Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

  • Da - Sinopharm

    Glasovi: 32 10,2%
  • Da - Sputnik V

    Glasovi: 25 8,0%
  • Da - Pfizer-BioNTech

    Glasovi: 81 25,8%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

    Glasovi: 49 15,6%
  • Da - AstraZeneca

    Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

    Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

    Glasovi: 43 13,7%
  • Ne želim da se vakcinišem

    Glasovi: 59 18,8%

  • Ukupno glasača
    314
Ja samo znam za ove što se pojavljuju po televizijama, ali više se ni ne zna ko je tu član. Onaj Nestorović kao da je potpuno odvojena jedinka od svih njih (doduše mentalno i jeste). Kon izgleda da se otvara i priča istinu, izgleda da mu je muka više da ga napadaju zbog laži i ćutanja. Vučić se istresao na nekog člana, ne mogu da se setim na kog, pa izgleda da će možda i on da nestane. Propast u suštini.
A mere i dalje glupost. Ništa se ne menja, ništa se ne dodaje, nikakve logike. I posle narod kriv.
 
Testovi daju i lažne pozitivne. Ne znam da li su svi isti ali jedan test je npr. imao statistiku 100% za pozitivne a 96% za negativne. Dakle, svaki 25. negativni se prepozna kao pozitivan.
 
Veoma nezahvalno o testovima pričati, neki koji su bili pozitivni i prošli golgotu sajma ispalo je da nisu ni bili zaraženi. Jednostavno loš test.
Dok su pojedini koji su bili bolesni, preležali koronu posle izvesnog vremena ponovo bolesni ??? Tako da je sve moguće sa ovim čudnim virusom.
 
Tragac zaj*** sistem komad isrovog kropira i eto temperature i uslova za testiranje
ps sutra onda nema skole i pismenog iz latinskog
 
Mislim da je kovid pokazao koliko je nizak nivo nasih univerziteta, narocito medicinske struke.
30 godina kupoprodaje diploma dalo je svoje rezultate.

"Због огромног броја оболелих у Србији не постоји могућност било каквог праћења чак ни свих оболелих, а камоли контаката. Не само да је тестирање од самог старта очајно организовано, него сада има и толико људи који имају индикације за тестирање да је практично немогуће све их тестирати". Тако епидемиололошку ситуацију у Србији за Нова.рс коментарише Срђан Лукић, београдски пулмолог који је ради у Словенији.
 
Ponegde sam pročitao da opasnost zaraze zavisi od izloženosti virusu misleći pri tom verovatno na to da veća količina virusa može da se dobije dužom izloženošću prenošenja virusa. Tako je npr. bila priča o tome da li je Plenković trebao u izolaciju s obzirom da je bio u kontaktu sa zaraženim osobama, pre svega sa Novakom Đokovićem. Ispalo je da pored toga što je negativan ne mora u samoizolaciju jer je kontakt bio kratak, manje od 5 minuta navodno. A imamo recio situaciju sada da se svi srpski turisti vraćaju iz autobusa u kojem je testom utvrđeno da je dvoje zaraženo, a svi ostali negativni. Znači, boravak u busu sa zaraženim, iako ste udaljeni 2 i više metara, plus negativni, nije dovoljan, a bliski kontakt i boravak u istoj prostoriji sa ljudima koji su takođe zaraženi uz negativan test nije problem. ... U najmanju ruku nelogično. ... Međutim, šta je sa merenjem zaraženosti. Neko može biti pozitivan a da je količina virusa kod njega toliko mala da teško može i da prenese, nema simptome jer virus nije uspeo da se razmnoži u tolikoj meri da izazove štetu, ... Puno je tu čudnih situacija i lutanja ...
 
Da skrenem pažnju da se našao neko dovoljno inteligentan i od integriteta da postavi elementarna pitanja zločinačkoj ekipi koja kuka kako ne može da zbrine nekoliko hiljada ljudi (nagradno pitanje za dr Smrt-a: Šta bi radio posle kakvog razornog zemljotresa, ili u danu Kumanovske bitke? Da pitaš pokojnog dr Subotića starijeg?).

Naime, dr Dragana Jovanović je upitala zašto se ne koriste hoteli za smeštaj pacijenata (jedan od komentatora na nova.rs je primetio da su baš to uradili u Madridu), kao i - gde vam je plan za suzbijanje epidemije?

Ja imam dva moguća odgovora na prvu dilemu: 1) Nisu se setili; 2) Ne daju im se pare. Trećeg nema. A ovo drugo je realnije: jeftinije je davati dramatične izjave na TV Sarapa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756165#p756165:26qep732 je napisao(la):
Marioneta » 20 minutes ago[/url]":26qep732]Ponegde sam pročitao da opasnost zaraze zavisi od izloženosti virusu misleći pri tom verovatno na to da veća količina virusa može da se dobije dužom izloženošću prenošenja virusa. Tako je npr. bila priča o tome da li je Plenković trebao u izolaciju s obzirom da je bio u kontaktu sa zaraženim osobama, pre svega sa Novakom Đokovićem. Ispalo je da pored toga što je negativan ne mora u samoizolaciju jer je kontakt bio kratak, manje od 5 minuta navodno. A imamo recio situaciju sada da se svi srpski turisti vraćaju iz autobusa u kojem je testom utvrđeno da je dvoje zaraženo, a svi ostali negativni. Znači, boravak u busu sa zaraženim, iako ste udaljeni 2 i više metara, plus negativni, nije dovoljan, a bliski kontakt i boravak u istoj prostoriji sa ljudima koji su takođe zaraženi uz negativan test nije problem. ... U najmanju ruku nelogično. ... Međutim, šta je sa merenjem zaraženosti. Neko može biti pozitivan a da je količina virusa kod njega toliko mala da teško može i da prenese, nema simptome jer virus nije uspeo da se razmnoži u tolikoj meri da izazove štetu, ... Puno je tu čudnih situacija i lutanja ...

Pa zar to za izloženost nije logično. Zar nije logično da ćeš se se verovatnije zaraziti ako više virusa uneseš, a to se dešava naročito u zatvorenim prostorima (autobusi su najkritičnije mesto koje može da postoji). Zatim se to dešava u kafiću gde ti je sagovornik duže vremena na manje od metar i još ste licem u lice postavljeni.

Sa manje virusa ćeš se sigurno bolje izboriti nego sa mnogo virusa. Naravno, postoji tu još milion faktora koji zavise od osobe do osobe.

Samo da se poštuju neke osnovne mere distance, ne bismo imali ovoliki skok broja zaraženih.
 
Kakav smo to narod kad nam postojanje jasnih pravila nije dovoljno cak ni kada je nase zdravlje u pitanju. Do te mere smo samozivi da se vec podrazumeva da dzabe mere ako nema ko da ih kontrolise odnosno da ide i vuce narod za rukav, kaznjava u cilju da ga urazumi. Pisem o vecini naravno, izuzeci svakako postoje.
Ako postoji prilika da se uhvati krivina, da se smulja nesto, iskoristice se obavezno.
Mi imamo pravog coveka na celu drzave, koji je olicenje nas samih. Kao i u svakoj zemlji na svetu, predsednik poceca na vecinu svog naroda. On baci loptu narodu, kaze narod je kriv, narod baci loptu njemu i kaze on je kriv.
Posle izbora, kada je ponovo krenula frka, mnoge znam koji su znali da ce to da bude bas tako a u isto vreme ipak bili opusteni. Znam da je frka ali ipak idem u klub, shoping centar, na stadion, more...znam da lazu ali ipak cu sada da verujem. Isto tako znam da je frka ali cu ipak da odrzim izbore.
Ja sam neostrascen u svemu ovome al neki osedose.
Bas se retko hvatam za kamen, ali kada bih ga dohvatio, kada je Srbija u pitanju, ne znam gde bih ga bacio.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756168#p756168:13evsbyl je napisao(la):
astrodule » Ned Jul 12, 2020 11:16 am[/url]":13evsbyl]
Jeste, ali ako je neko bio u direktnom kontaktu, pa čak i tapšao po ramenu zaraženog, slikao se sa dva zaražena, bio u zatvorenoj prostoriji sa još zaraženih, kao Plenković, zašto njega nisu spremili u samoizolaciju i pored negativnog testa. S druge strane, turisti su bili u skučenom prostoru poput autobusa, što jeste rizično, ali većina nije bila u direktnom kontaktu niti na razdaljini manjoj od 2 m. Takođe su bili negativni, a moraju u karantin i pored toga. Isto tako, ako sam dobro shvatio, sada se u Hrvatsku može na letovanje iz Srbije, ako se ima negativan pcr test ne stariji od 48 sati, dok u Grčku ni to ne važi. ... Velika je to konfuzija i proizvoljnost. ... Može li se uopšte utvrditi količina primljenih virusa? Sve ovo deluje veoma neprecizno i čitava priča se svodi na to da se treba izbegavati duži kontakt sa drugima, pogotovo bez maske. ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756197#p756197:2v4pwjs3 je napisao(la):
Earthmoving » Sun Jul 12, 2020 12:33 pm[/url]":2v4pwjs3]Pa ako ovim tempom nastavi se širi, verujem da će za par sedmica, meseci zaista nestati jer će se svi zaraziti u Srbiji.
Ako se to desi, imali bi i desetak hiljada preminulih od covida u sledećih nekoliko meseci. Dok ima slobodnih bolničkih kapaciteta, mortalitet je 2%, kad se pređe ta granica, mortalitet se penje na 10%.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756159#p756159:napv2qkn je napisao(la):
Dart » Sun Jul 12, 2020 8:57 am[/url]":napv2qkn]Mislim da nije problem u kupoprodaji diploma ,već u uplivu politike u medicinu.
Inače od ovog virusa umiru i mlađi ljudi, nije za zezanje

https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3 ... -od-korone
Problem je sve i svašta. Nivo obrazovanja je očigledno pao, deca lekara imaju protekciju. Nikada nisam čuo da je neko kupio ispit na ETF-u, na medicinskom je to redovna pojava. Pogledajte ko su sve profesori na medicinskom: Nestorović, direktorka onkološka klinike, onda ona bivša poslanica što je protiv vakcinacije i što tvrdi da Demokratska stranka u SAD jede bebe. Kakvo obrazovanje ta ekipa može da pruži? Da li zaista mislite da Nestorović na predavanju bolji nego na televiziji?
 
Posle ''dve nedelje'', ''letalitet'', ''socijalne distance'', ''pik'', ''rep pika'', ''pik repa'', ''pik talasa'', ''talas repa pika'' i sličnih... dobismo još jednu novu frazicu: Supernosioci. :laugh:

"MOGUĆE I UVOĐENJE VANREDNOG STANJA" Dr Kon: Situacija je gora nego u aprilu, sad imamo SUPERPRENOSIOCE

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.
- Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1.000 stanovnika i ocenio da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.
- Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta super prenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj - rekao je Kon za TV Prva.

Podsetio je da se cela strategija oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti.
- Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu - naveo je Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije. Dodao je da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne mora nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Vritići moraju da rade, iako bi epidemiolozi sve zatvorili. Sreća je što mala deca imaju uglavnom blage simptome ukoliko dođe do zaraze. Bazeni su mesto visokog rizika, tu je pitanje organičenosti korišćenja, svaki bazen ima ograničenje koliko ljudi može da primi - rekao je Kon.

On je ocenio da će svakako biti izazovno i nepredvidivo kada ponovo dođe sezona gripa.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/moguc ... mo/j3mg08t
 
Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon.
I ovaj Kon ili se pravi lud, ili je stvarno lud, kako nema mera, pa zatvorite kafice, klubove i splavove, teretane i ostali sport u zatvorenom, zabranite sve proslave, i nijedna druga mera vise ne treba smanjice se zarazavanje bar za 70 %.
 
Sad mi je jasno zašto je onaj doktor na pitanje da li je epidemiolog odgovorio sa "ne, ja sam bio dobar student". Kon i ekipa pričaju o stvarima koje već uveliko obrađuje opšta štampa kao da je neko neviđeno otkriće.

Priča o superprenosicima i širenju po događajima ("superspreading events") je poznata odavno. Zato sam više puta pisao kako mi je potpuno nejasno zašto su proslave dozvoljene, jer je poznato da je to jedan od najbitnijih načina širenja. Evo jednog članka od 12. juna:

https://arstechnica.com/science/2020/06 ... s-suggest/

Kao što naslov kaže, jako mali broj ljudi je odgovoran za veći deo zaraze.
 
Ne bih se slozio da je mortalitet od kovida toliki, verujem da je slican ili nesto veci od gripa. Na osnovu onoga sto sam ja prelezao i oni oko mene, to je moje misljenje. Po meni, netacne su tvrdnje da kovid ne postoji, ali ne postoji u smislu velike smrtnosti, dakle te price za mene nisu tacne. Kolko se covek boji gripa tolko treba da se boji i kovida. 2 ili 10% smrtnosti je naucna fantastika za plasenje, realna stopa je po meni oko 0,05%. i
od toga 90% ljudi preko 60 godina. Posto je trenutno ogroman broj ljudi u gradu zarazen, sa ili bez simptoma, nije nerealno da ce za mesec dana kod nas biti gotovo, jer posle toga prosto nece biti ko novi da se zarazi. Jedino ako ne ubace neki novi tip virusa, pa krene novi talas.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756209#p756209:ffb2gqqe je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sun Jul 12, 2020 1:03 pm[/url]":ffb2gqqe]

Podsetio je da se cela strategija oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti.
- Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu - naveo je Kon.
Svako ko ima internet je mogao da sazna da epidemija korone ne slabi usled visokih temperatura. Za tu informaciju se znalo još pre par meseci. I sad Kon kaže da se cela strategija oslanjala na pogrešnoj pretpostavci, a mogli su da provere tačnost svoje pretpostavke samo da su je ukucali u google search.
Definitivno treba smeniti sadašnji sastav Kriznog štaba jer su stavili na kocku ljudske živote svojom odlukom o ukidanju svih restrikcija pred izbore. Sad da li je to zbog nestručnosti ili zbog pritiska politike, to nek objasne na sudu kad im se bude sudilo, a definitivno će neki od njih završiti na sudu, jer će ovoj vlasti trebati žrtveni jarci.
 
Korona nije crna kuga, ali poređenje sa gripom je doslovno uvredljivo infantilno, posle ova 4 meseca pandemije. Kada smo to zbog gripa usred jula imali po 10 smrti dnevno i 130+ ljudi na respiratorima? Da ne govorimo o ljudima koji trpe druge bolesti jer su bolnice pune i doktori na vanrednim pozicijama u Kovin centrima. A svi znamo da ovi naši u bolnice šalju samo najteže slučajeve pa smo i tako napunili sve kapacitete.

A krizni štab je smesa bu**** koja je sve vreme služila vučićević ličnim interesima. Oni govore samo što im se kaže.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756227#p756227:injt22eh je napisao(la):
Earthmoving » Sun Jul 12, 2020 12:31 pm[/url]":injt22eh]Ne bih se slozio da je mortalitet od kovida toliki, verujem da je slican ili nesto veci od gripa. Na osnovu onoga sto sam ja prelezao i oni oko mene, to je moje misljenje. Po meni, netacne su tvrdnje da kovid ne postoji, ali ne postoji u smislu velike smrtnosti, dakle te price za mene nisu tacne. Kolko se covek boji gripa tolko treba da se boji i kovida. 2 ili 10% smrtnosti je naucna fantastika za plasenje, realna stopa je po meni oko 0,05%. i
od toga 90% ljudi preko 60 godina. Posto je trenutno ogroman broj ljudi u gradu zarazen, sa ili bez simptoma, nije nerealno da ce za mesec dana kod nas biti gotovo, jer posle toga prosto nece biti ko novi da se zarazi. Jedino ako ne ubace neki novi tip virusa, pa krene novi talas.
U Njujorku je već mrtvih 0,15% cele populacije, sa nekih 20% zaraženih. Moje razmevanje je da je smrtnost oko 0,5%, sa izrazitom razlikom zavisno od starosti obolelih.
 
A dobro, necu se raspravljam, prelezacete mozda i sami pa cete videti da je obican grip, doduse u julu kad mu vreme nije. Nazalost i obican grip ima smrtnost, pre 3 godine mi ubilo starijeg komsiju i maltene babu, znaci zamalo 2 osobe u zgradi, a znao sam jos jednog preminulog te godine, ali nigde u novinama nije pisalo o tom gripu kao sada o kovidu... A ne znam, mozda sam u vreme epidemije korone u gradu, ja jedini dobio neki grip sa Marsa, al jos i sa istim simptomima koje navode za koronu i to u julu kad nije vreme gripa, vrlo moguce...
Ovde imamo dosta ljudi koji veruju Vucicevim medijima, a istovremeno veruju da su protiv Vucica, ludilo. Znaci o svemu vas laze al vas samo o ovome ne laze, heheh...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756238#p756238:3lre9qba je napisao(la):
mradulovic » Ned Jul 12, 2020 1:01 pm[/url]":3lre9qba]Korona nije crna kuga, ali poređenje sa gripom je doslovno uvredljivo infantilno, posle ova 4 meseca pandemije. Kada smo to zbog gripa usred jula imali po 10 smrti dnevno i 130+ ljudi na respiratorima? Da ne govorimo o ljudima koji trpe druge bolesti jer su bolnice pune i doktori na vanrednim pozicijama u Kovin centrima. A svi znamo da ovi naši u bolnice šalju samo najteže slučajeve pa smo i tako napunili sve kapacitete.

A krizni štab je smesa bu**** koja je sve vreme služila vučićević ličnim interesima. Oni govore samo što im se kaže.
Stvar je u tome da mozemo imati i 1000 ljudi mrtvih sutra, a i nula. Argument od 10 ljudi ne znaci nista kada to nisu stvarni podaci.

Zato treba srusiti ovu vlast i videti sa cim se stvarno borimo kada se pravi ljudi stave na funkcije pa onda ako treba karantin od godinu dana, ok, idemo godinu dana u karantin.
 
Vrh