Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.249
Kad se, poput mene, godinama interesuješ za istoriju 20. veka i Hladni rat, i sve što je on izrodio (i dobro i loše - i izume, ali i razne užase) vrlo brzo počneš da shvataš da ona izreka ''gde ima dima, ima i vatre'' ima itekako puno smisla i utemeljenja u realnom svetu.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=730821#p730821:1lrzfvi4 je napisao(la):Zuma » Čet Apr 23, 2020 9:27 pm[/url]":1lrzfvi4]
Dobro, to je sad već pitanje definicije, pa nije previše značajno. Ali po meni tvoja definicija teorija zavera je i dalje previše uopštena. Ona bi obuhvatila bilo kakvu kontraverzu gde neko nešto skriva, a to je slučaj maltene svuda i maltene uvek. Mislim da bi neophodni deo definicije moralo biti pogrešno procenjivanje realno veoma male verovatnoće za neku teoriju što se onda opravdava nekakvom opštom zaverom svih koji iznose suprotne dokaze, čisto da bi se ti dokazi mogli odmah odbaciti bez ulaženja u njih, prosto zato što ih nude "zavernenici koji lažu". Tako je čitavu teoriju zavere jednostavno nemoguće na racionalan način napasti jer se i ne zasniva na dokazima, nego na nečijoj ličnoj VERI u opštu zaveri i laž, što onda unapred obesmišljava svaki mogući dokaz protiv nje.
Pošto saznaš da je Amerika svesno trovala svoje građane u okviru eksperimenata (MK Ultra), ili da su Sovjeti ladno greškom pustili da im se pola grada zarazi antraksom i nikom ništa (Sverdlovsk 1979), 7 od 10 teorija o Koroni prestane da ti deluje kao naučna fantastika. I ne pitaš se više ''da li tu ima istine?'' nego ''koliko tu ima istine?'' Napominjem ovo ''7 od 10'' teorija. Dakle ne, ne bavim se svakom odvalom koja mi dopre do ušiju ili očiju.
Elem, bar to tako radi u mom slučaju. A recimo samo da mi je do sad radilo posao, jer sam još pre 10ak godina predviđao neke stvari i zvučao kao čudak tada, samo da bi se posle ispostavilo da sam bio u pravu.
To je ujedno i razlog što žalim ljude koji se primaju i lože na sve što govore i rade, kako domaći tako i strani: političari, kompanije i pojedine organizacije. Jer malo je delova sveta i malo društava gde takvi entiteti zaista zaslužuju puno poverenje i podršku običnog čoveka. Uglavnom se sve to vrti oko par nijansi sive, odnosno negde između blagih laži i velikih hohštapleraja. Kinesko rukovodstvo češće orbitira oko ovog drugog.