Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Veštački napravljen ili ne, ovo će stvarno na kraju da počne da redukuje populaciju sveta.

SZO: Malo je verovatno da korona može uskoro da se iskoreni

Malo je verovatno da će koronavirus u skoro vreme biti iskorenjen, izjavio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

"Trenutno je vrlo mala verovatnoća da će virus biti eliminisan. Postoje vrlo posebna okruženja u kojima se to može dogoditi, npr. ostrvske države, ali čak i one rizikuju ponovni uvoz virusa", rekao je Rajan sinoć novinarima u Ženevi.

On je podsetio na primer Danske, koja je skoro iskorenila virus, ali je on opet došao iz inostranstva.

"Dakle, uvek postoji rizik", rekao je Rajan, prenosi Rojters.

Iz SZO je ranije danas saopšteno da su njeni stručnjaci otputovali u Kinu kako bi organizovali istragu o poreklu novogkorona virusa koji je izazvao globalnu pandemiju.

Dva naučnika iz SZO radiće sa kineskim kolegama kako bi odredili obim i smer istrage, rekla je ranije danas portparolka SZO Margaret Heris na brifingu za novinare u Ženevi.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1705648

P.S.
Iz SZO je ranije danas saopšteno da su njeni stručnjaci otputovali u Kinu kako bi organizovali istragu o poreklu novog korona virusa koji je izazvao globalnu pandemiju.

Dobro ste se setili više... :kafa: :bash:

Divno je sto je vlast ispalila rekordnu kolicinu suzavca u sopatveni narod u jeku epidemije i onda ljudi kaslju i povracaju po drugima. Kako god se ponasali demonatranti, moraju se sve alternativne moguce metode koristiti u ovakvim situacijama. Gde su im vodeni topovi?

Tragac, trebalo bi da moze za 6000.00din. Kazi da ti treba za putovanje u inostranstvo.

11030, nisam se testirao iz razloga sto em ne vidim svrhu toga, em sto bolje da lezim kuci nego da cekam satima ko zna gde i navucem sebi i drugim ajos ko zna sta, em sto imam sliku da je komplikovano pa ovo sto Tragac rece je bas ono kako sam to i zamisljao da funkcionise. Da sam imao neke jace ili dugotrajnije simptome, onda bi se obratio lekaru, ali dok je bilo u granicama standarnog gripa, nisam. Dakle, u mom slucaju standardan grip (kad mu vreme nije) sa manjom temperaturom nego kod ranijih gripova (uglavnom imam jace udare oko 39 C). E sad, posto nisam cuo da je neka epidemija gripa, a posto su mi simptomi jako slicni dobrom delom koje citam (danas procitao Lenu Kovacevic i isti simptomi kao moji, cak i isto vreme trajanja, 2 dana), pomislio sam da je kovid.
Sto se tice simptoma, stekao sam utisak da mogu biti razliciti. Npr sin komsije koji je dobio kovid od drugara je imao gubitak mirisa, ali on otac nije. Takodje, i oko mene razliciti simptomi, otac zene temperatura, majka nista, moja zena malaksalost bez temperature ali sa cudnom pojavom alergije na glasne zice i kasalj, sinu uvecani limfni cvorici, cerka mali problemi sa stolicom nalik tom stomacnom virusu... razlicite reakcije, a svi smo bili izlozeni istom stagod to bilo. Recimo ja sam imao cesto upale pluca kao klinac, moja zena nije ali njoj stradaju krajnici koji valjda to zaustave, meni ne pa valjda direktnije ide na pluca. Utiska sam da svako ima neku svoju slabu tacku koja mu se u tom slucaju aktivira, pa otuda ni simptomi kod svih nisu isti. Ali moj utisak je da se ljudi ne trebaju plasiti, ako sam ja to imao onda nije nista strasno, a zaista ne znam i ne razumem slucajeve kada i zasto se koplikuje i dovodi do vecih posledica. To mi nije jasno, da li je do razlicitih jacina izlozenosti i tipova kovida ili razliciti organizmi razlicito reaguju...

Zemljani ti si i proletos pisao da ste ti i tvoja porodica imali koronu, zar ne?
Znam da smo mi Srbi stručnjaci za sve oblasti, ali ipak treba doktorima prepustiti da to procene.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755924#p755924:1nqeep4i je napisao(la):
Beki » Today, 11:26[/url]":1nqeep4i]Divno je sto je vlast ispalila rekordnu kolicinu suzavca u sopatveni narod u jeku epidemije i onda ljudi kaslju i povracaju po drugima. Kako god se ponasali demonatranti, moraju se sve alternativne moguce metode koristiti u ovakvim situacijama. Gde su im vodeni topovi?

Da parafraziram Vulina "Da nećete možda da vam stavimo i malo dezinfekcionog sredstva u vodu"

Volim da se uhvatim za neki detalj, pa da ga kao klupko odmotavam.

http://rs.n1info.com/Vesti/a618692/Kon- ... iziju.html

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je "nejasno" kako se statistički podaci o epidemiji obrađuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

"Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih 'peške' prikupljamo, kao nekada", naveo je Kon a prenela televizija Nova S.

Pošto sam programer, i često radim sa bazama podataka, veoma sam pažljivo slušao tokom celog toka pandemije stvari koje su u vezi sa bazom, obradom podataka i slično.

Plus, što sam juče sa drugarom koji je imao pristup bazama (neki Helion i još jedan sistem) pričao malo o tome i naravno došao do katastrofalnih saznanja.

Te baze, kao i ceo informacioni sistem je katastrofalno urađen i neka ozbiljnija obrada je nemoguća bez revizije podataka ili boljeg organizovanja baza.

Svako ko je radio sa bazama, zna koliko tu treba da ima, na prvi pogled, nepotrebnih polja, ali sva ta "nepotrebna" polja, počinju da dobijaju smisao kada krene neko ukrštanje i vađenje nekih specifičnih podataka. Npr, da imamo profi urađenu bazu, bez problema bismo mogli da izvučemo podatak tipa "koliko je muškaraca, pušača, od 23-42 godine, iz Beograda, bez zabeleženih zaraženih kontakata, sa simptomima zaraženo"

Drugar kaže da ništa od toga ne može da se izvuče jer, samo bih to naveo, 2 testa na istoj osobi se u sistemu vode kao 2 nezavisna testa.

Ko njima vadi te podatke, ko ih obrađuje, ko ih prenosi, sve je to misterija (a očigledno otkrivena od strane BIRN-a).

Mislim da sam negde danas pročitao da je Kon izjavio kako će morati da statistiku vade iz papira, tj, peške.

Za početak bi bilo dobro da se javno kaže da je zadužen za informacioni sistem u zdravstvu? Koje reference ima ta firma, ta vidimo tender i takve detalje? Uveren sam da kad bi se samo zagrebalo po toj stvari, da bimo napunili zatvore.

edit: Sistem se zove Heliant, a Tabloid je pisao malo o njemu svojevremeno https://www.magazin-tabloid.com/casopis ... =263&cl=13

Vesić: Bašte kafića otvorene do 23 sata jer veliki broj ljudi zavisi od rada ugostiteljskih objekata

Između pedeset i sedamdeset hiljada ljudi u Beogradu direktno zavisi od rada ugostiteljskih objekata i zato smo odlučili da u vanrednoj situaciji bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 sata, uz poštovanje svih epidemioloških mera, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink istakao da je Beograd najveće žarište i da više od 80 odsto zaraženih od kovida-19 je iz Beograda, te da upravo zato Vlada Srbije i Gradski štab za vanredne situacije donose posebne mere koje se tiču samo Beograda.

Beograd je jedini grad čije bašte kafića u vanrednoj situaciji mogu da rade do 23 sata, a to je zato što u Beogradu živi dva miliona ljudi i smatrali smo da treba da omogućimo ljudima, uz poštovanje distance i drugih epidemioloških mera, da mogu da sede na otvorenom. U Beogradu u sektoru pripreme hrane i usluga radi skoro 30.000 ljudi, u klabingu oko 15.000, ako dodamo one koji rade po ugovoru o delu i one koji žive od toga, imamo između 50.000 i 70.000 ljudi koji direktno zavise od rada ovih objekata. To su ljudi koji od toga hrane svoje porodice i zato smo uradili maksimum da omogućimo da bašte rade do 23 sata. Nadam se da smo uspeli da nađemo meru između toga da rade ugostiteljski objekti i ujedno da se zaštite građani i njihovo zdravlje – naglasio je Vesić.

On je podsetio da su prošle nedelje donete mere koje se odnose na javni prevoz –i uvedena je mera obaveznog nošenja maski u javnom prevozu, kao i u svim zatvorenim prostorima.

– Juče je Republički krizni štab, a potom i Gradski štab doneo mere koje se odnose na radno vreme objekata na teritoriji grada. Sve radnje, tržni centri, prodavnice, restorani rade do 21 sat, s tim što u tim zatvorenim objektima mogu da prime jedno lice na četiri kvadratna metra. To znači da ako objekat ima sto kvadrata, u njemu može da bude najviše 25 lica. Ostaje obavezno nošenje maski i tako ćemo funkcionisati naredne dve nedelje – precizirao je Vesić i dodao da se nada da će za dve nedelje situacija biti mnogo bolja, te da će mere moći postepeno da se ukidaju.

izvor: beograd.rs

Znam da ovo što pišem dopire samo da nas što umemo da pamtimo i da je nemoguće objasniti nekome koliko Vučić laže i obmanjuje javnost, ali eto, neka bar negde bude zabeleženo

4.7.2020. Mislim da je FoNet izvor
Vučić je rekao da “vlasti u Šapcu nisu u stanju da priznaju izborni poraz, pa su izmislile vanrednu situaciju i to da nemaju testove za koronavirus kako bi ostali još sedam do deset dana na vlasti”.

"Izgubite sa 12.000 glasova u malom mestu i niste u stanju da priznate poraz. Ja čestitam onom malom Paunoviću u Paraćinu koji je izgubio i čestitao i zato će on imati političku budućnost", rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici.

On je dodao da u Šapcu ima sve tri vrste testova, a da je vanredna situacija izmišljena, "misleći da će da ih spase neki ambasadori".

"Nema ambasadora, narod u Šapcu odlučuje", rekao je Vučić.

11.7.2020.
Novo žarište koronavirusa u Srbiji je Šabac. Ovaj grad broji najviše novih slučajeva nakon Beograda

Tokom jučerašnjeg dana je bilo inficiranih kao za tri. Do sada je ukupno registrovano 656 slučajeva koronavirusa u Šapcu.

"I dalje stojimo na 70 odsto pozitivnosti u odnosu na broj testiranih, nadam se da ćemo dobiti još testova da bismo videli bolju sliku. Još uvek imamo zaostalih laboratorijskih uzoraka i dalje, još 119 za koje ne znamo rezultate" rekla je doktorka epidemiolog Dragana Radojičić.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755987#p755987:1yq71omu je napisao(la):
solecar » 4 minutes ago[/url]":1yq71omu]Vesić: Bašte kafića otvorene do 23 sata jer veliki broj ljudi zavisi od rada ugostiteljskih objekata

Između pedeset i sedamdeset hiljada ljudi u Beogradu direktno zavisi od rada ugostiteljskih objekata i zato smo odlučili da u vanrednoj situaciji bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 sata, uz poštovanje svih epidemioloških mera, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink istakao da je Beograd najveće žarište i da više od 80 odsto zaraženih od kovida-19 je iz Beograda, te da upravo zato Vlada Srbije i Gradski štab za vanredne situacije donose posebne mere koje se tiču samo Beograda.

Beograd je jedini grad čije bašte kafića u vanrednoj situaciji mogu da rade do 23 sata, a to je zato što u Beogradu živi dva miliona ljudi i smatrali smo da treba da omogućimo ljudima, uz poštovanje distance i drugih epidemioloških mera, da mogu da sede na otvorenom. U Beogradu u sektoru pripreme hrane i usluga radi skoro 30.000 ljudi, u klabingu oko 15.000, ako dodamo one koji rade po ugovoru o delu i one koji žive od toga, imamo između 50.000 i 70.000 ljudi koji direktno zavise od rada ovih objekata. To su ljudi koji od toga hrane svoje porodice i zato smo uradili maksimum da omogućimo da bašte rade do 23 sata. Nadam se da smo uspeli da nađemo meru između toga da rade ugostiteljski objekti i ujedno da se zaštite građani i njihovo zdravlje – naglasio je Vesić.

On je podsetio da su prošle nedelje donete mere koje se odnose na javni prevoz –i uvedena je mera obaveznog nošenja maski u javnom prevozu, kao i u svim zatvorenim prostorima.

– Juče je Republički krizni štab, a potom i Gradski štab doneo mere koje se odnose na radno vreme objekata na teritoriji grada. Sve radnje, tržni centri, prodavnice, restorani rade do 21 sat, s tim što u tim zatvorenim objektima mogu da prime jedno lice na četiri kvadratna metra. To znači da ako objekat ima sto kvadrata, u njemu može da bude najviše 25 lica. Ostaje obavezno nošenje maski i tako ćemo funkcionisati naredne dve nedelje – precizirao je Vesić i dodao da se nada da će za dve nedelje situacija biti mnogo bolja, te da će mere moći postepeno da se ukidaju.

izvor: beograd.rs

Može i sam Bog, Papa, Alah, Buda, Tito, da donesu odluke, ali te odluke su besmislene ako ih niko ne kontroliše. Podsetio bih da važeća odluka za Beograd do sada glasila da u kafićima za istim stolom mogu da sede samo dvoje koji nisu iz istog domaćinstva i da razmak mora da bude 1.5m. Ko je to kontrolisao?

Evo je najnovija odluka

http://www.pravno-informacioni-sistem.r ... 0/98/1/reg

2. У свим јавним затвореним просторима, односно објектима, као и у свим продавницама, угоститељским објектима, баштама угоститељских објеката и другим објектима где се врши продаја робе и пружање услуга, ограничава се број лица која ту могу бити истовремено присутна, тако да на свака 4 m2 може бити присутно једно лице. На улазу у објекат, односно у башту угоститељског објекта мора бити јасно истакнута површина и број лица која могу бити истовремено присутнa.

Hoćete li da se prošetamo po centru grada večeras i da vidimo ko je jasno istakao površinu i dozvoljen broj lica i da prebrojimo stolice?

Dart, ja licno nisam imao temp ni simptome to u januaru/februaru ali moji jesu. To sam rekao kada se pojavila informacija da je virus bio prisutan ovde dosta pre zvanicne objave, tj od januara. Tada su isto komsijama na spratu deca zavrsila u Tirsovoj zbog pluca ali se tada nisu jos radili testovi i niko nije mislio da je vec stiglo, vec su to tek naknadno rekli. Ali ovo sad ja jesam imao temp i ostale simptome ali sad moji nisu (tj jesu one neke male cudne koji se ne mogu direktno povezati sa tim). Ja delim informacije koje znam, a ne ko Loncar tzv "lekar" koji na početku zna sve a juče kaže da ništa ne zna. Naravno da je bolje da iz prve ruke ovde podelim šta znam nego da verujem lekarima koji kao on ne znaju, ili kao drugi ucenjeni skrivaju informacije. Jer čak i ako ovde pogrešim to će biti škola i za mene i za druge, ali ako oni pogreše oni ti to nikada neće priznati, pa mislim ok, ti se oslanjaj na njih, ali ja slušam njih al više verujem sebi. U mojoj familiji su duže i bolje živeli oni koji su manje išli doktorima ili gutali lekove...

Mere koje su donete su prilično blage u odnosu na situaciju, a kao što je Astrodule primetio, niko ih ne kontroliše, pa su skoro besmislene. Postoji napredak jer se maske nose u prevozu i deluje da su firme dosta ozbiljne. Ovo su mere koje je trebalo primenjivati od trenutka ukidanja vanrednog stanja, i to uz kontrolu. Za ovo što radi krizni štab se kaže "too little, to late". Lično očekujem sprovođenje jačih mera jer ako smo popunili sve bolnice, ne znam šta se još čeka. Imajte u vidu da i po uvođenju novih mera imate kašnjenje, jer ako se neko zarazio, treba mu prosečno 5 dana da razvije simptome. Tako da treba reagovati unapred, a ne tek kada situacija eskalira.

Ono što mi je apsolutno suludo je da je trenutno dozvoljeno organizovanje slavlja i proslava bilo gde u zemlji jer je očigledno, a to svi lekari govore, da su to najbitniji izvori zaraze.

Brnabić: Ako brojevi ne počnu da padaju, biće policijski čas

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će, ukoliko broj obolelih od korona virusa ne počne da opada, u Beogradu biti uveden policijski čas, a možda i mere koje su bile na snazi u martu i aprilu i zatvaranje zemlje.

Ona je za radio emisiju “Newshours” na BBC-u rekla da je dokaz da protesti nemaju nikakve veze sa policijskim časom to što vlada nikada nije donela takvu odluku
.

“Policijski čas u Beogradu i novo zatvaranje zemlje bili su samo opcija, koju smo razmatrali u jednom trenutku, i kada je prve večeri došlo do protesta, to nije imalo nikakve veze sa uvođenjem policijskog časa. Dokaz za to jeste da mi kao vlada nikada nismo doneli tu odluku. Kada smo doneli odluku o zabrani rada od 21 časa do 6 časova ujutru, to je bila prva zvanična odluka koju smo doneli. Do tada se o svemu samo razgovaralo i konačna odluka nije bila doneta”, rekla je Brnabić.

Upitana da li protesti stvarno nisu bili faktor za odustajanje od policijskog časa, Brnabić je rekla da bi to bilo neodgovorno od strane vlade.

Brnabić je istakla i da je Srbija jedna od zemalja koja je imala najviše uspeha u borbi protiv virusa kovid-19 u martu i aprilu, ali i da je tada imala jedne od najstrožih mera u Evropi tokom prvog talasa.

“Zemlja je bila zatvorena, imali smo policijski čas, ponekad od četvrtka uveče do ponedeljka ujutru, i to je dalo rezultate. To, međutim, nije način na koji može da se živi i radi. Očekivali smo drugi talas na jesen, ali, zapravo prvi talas se nikada nije završio”, rekla je Brnabić.

Čim je podignuta ta vrsta zabrane, brojevi su ponovo počeli da rastu, rekla je premijeka Srbije i istakla da je Vlada ovoga puta pokušala da isproba drugačiju taktiku, odnosno da apeluje na građane da budu disciplinovani, nose maske za lice i drže distancu.

Govoreći o izborima i tome da mnogi zameraju da je zbog izbora došlo do trenutne situacije, Brnabić je rekla da je to bilo nešto što je moralo da se uradi i da su i druge zemlje održale izbore, poput Južne Koreje, Francuske, Bavarske u Nemačkoj.

Nisam sigurna na račun čega su kritike. Možete li da zamislite da smo rekli ”Slušajte, sačekaćemo dok se ne napravi vakcina da bismo održali redovne parlamentarne izbore”, rekla je premijerka.

Upitana da prokomentariše navode da su protesti organizovani i zbog sve autoritativnijeg ponašanja predsednika Srbije, Brnabić kaže da je takve kritike čula i ranije, ali da nije primetila da je Srbija tiranija.

“Srbija ima jako demokratski kapacitet, znate, imali smo proteste ”1od 5 miliona” duže od godinu dana, ljudi su mirno protestovali na ulicama širom Srbije, policija nikada nije intervenisala, postoje brojni mediji koji kritikuju vladu svakodnevno, kao što i treba da bude u demokratskom društvu. Ovog puta, ovi protesti, zatražila sam od ljudi da ne protestuju, ne iz političkih, nego iz zdravstvenih razloga”, rekla je Brnabić.

Na pitanje o pregovorima sa liderima Kosova i koliko je optimistična da će doći do neke vrste razrešenja i da li bi Srbija mogla da prizna Kosovo, Brnabić je rekla da je srećna što se pregovori nastavljaju, jer je to nešto na šta je Srbija uvek pozivala.

“Da li ćemo biti u stanju da postignemo neku vrstu kompromisa, zavisiće od hrabrosti obe strane. Znam da Srbija ima hrabrosti i da je predsednik Aleksandar Vučić mnogo više koncentrisan na budućnost, nego na prošlost i da je željan da stvori okruženje za drugačiju budućnost za čitav region, a ne samo za mlade ljude u Srbiji”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da nije sigurna do koje mere su politički lideri iz Prištine spremni da pregovaraju o kompromisu, ali da se nada da će se postići i neka vrsta kompromisa i dugoročna normalizacija odnosa.

izvor: Nova S

Ako brojevi ne pocnu da rastu, bice policijski cas.

Screenshot-1.png

Не знам да ли сте приметили али на сваких 7 дана имамо пад броја тестираних. Сутра је следећи, ако опет буде око 5000-5500 тестова при стопи oд 4%-5% заражених од тестираних то би значило да ће сутра бити мање од 300 заражених

Да запишем овде да остане забележено као предвиђање :)

Ако погледаш графиконе на worldmeteru видећеш да велики број држава име те недељне осцилације, и да имају дан или два у седмици када се очигледно ради мањи број тестирања, а самим тим и заражених. Уостало то се види и на графику за цео свет.

Koja je poenta gledanja u grafikone kada je dokazano da lazu i manipulisu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756049#p756049:zqthdxkt je napisao(la):
Beki » Sat Jul 11, 2020 6:21 pm[/url]":zqthdxkt]Koja je poenta gledanja u grafikone kada je dokazano da lazu i manipulisu?
Lažu naši, ali ne lažu svi. To su podaci koji izađu na videlo pre ili kasnije, samo id*** i/ili oni koji drže medije pod potpunom kontrolom kao Kinezi lažu o tome.

Policijski cas je izvestan. U stranim medijima se pise kako je situacija u Srbiji van kontrole sto se tice korone.

Ima tu svašta, od laži do loših kriterijuma, kašnjenja i gubljenja materijala, zamene itd. No, bez obzira na sve propuste jasno je da virus cirkuliše širom sveta i da je tajna za stručnjake na celoj planeti. Svako pokušava da iz novonastale situacije izađe što manje oštećen, a neki bi i da profitiraju, npr. politički ...

Vikendom se malo ljudi javlja, pa u toku nedelje rast.

Само на тај начин не можеш објеснити недељне осцилације у броју преминулих. То се једнино може објаснити административним кашњењима уписа преминулих и заражених викедном када ипак одређени број како здравствених радника тако и административних ипак имају слободне дане.

Koji smo mi raspad od zemlje kad država nije u stanju da sprovodi mere u sred glavnog grada. Gledam kafić koji sme da radi do 11 jer ima baštu, a onda klinci sede unutra. Dakle, država uvede dve-tri polumere i onda se i to pretvori u farsu.

^^ Tu sramotu i bezakonje najviše forsiraju lokalne poglavice poput Vesića i drugih. Jer im je Gradska skupština puna tocila koja nikad u životu ništa nisu radila ali sad drže kafiće i klubove, pa gledaju kako da uvate krivinu kad god mogu.

Živim za dan kad ću dočekati da vidim kako Vesić dobija isti tretman kao što su svojevremeno dobili neki politič(m)ari u Ukrajini.
Ma mož'te da me poljubite znate već gde. :kafa:
Štroko licemerna.

Jedna stvar mi je pala na pamet: zna li neko ko su uopšte članovi kriznog štaba?

Vrh