rade posao, ali sa manjom efikasnošću nego protiv prethodnih sojeva.
Elem, pre pojave Delta soja, podaci su ukazivali da je zaštita od teških oblika Kovida, oko 10-20 puta veća za vakcinisane osobe. Sada je taj odnos oko 3-4 puta, što je značajno lošije. No, čak i takav odnos pruža visok nivo zaštite. Meni je i dalje neverovatno da nijedan veći svetski proizvođač vakcina već ne distribuira vakcine bazirane na delta soju. Prošle godine se masovno pričalo da će novi sojevi biti izuzetno efikasno inkorporirani u sastav vakcina, i da se neće čekati na testiranja i odobravanja, kao kod razvoja vakcine na originalnom soju.

Vrh