Republički zavod za statistiku objavio je podatke o rođenim i umrlim u avgustu, pa se može dopuniti proračun viška umrlih. Ovaj put je to posebno interesantno jer avgust zahvata sam početak najnovijeg, 5. talasa epidemije. Pošto umiranje kasni za zaražavanjem, u avgustu su bili u pitanju još uvek veoma mali i zato statistički nepouzdani brojevi, još ne treba očekivati nešto previše sigurno, ali svejedno po prvi put možemo dobiti bar početni osećaj kako stojimo u 5. talasu.
U avgustu je višak smrti bio
562, što ukupni broj žrtava epidemije diže na
29.105.
Višak smrti je razlika između dve crvene linije, tačkaste i pune.
Kao što vidite, za razliku od kraja jula, na kraju avgusta linija broja smrti se ponovo odlepila i pošla naviše, izašavši iznad pojasa uobičajenih variranja broja mrtvih u avgustu, tj izvan granice jedne standardne devijacije oko srednje vrednosti za avgust. Razlika još nije velika zato što je to tek početak talasa, ali je trend udaljavanja od srednje vrednosti već jasan (562 više).
Jedna od često spomnjanih pogrešnih tvrdnji polazi od žarke želje da epidemija ne postoji (da bi sve moglo da se vrati u normalu), pa se ide na promociju tvrdnji kako je bolest tobože bitno manje teška nego što se zvanično predstavlja. Preoblem im u takvom dokazivanju međutim pravi veliki višak smrti. Zbog toga se tvrdi kako se on uglavnom NE sastoji od neuknjiženih umrlih od korone, nego od umrlih od DRUGIH bolesti koji nisu mogli da dođu do lekara zato što se bolnice tobože namerno pune lakim bolesnicima od korone, pa oni drugi, teže bolesni, ne mogu da dođu na red i ZATO umiru više nego obično. Što onda pravi toliki višak smrti.
Očigledno da zbog nužnog prelaska i bolnica i lekara u kovid režim, sigurno ima dosta i takvih slučajeva, ali KOLIKO? Koji procenat od ukupnog viška smrti otpada na smrt od drugih bolesti zbog nemogućnosti pristupa lečenju, a koji otpada na neuknjižene smrti od korone? Revizija uzroka smrti državne komisije je ponudila revidirani broj umrlih od korone, po kome ispada da su 3/4 viška smrti zaista umrli baš od korone, a 1/4 zbog drugih razloga.
Sada sam se ponovo potrudio da nacrtam ažurirani grafik gde se kroz vreme mogu pratiti i porediti promene "viška smrti" i zvaničnog broja umrlih od korone. Iako je višak smrti oko 4 puta veći od zvaničnog broja umrlih, ako se podese razmere prikazivanja tako da veličine na ovom prikazu budu slične, lako se vidi da se OBLIK promene obe krive i njihova vremenska zavisnost skoro savršeno poklapaju. Kako se menja zvanični broj mrtvih od korone, isto tako se menja i višak smrti. Razlika potiče samo od toga što se jedno daje u dnevnim iznosima, a drugo se navodi kao zbir za ceo mesec:
Mislim da sam negde ranije pisao o tome zašto je ovo dokaz da se višak smrti svojim najvećim delom zaista sastoji od baš od umrlih od korone, dakle od zbira zvaničnog broja umrlih od korone i onih koji su takođe umrli od nje, ali nisu tako zavedeni. Da se višak smrti sastoji uglavnom od smrti od drugih bolesti zbog nemogućnosti pristupa lečenju, njihove smrti ne bi ovako dobro sledile broj zaraženih (što se vidi po crvenoj liniji broja zvanično mrtvih od korone). Ako neko bolestan od druge bolesti ne može do lekara, bitna statistička većina njih neće umreti odmah ili u roku od par nedelja, nego tek posle mnogo više vremena kada im se bolest pogorša zbog neblagovremenog lečenja. To je inače rekao i onaj lekar u nedavno prenesenom blogu.
Međutim ovde vidimo kako se dobro poklapa OBLIK krive viška smrti i zvaničnog broja mrtvih (ne njihovih veličina, nego promena u vremenu). To nije moguće drugačije objasniti nego da u "višku smrti" DOMINIRAJU takođe sasvim isti bolesnici od kovida, koji umiru u isto vreme i na isti način kao i ovi zavedeni u bazu podataka, jedino što se ne vode kao preminuli od kovida.
Drugi rezultat se odnosi na 5. talas. Mislim da je to bio Dr. Radovanović koji je napomenuo da će višak smrti sada biti manji zato što se "po njegovim izvorima" sada ipak poštenije vodi evidencija umrlih od kovida. Na nesreću ja to ovde jasno ne vidim. Evo šta se dobija kad se predstave mesečne promene osnosa "viška smrti" i zvaničnog broja umrlih:
Od trećeg talasa nadalje ovaj odnos je oko 4. A u avgustu je bio 3,2. Drugim rečima, PONOVO je višak smrti više od tri puta veći od zvaničnog (a zbog prethodno objašnjenog znamo da je najveći deo tog viška stvarno umro od korone, a bitno manji deo od drugih bolesti). To jeste neko smanjenje, ali ne baš veliko, mada je i dalje u okviru margine greške koja je za sam početak talasa velika. Podaci za sledeći mesec bi trebalo da budu mnogo precizniji i sigurniji.
Međutim to ipak ne izgleda dobro. Višak smrti ponovo raste, i u 5. talasu, a zvanična kriva umrlih je takva da već dnevno umire više ljudi nego u svim dosadašnjim talasima sem najvećeg, a i njemu se ubrzano približava. Mada ćemo preciznije procene imati uskoro, što se tiče smrtnosti 5. talas ne obećava bitno poboljšanje. Za sad izgleda da izvesno poboljšanje postoji, ali je pitanje koliko ono tačno iznosi. Drugim rečima, jedini potencijal za radikalno bolju situaciju nudi mogućnost da imamo bitno više imunih (zbog mnogo zaraženih i bolesnih u proteklom periodu) nešto nam to sada izgleda. Onda bi bar stalo širenje zaraze kad su već mali izgledi da njena smrtnost bude mala, a ljudi u vezi vakcinacije i dalje više veruju dezinformacijama.